|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
shadow's wife guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 17:44 Temat postu: |
|
|
| ewelajn napisał: | No tak bo dla allegro to dochód, co by nie robił, prowizje z niego zdzierają
a ja się ostatnio wściekłam na GRUPONA
siostra chciała żeby wykupić jej jakiś grupon , w końcu strzeliła focha i powiedziała,że nie jednak ona wykupi sama ,więc o sprawie zapomniałam, po czym na drugi dzień dostaje newsa że zapłaciła i zdarło z czego? z mojej KARTY KREDYTOWEJ, która fizycznie jest w moim portfelu ,w moim domu, co oznacza, że dupon grupon srupon przechowuje dane i automatycznie pobrano środki z mojej karty, która była razem ze mną zupełnie gdzie indziej ;/ czyli zapamiętało cały kod CVV , numer karty, adres i datę ważności .
płaciłam za grupona kartą ale nikt nie pytał,czy zapamiętać dane, zresztą jakim prawem
wchodzę na swój rachunek i faktycznie pociągnęło  |
Jakoś musiała podać pin, zrobić przelew. Więc pewnie zna dane do Twojego konta. Nie masz opcji, że smsem hasło CI przychodzi żeby zrobić przelew? Ja bym się wkurzyła i kazała oddać kasę... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelajn moderator

Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 13532 Skąd: za 7 górami, za 7 lasami...
|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 17:46 Temat postu: |
|
|
Nie nie Shadow, to karta kredytowa do zapłaty kartą kredytową w sieci potrzeba zazwyczaj numer karty pełny kod CVV z tyłu - 3 cyferki , adres podawany w umowie o kartę i datę ważności karty - z karty zczytana
więc ona nie zapłaciła moim kontem tylko kartą kredytową. nie trzeba było żadnego smsa, a nie zrobiła tego celowo, tylko nacisnęła jakąś zapamiętaną formę, a tam od razu wyskoczyło że zostało opłacone przez Twoją credit card
na allegro też tak jest jak się płaci z PAYu - jest zaznaczona ostatnia forma płatności np Plać z m Bankiem, albo płać Kartą Visa/ MasterCard
ale nie ma żadnych danych....
takie dane przez żaden serwis nie mogą być przechowywane, akurat w takiej branży pracuje,że aż za dobrze to wiem
ogólnie mając czyjś numer karty kredytowej i kod cvv można w tylu miejscach zapłacić w sieci,że ... to bardzo częste przestępstwa
siostra kasę oddała, ale i tak mogłabym to reklamować, bo ja tej transakcji nie dokonałam,a jestem posiadaczem karty _________________

Ostatnio zmieniony przez ewelajn dnia Sob 19 Maj 2012, 17:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
shadow's wife guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 17:47 Temat postu: |
|
|
To może warto gdzieś to zgłosić?  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelajn moderator

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 17:50 Temat postu: |
|
|
Wiem, taki mam plan , w gruponie, te dane nie wyświetlają się nigdzie żeby je zedytować i usunąć, muszą być jakoś u nich automatycznie zapisane, w poniedziałek się zabiorę za ten temat
moja mina była bezcenna , dobrze,że mam normalną jako tako siostrę, bo jakby to ktoś inny był to by mi nadarł z tej karty nie wiadomo ille _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 18:17 Temat postu: |
|
|
| ewelajn napisał: | No tak bo dla allegro to dochód, co by nie robił, prowizje z niego zdzierają
|
Ale zawyżanie przesyłek jest po to, żeby obniżyć opłaty do allegro. Ktoś np. chce sprzedaż bluzkę za 40 zł, to wystawia za 25 a przesyłkę za 20 (pod pretekstem kosztów przywozu do polski, kosztów zapakowania, kosztów dowiezienia na pocztę czy innych głupot) i ma na czysto 40 zł. Ale prowizję płaci od 25 zł, a nie od 40, czyli w interesie allegro powinno być pilnowanie rzetelnie dodawanych kosztów przesyłki.
A z kartą masakra. Ale sami ostatnio przekonaliśmy się, że obecnie ciężko o bezpieczeństwo pieniędzy. Mąż chciał zmienić przez internet pin i przez pomyłkę zmienił nie do tej karty. Potem jak się zorientował, że złą zmienił, to tam odmienił, a zmienił na drugiej. I zrobiło się wielkie zamieszanie, bo w tym dniu raz chciało chciało stary pin, raz nowy, a raz żaden nie wchodził. Ogólnie narobił zamieszania i zrobiłam zakupy w sklepie, przy płaceniu przy jednej karcie błędny pin, przy drugiej błędny pin. Mąż powiedział, żeby kobieta zbliżeniowo ściągnęła.. A ona najzwyczajniej w świecie komuś, komu na dwóch kartach wyskoczył błędny pin pozwoliła zapłacić w ten sposób. Oboje byliśmy w szoku, bo ja bym jakiś dokument od takiej osoby sprawdziła. Zapłacenie zbliżeniowo kradzioną, znalezioną kartą nie sprawi więc problemu.. Nawet w sytuacji, kiedy ktoś wzbudzi podejrzenie;/ _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelajn moderator

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 18:51 Temat postu: |
|
|
wiecie ile jest "oszustw" na te zbliżeniowe transakcje ?
nikt nie patrzy na kartę , kto jest posiadaczem , bo transakcje są do 50 zł
sama celowo płaciłam kartą chłopa swojego w mc wymiocie,on szukał miejsca ... i na luzie, to nic że karta na faceta, powiedziałam,że ja zbliżeniowo i tyle , zapłacone  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 19:45 Temat postu: |
|
|
| ewelajn napisał: | wiecie ile jest "oszustw" na te zbliżeniowe transakcje ?
nikt nie patrzy na kartę , kto jest posiadaczem , bo transakcje są do 50 zł
sama celowo płaciłam kartą chłopa swojego w mc wymiocie,on szukał miejsca ... i na luzie, to nic że karta na faceta, powiedziałam,że ja zbliżeniowo i tyle , zapłacone  |
No w sumie tak, trzymasz w ręce, nawet nie ma jak zobaczyć. Ale kurcze, jak ktoś wklepuje dwa razy błędny pin (przecież kobieta nie wie, że to wina opóźnień/problemów w banku i tego, że np. w tym dniu w restauracji zapłaciliśmy kartą podając stary pin, a już w bankomacie na przeciwko odrzucało go, mimo że później znów zadziałał ) do różnych kart, to powinno się zapalić jakieś światełko. A kobieta jak gdyby nigdy nic pozwala komuś, czyj pin odrzucono zapłacić bez żadnej weryfikacji..
Ale w sumie głośno jakiś czas temu było we Wrocławiu, że ludzie kradzionymi kartami kupowali bilety w autobusach. Zamontowane biletomaty nawet jak na pasek się płaci to nie mają możliwości wklepania pinu. Więc jak ktoś znalazł/ukradł kartę, to kupował zapas biletów.. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kat kandydat

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 21:57 Temat postu: |
|
|
Nie mogę spać, bo parenaście metrów od mojego domu jest sala weselna i gra jakieś techno  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
limone guru

|
Wysłany: Nie 20 Maj 2012, 6:36 Temat postu: |
|
|
Wczoraj poszliśmy na urodziny, trochę drinków wypiłam, ale jak na raczej niepijącą alkoholu, to wychodzi, że nie jest tak źle ze mną, tylko w głowie mi się nieco kręciło... obżarłam się też, jak nie ja, a potem jak już wróciliśmy i poszliśmy spać, to się w nocy obudziłam i czułam się tak nażarta, że nie mogłam zasnąć i myślałam, że zwymiotuje... jak już zasnęłam, to takie głupoty mi się śniły... A teraz też odczuwam skutki swojego obżarstwa  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lusilla moderator

|
Wysłany: Nie 20 Maj 2012, 7:05 Temat postu: |
|
|
Jak jak się mocno najem to też mi się głupoty śnią  _________________
 |