Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Koszty posiadania dziecka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Plotki i porady doświadczonych mam
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasiek86
guru
guru

PostWysłany: Czw 29 Lis 2012, 13:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elmu, bardzo mi miło, że uważasz mnie za normalną oczko

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aga_w
bywalec
bywalec

PostWysłany: Czw 29 Lis 2012, 14:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ważne jest zdroworozsądkowe podejście do sprawy. Jak masz pieniązde na zbędne bibeloty to kupuj,a jak nie to przecież da się bez nich żyć!
poza tym od kupowania "zbędności" są:
1. DZIADKOWIE
2. CHRZESTNI
3. POZOSTAŁA CZĘŚĆ RODZINY
4. ZNAJOMI
My unikaliśmy kupowania masy zabawek, krzesełek, bujaczków a okazało się ,że mały wszystko dostał od w/w osób.
Poza tym w rodzinie zawsze jest ktoś, komu dziecko "właśnie z czegoś wyrosło" i ma na zbyciu.
Wszystko jakoś zawsze samo się układa, więc nie czekajcie i DO ROBOTY! uśmiech
ewelajn
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 29 Lis 2012, 18:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elmuszka napisał:
Kasiek86 napisał:
No właśnie Elmu, trzeba nie dać się zwariować i żyć na swoim poziomie materialnym. Jeśli stać by mnie było na wózek za 5tysi, nie zastanawiałbym się i kupiła, a tak miałam nówkę za niecałego tysiaka. Mogłabym kupować zabawki gadżety, które tak na prawdę nie będą przydatne ani mi ani tym bardziej dziecku (widziałam kiedyś takie coś co rozróżniało płacz dziecka, kiedy płacze bo jest głodne, kiedy płacze, bo się zasikało itd. Shocked )
hehe, bardzo mi dobrze na duchu jak czytam, że można normalnie podchodzić do kwestii dziecka.

Ja też uśmiech mam nadzieję, się kiedyś na Was Nimfa i Kasiek wzorować uśmiech

Powrót do góry
Elmuszka
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 29 Lis 2012, 18:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ewelajn napisał:
Elmuszka napisał:
Kasiek86 napisał:
No właśnie Elmu, trzeba nie dać się zwariować i żyć na swoim poziomie materialnym. Jeśli stać by mnie było na wózek za 5tysi, nie zastanawiałbym się i kupiła, a tak miałam nówkę za niecałego tysiaka. Mogłabym kupować zabawki gadżety, które tak na prawdę nie będą przydatne ani mi ani tym bardziej dziecku (widziałam kiedyś takie coś co rozróżniało płacz dziecka, kiedy płacze bo jest głodne, kiedy płacze, bo się zasikało itd. Shocked )
hehe, bardzo mi dobrze na duchu jak czytam, że można normalnie podchodzić do kwestii dziecka.

Ja też uśmiech mam nadzieję, się kiedyś na Was Nimfa i Kasiek wzorować uśmiech

Ja będę pracować nad tym, żeby mi nie odbiło. Tak sobie też myślę, że wielu rzeczy moja mama nie miała i dawała radę. Nie mówię o tym, żeby rezygnować ze zdobyczy nowoczesności, ale aby się zastanowiać,co jest naprawdę potrzebne, a co jest wykreowane przez reklamę uśmiech
Kasiek86 napisał:
Elmu, bardzo mi miło, że uważasz mnie za normalną oczko
No wiesz, różne są definicje normalności język język język
Powrót do góry
Marga
guru
guru

PostWysłany: Czw 29 Lis 2012, 19:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja koleżanka chwaliła się, że na nowo narodzone dziecko wydała tyle, ile kosztuje średniej klasy mercedes. Można i tak uśmiech. Można też znacznie taniej, dzieci najbardziej potrzebują troski i uwagi, a nie gadżetów. Oczywistym jest, że biorąc pod uwagę wychowanie dziecka do 18-tki, musimy liczyć się z kosztami rzędu kilkuset tysięcy. Choć nad tymi wydatkami rodzic się na ogół nie zastanawia, bo dziecko wynagradza po stokroć trudy rodzicielstwa uśmiech a duma z mądrego dorosłego dziecka - bezcenna uśmiech.

Powrót do góry
Lusilla
moderator
moderator

PostWysłany: Sob 1 Gru 2012, 15:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tez się kiedyś zastanawiałam na tymi kosztami...
Patka, nikt Ci nie napisze konkretnych sum, a jeśli tak, nie powinnaś ich brać do serca. U Kowalskich dziecko generuje miesięczny koszt 1500zł, u Woźniaków 150... U jednych sprawdzają się tylko formowe pampersy, u drugich te z biedronki a jeszcze ktoś postawił na pieluchy wielorazowe.... Nie da się określić kosztów.
Musicie zastanowić się nad tym czy macie oszczędności, albo czy w ciągu miesiąca zostaje Wam trochę kasy tudzież brakuje do "pierwszego". Trzeba się liczyć z wydatkami nieplanowanymi, jeśli np. Ci dziecko zachoruje.
Nie wiem jaki styl zycia prowadzicie, co lubicie, czego oczekujecie od życia. To wszystko ma wpływ na to, ile na dziecko będziecie wydawać Smile

Powrót do góry
monika1
guru
guru

PostWysłany: Sob 1 Gru 2012, 21:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też raczej z tych oszczędnych. Ciuszki mam w większości używane. Wózek i łóżeczko kupili dziadkowie. Nie żałuję za to na szczepienia, pieluchy i kosmetyki. Czasem zaszaleję i kupię mu coś wypasionego ale sporadycznie.
Jest tak jak pisze Lusi. Gotowej kalkulacji nikt Ci Patko nie poda. Wszystko wychodzi w praniu uśmiech

Powrót do góry
Patka
bywalec
bywalec

PostWysłany: Sro 12 Gru 2012, 21:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wyprawkę całą mam. Ciuszków chyba z 5 worków. Z wyprawki to tylko kosmetyków, łóżeczka i wózka. Chodziło mi bardziej o to ile wydajecie miesięcznie na pampersy, na kosmetyki itp. Tak jak to u Was jest. Tak mniej więcej. Wiadomo zdarzają się chwile takie, że można sobie pozwolić na coś droższego. Mnie chodzi o taki średni koszt miesięczny w 1, 2 i 3 roku życia. Nie wliczając wyprawki. Zabawek też nie biorę pod uwagę, bo zabawek mam multum. Chodzi mi bardziej o takie bieżące wydatki.

A co do nas, to nie brakuje nam do pierwszego. Żyjemy na średnim poziomie. Mogę sobie pozwolić na kosmetyki z wyższej półki od czasu do czasu. Nie umiem Wam dokładnie określić, ponieważ ile zostaje zależy od miesiąca. Napiszę może tak. Czy kwota np. 1000 zł starcza Wam na bieżące wydatki na dziecko. Licząc w to jedzenie, pieluchy, kosmetyki?

Ostatnio zmieniony przez Patka dnia Sro 12 Gru 2012, 21:53, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
florzak
guru
guru

PostWysłany: Sro 12 Gru 2012, 21:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To już zależy od Ciebie i dziecka, czy możesz je przyzwyczaic do tanszych kosmetykow i pieluch, czy musisz używac drogich bo dziecko ma problemy ze skóra. Zależy czy karmisz piersią czy mm, czy podajesz słoiczki czy gotujesz sama. Można wydatki zminimalizowac na takie na jakie nas stac mając już tyle rzeczy co masz.
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 12 Gru 2012, 21:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OMG, nie da się tego określić. Raz dzieciak zużyje dziennie 4 pampersy a raz 10, bo akurat ma luźną kupkę.
Dacie radę. Skoro już tyle masz gadżetów i ubranek, to spoko Wink
No i o jakich wydatkach na kosmetyki mowa? Mydło, krem do tyłka, pasta do zębów?
Chyba bardziej bym potrafiła powiedzieć ile mnie koty miesięcznie kosztują. O jacie, ale Ci pomogłam język

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Plotki i porady doświadczonych mam Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

Skocz do: