|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
pati_com gaduła

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 10:44 Temat postu: |
|
|
| Kasztanowa napisał: |
Mam nadzieję, że nie zmienią nic w tym prawie odnośnie przygotowania do małżeństwa, bo niby w maju coś miał papież ogłaszać... Pytanie czy w razie zmiany te nauki z teraz będą ważne w przyszłym roku. |
Kasztanowa, co to za zmiany? jakiej natury i jakiego typu? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaczka guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 11:29 Temat postu: |
|
|
Kasztanowa jak juz będę po to zdam relację jak było
Pati_com chyba mają plany wydłużyć czas trwania nauk do pół roku czy jakoś tak, nie znam szczegółów tylko tak ogólnie słyszałam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kasztanowa guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 12:02 Temat postu: |
|
|
Dokładnie tak jak kaczka napisała, było mówione o wydłużaniu czasu przygotowania do małżeństwa, ale nic konkretnego. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sopocianka maniak

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 14:17 Temat postu: |
|
|
A teraz nauki ile trwają Ile kto chce? Ile godzin musi taki kurs obejmować? _________________
Razem od 19 kwietnia 2008.
Mąż i żona od 20 lipca 2013. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Asiulaaa019 guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 15:13 Temat postu: |
|
|
| sopocianka napisał: | A teraz nauki ile trwają Ile kto chce? Ile godzin musi taki kurs obejmować? |
u nas sa raz w roku w czasie Wielkiego Postu jakoś. spotkania trwają chyba około 5 tyg (w każdą niedzielę) my musimy do księdza się wybrać bo oboje nie mamy tych nauk :/ a ile kosztują ?/ hmm nie mam pojęcia moja kuzynka za nauki płaciła tylko za wystawienie tej karteczki (że ma i są ważne) okolo 50 zł _________________

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kasztanowa guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 15:16 Temat postu: |
|
|
U nas w granicach 70 zł od osoby za weekendowy kurs, innymi się nawet nie interesowałam  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaczka guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 16:00 Temat postu: |
|
|
| Kasztanowa napisał: | U nas w granicach 70 zł od osoby za weekendowy kurs, innymi się nawet nie interesowałam  |
U nas dokładnie 150zł od pary a tradycyjne sa tańsze, moja kuzynka na tradycyjne nauki chodziła przez 8 tygodni raz na tydzień i zapłaciła 50zł od pary, czas chodzenia pewnie od parafi zależy, musza sie tylko tematy zgadzać |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Asiulaaa019 guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 16:11 Temat postu: |
|
|
jak to mówią - co kraj to obyczaj (a w naszym przypadku - co miasto).
noo i w sumie wszystko zależy od księdza. na co się dokładnie zgodzi. mam nadzieję że nie będzie problemów z tymi naukami :/ _________________

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lemonka88 maniak

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 18:54 Temat postu: |
|
|
Pamietam takie nauki byly prowadzone kiedys w szkole? czy jak ktos je robil, to musi robic od nowa, nie orientujecie sie? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaczka guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 19:32 Temat postu: |
|
|
| lemonka88 napisał: | | Pamietam takie nauki byly prowadzone kiedys w szkole? czy jak ktos je robil, to musi robic od nowa, nie orientujecie sie? |
znalazłam coś takiego : "Są też sytuacje, gdy można być zwolnionym z obowiązku odbywania nauk przedmałżeńskich. Z takiej „ulgi” mogą skorzystać nowożeńcy, którzy w ostatniej klasie szkoły średniej uczęszczali na zajęcia z religii. Należy jedynie przedstawić proboszczowi parafii, w której będziecie brali ślub, odpowiednie zaświadczenie, najlepiej świadectwo szkolne. Jeśli tylko jedno z was dysponuje takim dowodem, na przykład Panna Młoda, to mimo wszystko obydwoje będziecie musieli odbyć cały kurs nauk przedmałżeńskich. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|