Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

*** WYKAZ ŚLUBÓW 2013 ***
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 114, 115, 116 ... 585, 586, 587  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pati_com
gaduła
gaduła

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasztanowa napisał:

Mam nadzieję, że nie zmienią nic w tym prawie odnośnie przygotowania do małżeństwa, bo niby w maju coś miał papież ogłaszać... Pytanie czy w razie zmiany te nauki z teraz będą ważne w przyszłym roku.

Kasztanowa, co to za zmiany? jakiej natury i jakiego typu?

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kaczka
guru
guru

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 11:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasztanowa jak juz będę po to zdam relację jak było uśmiech
Pati_com chyba mają plany wydłużyć czas trwania nauk do pół roku czy jakoś tak, nie znam szczegółów tylko tak ogólnie słyszałam
Powrót do góry
Kasztanowa
guru
guru

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie tak jak kaczka napisała, było mówione o wydłużaniu czasu przygotowania do małżeństwa, ale nic konkretnego.
maniak
maniak

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 14:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A teraz nauki ile trwająpytajnik Ile kto chce? Ile godzin musi taki kurs obejmować?

Razem od 19 kwietnia 2008.
Mąż i żona od 20 lipca 2013.
Powrót do góry
Asiulaaa019
guru
guru

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 15:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sopocianka napisał:
A teraz nauki ile trwająpytajnik Ile kto chce? Ile godzin musi taki kurs obejmować?

u nas sa raz w roku w czasie Wielkiego Postu jakoś. spotkania trwają chyba około 5 tyg (w każdą niedzielę) my musimy do księdza się wybrać bo oboje nie mamy tych nauk :/ a ile kosztują ?/ hmm nie mam pojęcia moja kuzynka za nauki płaciła tylko za wystawienie tej karteczki (że ma i są ważne) okolo 50 zł

Powrót do góry
Kasztanowa
guru
guru

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 15:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U nas w granicach 70 zł od osoby za weekendowy kurs, innymi się nawet nie interesowałam język
guru
guru

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasztanowa napisał:
U nas w granicach 70 zł od osoby za weekendowy kurs, innymi się nawet nie interesowałam język

U nas dokładnie 150zł od pary a tradycyjne sa tańsze, moja kuzynka na tradycyjne nauki chodziła przez 8 tygodni raz na tydzień i zapłaciła 50zł od pary, czas chodzenia pewnie od parafi zależy, musza sie tylko tematy zgadzać
Powrót do góry
Asiulaaa019
guru
guru

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 16:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak to mówią - co kraj to obyczaj (a w naszym przypadku - co miasto).
noo i w sumie wszystko zależy od księdza. na co się dokładnie zgodzi. mam nadzieję że nie będzie problemów z tymi naukami :/

Powrót do góry
lemonka88
maniak
maniak

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 18:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamietam takie nauki byly prowadzone kiedys w szkole? czy jak ktos je robil, to musi robic od nowa, nie orientujecie sie?
guru
guru

PostWysłany: Sob 19 Maj 2012, 19:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lemonka88 napisał:
Pamietam takie nauki byly prowadzone kiedys w szkole? czy jak ktos je robil, to musi robic od nowa, nie orientujecie sie?

znalazłam coś takiego : "Są też sytuacje, gdy można być zwolnionym z obowiązku odbywania nauk przedmałżeńskich. Z takiej „ulgi” mogą skorzystać nowożeńcy, którzy w ostatniej klasie szkoły średniej uczęszczali na zajęcia z religii. Należy jedynie przedstawić proboszczowi parafii, w której będziecie brali ślub, odpowiednie zaświadczenie, najlepiej świadectwo szkolne. Jeśli tylko jedno z was dysponuje takim dowodem, na przykład Panna Młoda, to mimo wszystko obydwoje będziecie musieli odbyć cały kurs nauk przedmałżeńskich. "
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 114, 115, 116 ... 585, 586, 587  Następny
Strona 115 z 587

Skocz do: