|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Asia00 maniak

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 16:41 Temat postu: Ciążowe mity i zabobony :) |
|
|
Sprawdziłam, że nie ma takiego tematu, więc postanowiłam go stworzyć, abyśmy mogły się wymieniać informacjami zarówno o śmiesznych, jak i przerażających mitach i zabonach ciążowych i porodowych
Nie ukrywam, że shadow's wife zainspirowała mnie do stworzenia tego wątku pod taką właśnie nazwą
No pierwszym przykładem mitu niech będzie to, że jeśli pójdziemy do szkoły rodzenia nie przysługuje nam położna środowiskowa  _________________ "Miłość nigdy nie ustaje..."
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nheledore moderator

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 16:45 Temat postu: |
|
|
Jest o przesądach, ale mity ciążowe to zupełnie inna para kaloszy
Ja mam tak:
-brzuch w szpic oznacza chłopaka (buahaha)
-mocne nudności i wymioty oznaczają dziewczynę
-lepiej urodzić w siódmym niż ósmym miesiącu ciąży (co mnie przyprawia o złość przeokrutną, jak słyszę!) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rashel maniak

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 16:51 Temat postu: |
|
|
- W ciąży nie wolno siadać po turecku, bo dziecko będzie miało krzywe nogi
- Jeśli ciężarna się przestraszy i złapie za jakąś część ciała, np. twarz, głowę, rękę, to u noworodka powstanie w tym miejscu myszka – rodzaj znamienia
- Ciężarnej kobiecie się nie odmawia, ponieważ tego, kto odmówi, zjedzą myszy (albo myszy będą mu buszować w domu)
- Farbowanie włosów jest w ciąży zakazane, ponieważ dziecko urodzi się rude. Jeśli ciężarna obetnie włosy, odbierze rozum dziecku. A jeśli przyszła mama pragnie, by jej potomek miał kręcone włosy, powinna pogłaskać lub przytulić barana
- Owinięcie pępowiną grozi dzieciom, których matki w czasie ciąży noszą korale
- Nie wolno spoglądać przez wizjer w drzwiach, ponieważ dziecko będzie miało zeza.
- Jeśli ciężarna cierpi na zgagę, oznacza to, że dziecku rosną włosy
- Jeśli kobieta w ciąży zyskuje na urodzie, z całą pewnością urodzi chłopca. Z kolei dziewczynka odbiera urodę przyszłej mamie
- Apetyt na słodkie potrawy wróży urodzenie dziewczynki, a na kwaśne i ostre – chłopca
- Dotknięcie brzucha ciężarnej kobiety przynosi szczęście (to odebrałam szczęście niejednej osobie, nie lubię jak ktoś obcy dotyka mojego brzucha)
- Ciężarna nie może zostać matką chrzestną, ponieważ odbiera ochrzczonemu dziecku szczęście.
To takie najpopularniejsze, z którymi spotkałam się w obu ciążach...
A głaskanie po brzuchu wprawia mnie w lekkie wkurzenie :/ _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kamilka maniak

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:03 Temat postu: |
|
|
PRZYTULIC BARANA! BUAHAHAHAHAHA! Dobrze ze musze lezec, bo bym chyba padla na kolana...
Powiem Wam, ze ja ze wszytkimi rewelacjami, jakie slysze od mojej tesciowej praktycznie dzien w dzien moge byc w tym watku prawdziwa skarbnica wiedzy
Wczoraj sie dowiedzialam, ze nie mozna w ciazy siadac z podkulonymi kolanami, bo tak mowila mama mojej tesciowej, ale zabijcie mnie, nie wiem czym to grozi...
No i bron Boze nie zagladac do butelki przez szyjke, bo zez.
Jak sie tylko dowiem czegos nowego to Wam szybko opowiem, zebyscie czasem nie urodzily zezowatych rudzielcow z myszka na myszce...
Edit: aaa, ponoc jak sie usiadzie na miejscu, na ktorym wczesniej siedziala ciezarna to mozna sie "zarazic" ciaza  _________________

Ostatnio zmieniony przez kamilka dnia Czw 8 Maj 2014, 17:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Carla guru

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:08 Temat postu: |
|
|
Haha, mnie koleżanka niedawno "uświadamiała", że dotykać brzucha może tylko właścicielka owego brzucha lub jej partner, ojciec dziecka. W przeciwnym razie, gdy ktoś inny będzie dotykać brzuch, można poronić/urodzić wcześniej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rashel maniak

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:12 Temat postu: |
|
|
Mnie wkurza właśnie to głaskanie po brzuchu :/
A to znajoma w sklepie, a to sąsiadka itd. No ludzie, to jednak moja część ciała, a ciąża takim fenomenem nie jest, że każdy musi brzucha dotknąć O.o
No i wystarczy, że wezmę łyka czegoś gazowanego, to mi rodzicielka pieje, że dziecko będzie miało straszne kolki...
Hmmm z Adamem nie piłam gazowanego, a kolki miał przerażające :/
Tak samo z nim w ciązy, pochlaniałam czekolade dziennie. Więc niby jak na dziewczynkę. Aktualnie mam ochotę na ostre dania, curry, sushi z wasabi itp. a ponoć córa będzie
A no i córki psują matkom zęby to też lubie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kithy maniak

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:17 Temat postu: |
|
|
a miałyście kiedyś sprawdzane z obrączki płeć i ilość dzieci? sprawdziło się wam?  _________________
   |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rashel maniak

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:20 Temat postu: |
|
|
Kithy napisał: | a miałyście kiedyś sprawdzane z obrączki płeć i ilość dzieci? sprawdziło się wam?  |
Ja w to nie wierze. Takie zabawy to już w ogóle nie dla mnie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta_ges moderator

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:43 Temat postu: |
|
|
Temat właściwie o tym samym :
forum.slub-wesele.pl/viewtopic.php?t=9534 _________________

Ostatnio zmieniony przez marta_ges dnia Czw 8 Maj 2014, 17:46, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
atina guru

|
Wysłany: Czw 8 Maj 2014, 17:43 Temat postu: |
|
|
Carla napisał: | Haha, mnie koleżanka niedawno "uświadamiała", że dotykać brzucha może tylko właścicielka owego brzucha lub jej partner, ojciec dziecka. W przeciwnym razie, gdy ktoś inny będzie dotykać brzuch, można poronić/urodzić wcześniej  |
Mnie sporo osób macało, a urodziłam po terminie zdrowe dziecko  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|