Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Ciążowe mity i zabobony :)

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Archiwum postów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asia00
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 16:41    Temat postu: Ciążowe mity i zabobony :) Odpowiedz z cytatem

Sprawdziłam, że nie ma takiego tematu, więc postanowiłam go stworzyć, abyśmy mogły się wymieniać informacjami zarówno o śmiesznych, jak i przerażających mitach i zabonach ciążowych i porodowych uśmiech
Nie ukrywam, że shadow's wife zainspirowała mnie do stworzenia tego wątku pod taką właśnie nazwą język
No pierwszym przykładem mitu niech będzie to, że jeśli pójdziemy do szkoły rodzenia nie przysługuje nam położna środowiskowa język

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
nheledore
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 16:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest o przesądach, ale mity ciążowe to zupełnie inna para kaloszy Very Happy

Ja mam tak:
-brzuch w szpic oznacza chłopaka (buahaha)
-mocne nudności i wymioty oznaczają dziewczynę Wink
-lepiej urodzić w siódmym niż ósmym miesiącu ciąży (co mnie przyprawia o złość przeokrutną, jak słyszę!)
Powrót do góry
Rashel
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 16:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

- W ciąży nie wolno siadać po turecku, bo dziecko będzie miało krzywe nogi
- Jeśli ciężarna się przestraszy i złapie za jakąś część ciała, np. twarz, głowę, rękę, to u noworodka powstanie w tym miejscu myszka – rodzaj znamienia
- Ciężarnej kobiecie się nie odmawia, ponieważ tego, kto odmówi, zjedzą myszy (albo myszy będą mu buszować w domu)
- Farbowanie włosów jest w ciąży zakazane, ponieważ dziecko urodzi się rude. Jeśli ciężarna obetnie włosy, odbierze rozum dziecku. A jeśli przyszła mama pragnie, by jej potomek miał kręcone włosy, powinna pogłaskać lub przytulić barana
- Owinięcie pępowiną grozi dzieciom, których matki w czasie ciąży noszą korale
- Nie wolno spoglądać przez wizjer w drzwiach, ponieważ dziecko będzie miało zeza.
- Jeśli ciężarna cierpi na zgagę, oznacza to, że dziecku rosną włosy
- Jeśli kobieta w ciąży zyskuje na urodzie, z całą pewnością urodzi chłopca. Z kolei dziewczynka odbiera urodę przyszłej mamie
- Apetyt na słodkie potrawy wróży urodzenie dziewczynki, a na kwaśne i ostre – chłopca
- Dotknięcie brzucha ciężarnej kobiety przynosi szczęście (to odebrałam szczęście niejednej osobie, nie lubię jak ktoś obcy dotyka mojego brzucha)
- Ciężarna nie może zostać matką chrzestną, ponieważ odbiera ochrzczonemu dziecku szczęście.

To takie najpopularniejsze, z którymi spotkałam się w obu ciążach...

A głaskanie po brzuchu wprawia mnie w lekkie wkurzenie :/

Powrót do góry
kamilka
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PRZYTULIC BARANA!wykrzyknik BUAHAHAHAHAHA!wykrzyknik Dobrze ze musze lezec, bo bym chyba padla na kolana...

Powiem Wam, ze ja ze wszytkimi rewelacjami, jakie slysze od mojej tesciowej praktycznie dzien w dzien moge byc w tym watku prawdziwa skarbnica wiedzy Very Happy

Wczoraj sie dowiedzialam, ze nie mozna w ciazy siadac z podkulonymi kolanami, bo tak mowila mama mojej tesciowej, ale zabijcie mnie, nie wiem czym to grozi...

No i bron Boze nie zagladac do butelki przez szyjke, bo zez.

Jak sie tylko dowiem czegos nowego to Wam szybko opowiem, zebyscie czasem nie urodzily zezowatych rudzielcow z myszka na myszce... język

Edit: aaa, ponoc jak sie usiadzie na miejscu, na ktorym wczesniej siedziala ciezarna to mozna sie "zarazic" ciaza Very Happy

Ostatnio zmieniony przez kamilka dnia Czw 8 Maj 2014, 17:13, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Carla
guru
guru

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Haha, mnie koleżanka niedawno "uświadamiała", że dotykać brzucha może tylko właścicielka owego brzucha lub jej partner, ojciec dziecka. W przeciwnym razie, gdy ktoś inny będzie dotykać brzuch, można poronić/urodzić wcześniej Wink
Powrót do góry
Rashel
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie wkurza właśnie to głaskanie po brzuchu :/
A to znajoma w sklepie, a to sąsiadka itd. No ludzie, to jednak moja część ciała, a ciąża takim fenomenem nie jest, że każdy musi brzucha dotknąć O.o

No i wystarczy, że wezmę łyka czegoś gazowanego, to mi rodzicielka pieje, że dziecko będzie miało straszne kolki...
Hmmm z Adamem nie piłam gazowanego, a kolki miał przerażające :/

Tak samo z nim w ciązy, pochlaniałam czekolade dziennie. Więc niby jak na dziewczynkę. Aktualnie mam ochotę na ostre dania, curry, sushi z wasabi itp. a ponoć córa będzie oczko

A no i córki psują matkom zęby Very Happy to też lubie oczko

Powrót do góry
Kithy
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a miałyście kiedyś sprawdzane z obrączki płeć i ilość dzieci? sprawdziło się wam? uśmiech
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kithy napisał:
a miałyście kiedyś sprawdzane z obrączki płeć i ilość dzieci? sprawdziło się wam? uśmiech

Ja w to nie wierze. Takie zabawy to już w ogóle nie dla mnie oczko

Powrót do góry
marta_ges
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat właściwie o tym samym język :

forum.slub-wesele.pl/viewtopic.php?t=9534

Ostatnio zmieniony przez marta_ges dnia Czw 8 Maj 2014, 17:46, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
atina
guru
guru

PostWysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Carla napisał:
Haha, mnie koleżanka niedawno "uświadamiała", że dotykać brzucha może tylko właścicielka owego brzucha lub jej partner, ojciec dziecka. W przeciwnym razie, gdy ktoś inny będzie dotykać brzuch, można poronić/urodzić wcześniej Wink

Mnie sporo osób macało, a urodziłam po terminie zdrowe dziecko język

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Archiwum postów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: