Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

odchudzanie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 241, 242, 243 ... 341, 342, 343  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Uroda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elmuszka
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 22 Maj 2012, 12:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ewelinka89 napisał:
Na drożdżach. Wydawały mi się na początek łatwiejsze, bo z zakwasu nie korzystałam, ale muszę spróbować i tego. Bardziej skupiłam się na braku jakiś zapychaczy, na pełnoziarnistej mące, braku chemii.. Do tej pory jak kupowaliśmy chleb (niby pełnoziarnisty, ale taki z tańszych.. za niecałe 4 zł) to po 3-4 dniach pleśniał itd. Ten nasz całkiem inaczej, więc jestem zadowolona.

Wiadomo, że sporo rad jest oczywista, ale np. kiedyś nie wpadłabym na to, że mięso, ryby (tak mi się teraz to przypomniało, bo robiłam śniadanie, a w lodówce ryby się rozmrażają;p) nie mogą się w temperaturze pokojowej (ani np. w ciepłej wodzie) rozmrażać, bo może powstać salmonella.. Wiele takich nawyków mamy i nawet nie pomyślimy, że mogą zaszkodzić;p

Ewelinka, może podasz jakiś prosty przepis na chleb na drożdżach- najlepiej taki z ziarenkami uśmiech
Zaliczyłam ostatnio debiut bułeczkowy, fajna sprawa, bo rośnie przez noc w lodówce a rano zostaje tylko wrzucić do piekarnika. Ale chciałabym nauczyć się piec coś ciemnego...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ewelajn
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 22 Maj 2012, 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elmuszko, jak będę u rodziców, to przydrę od nich przepis na fajnyc chlebek z ziarnami, wychodzi przepyszny, sama jeszcze nie robiłam, ale może też się zabiorę

Powrót do góry
ewelinka89
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 22 Maj 2012, 13:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elmuszka napisał:
ewelinka89 napisał:
Na drożdżach. Wydawały mi się na początek łatwiejsze, bo z zakwasu nie korzystałam, ale muszę spróbować i tego. Bardziej skupiłam się na braku jakiś zapychaczy, na pełnoziarnistej mące, braku chemii.. Do tej pory jak kupowaliśmy chleb (niby pełnoziarnisty, ale taki z tańszych.. za niecałe 4 zł) to po 3-4 dniach pleśniał itd. Ten nasz całkiem inaczej, więc jestem zadowolona.

Wiadomo, że sporo rad jest oczywista, ale np. kiedyś nie wpadłabym na to, że mięso, ryby (tak mi się teraz to przypomniało, bo robiłam śniadanie, a w lodówce ryby się rozmrażają;p) nie mogą się w temperaturze pokojowej (ani np. w ciepłej wodzie) rozmrażać, bo może powstać salmonella.. Wiele takich nawyków mamy i nawet nie pomyślimy, że mogą zaszkodzić;p

Ewelinka, może podasz jakiś prosty przepis na chleb na drożdżach- najlepiej taki z ziarenkami uśmiech
Zaliczyłam ostatnio debiut bułeczkowy, fajna sprawa, bo rośnie przez noc w lodówce a rano zostaje tylko wrzucić do piekarnika. Ale chciałabym nauczyć się piec coś ciemnego...

Na początku kupowałam mąkę do chleba lubelli, ale mam koło siebie Almę i zaczęłam też inne mąki, szczególnie te 2000 kupować. Przepisy czasami są różne i staram się sugerować trochę tym co na opakowaniu, ale często też widać, że na oko potrzeba więcej np. wody. Do tego z Lubelli daję 5 dag drożdży, ok 250 ml wody, pół kilo mąki, łyżeczkę soli.. A potem wg uznania ziarna, ja mam w tej chwili pestki słonecznika, dyni i sezam, to sypię duuuuużo pestek, a sezam na wierzch.
guru
guru

PostWysłany: Wto 22 Maj 2012, 16:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

arsandra napisał:
u mnie -7,4kg! juhu:)

Gratulacje! radosny
U mnie brak przyrządu do ważenia się język
guru
guru

PostWysłany: Wto 22 Maj 2012, 16:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ewelinko, ja próbowałam wyhodować swój pierwszy zakwas, ale w nocy wyszedł ze słoika. Niedługo spróbuję raz jeszcze, bo jestem zwolenniczką chlebów żytnich, razowych, a takie powstają jedynie na zakwasie. Tych chemicznych gotowców o nazwie "zakwas", dostępnych w sklepach wolę nawet nie próbować.
Elmuszko, jeśli chodzi o ziarenka, to może skusisz się na chleb z musli? Bardzo łatwy w wykonaniu, piekłam go już kilka razy, zawsze wychodzi. Z przepisu wychodzi bochenek ok. 600 gram.

210 ml wody z mlekiem (pół na pół)
210 g mąki pszennej
40 g mąki żytniej
2 łyżeczki suchych drożdży instant
1 łyżeczka soli
10 g masła
15 g miodu
80 g muesli (dowolnego, ulubionego, ja ostatnio dałam domową granolę, wcześniej sypałam to, co miałam)
15 g suszonych moreli, drobno posiekanych

Wymieszać w misce suche składniki. Powoli wlewać mleko z wodą, dodać miód. Ręcznie lub mikserem wyrobić ciasto - będzie dosyć lepkie i geste. Na końcu dodać morele.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 40-60 minut.
Z ciasta uformować bochenek i włożyć go do małej keksówki (moja keksówka miała wymiary 16x10 cm).
Posypać wierzch otrębami/płatkami/mąką.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Przed wstawieniem chleba spryskać ścianki i dno piekarnika wodą.
Wstawić chleb i piec ok. 30-40 minut.

Dysponuję jeszcze kilkoma przepisami, także w razie czego mogę wrzucić.

Powrót do góry
arsandra
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 22 Maj 2012, 18:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję pięknie za gratulacje:) w końcu zaczęłam czuć, że faktycznie jest mnie mniej...ubrania stały się za luźne - i już nie mówię o tych sprzed diety, tylko kupionych w trakcie - i oto moja ukochana piękna spódniczka z Orsaya wkurzała mnie dziś maksymalnie kręcąc się w każdą możliwą stronę i suwak miałam z boku, z przodu, wszędzie, a w aucie było mi mega niewygodnie tym bardziej. No ale i tak się cieszę, jeszcze troszkę, jeszcze ciut...oczko
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 22 Maj 2012, 21:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewelajn, to ja bardzo poproszę uśmiech
Ewelinka, kupiłam zatem dzisiaj tę mąkę z lubelli, może jutro spróbuję coś zrobić, bo dziś to się skusiliśmy na bruschette na białych grzankach Evil or Very Mad
Inkuś kochana, ten przepis z musli też mi się podoba, jejku kiedy ja to wszystko popróbuję? uśmiech

Jestem w szoku, tak w ogóle, że tyle osób piecze chleby, nie spodziewałabym się tego...

Co do odchudzania, nie mam wagi, po ciuchach wiele nie widzę różnicy, ale czuję się zdecydowanie lepiej. Nogi mi mniej puchną! Super uśmiech
Powrót do góry
ewelinka89
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 22 Maj 2012, 22:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elmuszka napisał:
Ewelajn, to ja bardzo poproszę uśmiech
Ewelinka, kupiłam zatem dzisiaj tę mąkę z lubelli, może jutro spróbuję coś zrobić, bo dziś to się skusiliśmy na bruschette na białych grzankach Evil or Very Mad
Inkuś kochana, ten przepis z musli też mi się podoba, jejku kiedy ja to wszystko popróbuję? uśmiech

Jestem w szoku, tak w ogóle, że tyle osób piecze chleby, nie spodziewałabym się tego...

Co do odchudzania, nie mam wagi, po ciuchach wiele nie widzę różnicy, ale czuję się zdecydowanie lepiej. Nogi mi mniej puchną! Super uśmiech

Co do bruchetty.. O ile chleb piekę, to na takie smakołyki białe często się kuszę. Albo bagietka z dobrym serkiem i winem <love>;p
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 22 Maj 2012, 22:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O pieczeniu chleba sama muszę pomyśleć. Dobre chlebki drogie są w sklepach. A ja lubię ciemne, z ziarnem i najlepiej na zakwasie. Ale pewnie zrobienie chleba na zakwasie to wyższa szkoła jazdy..

Powrót do góry
Inka83
guru
guru

PostWysłany: Sro 23 Maj 2012, 14:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elmuszka napisał:

Wobec tego efekt odchudzania jest - lepsze samopoczucie. uśmiech Gratuluję, Elmuszko.
A w sprawie chleba: tak bardzo często go nie piekę, bo od drożdżowca wolę taki na zakwasie. Dużo częściej kombinuję z bułeczkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, z ziołami, suszonymi pomidorkami itp. Jednak bardzo lubię zapach chleba, roznoszący się podczas pieczenia, dlatego co jakiś czas robię ten drożdżowy.
I zapewniam Cię, że wszystko zdążysz wypróbować, będzie Cię ciągnęło po pierwszym udanym bochenku. uśmiech Swój pierwszy, najprostszy chleb zjadłam wraz z mężem w ciągu jednego dnia. Z masłem. Także wszystko przed Tobą. oczko

Lusi, samo zrobienie chleba na zakwasie nie jest trudne, najtrudniejsze (przynajmniej dla mnie) to wyhodowanie, a później dokarmianie zakwasu. Dwa razy już dostałam od ludzi zakwas i go uśmierciłam. Nie mam odpowiedniej temperatury w domu, żeby go stworzyć, bowiem mam jedynie 23 stopnie. Grzejniki zakręcone. Nie wiem, czy moja cierpliwość sięga też tak daleko, żeby go pilnować i dokarmiać później... załamka Tym bardziej, że mam sprawdzone miejsce, gdzie można kupić świetny chleb na zakwasie, więc mam drogę na skróty.

arsandra, i ja gratuluję! Zapomniałam poprzednio napisać.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Uroda Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 241, 242, 243 ... 341, 342, 343  Następny
Strona 242 z 343

Skocz do: