Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Podwójna Panna Młoda :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przedstaw się!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
serduszkox
guru
guru

PostWysłany: Sob 24 Mar 2012, 9:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O teraz już widzę język
Przerażające jest to co piszesz, jednak takich sytuacji jest bardzo wiele.
ewelajn
moderator
moderator

PostWysłany: Sob 24 Mar 2012, 9:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm na pewno z tych wszystkich par, które wyjeżdżają i ratuje je Rutkowski za miliony znajdą się też takie które będą na prawde szczęśliwe

Ja osobiście znam inne narodowości , związałam się kiedyś z Kolumbijczykiem poznanym w PL mieszkającym w Kanadzie( mial praktyki w zakładzie pracy mojego taty)- miłość wszechczasów . Ale tu różnic kulturowych nie było wiele, bo Kolumbia to raczej chrześcijański kraj , a O. był bardziej wierzący ode mnie, cżłowiek o złotym sercu, na prawdę , ale odległość zrobiła swoje .

Natomiast na miejscu, na jednej z moich uczelni miałam okazję poznać środowisko turecko-nigeryjsko-hinduskie ...

I znam kilka żon Nigeryjczyków, którzy brali z nimi ślub po ok 5-6 miesiącach, gdzie ona była już z dzieckiem w drodze, niby wielka miłośc , ale faceci, na raz spotykali się z kilkoma, po slubie nagle okazywało się, że Europa ich ciągnie, a one były żonami tranzytowymi .... do Europy.Mimo ze do tej pory ich bronią są zakochane, to faceci są przy nich b. sporadycznie, bo głównie cały rok spędzają w Holandii

Znam również takich co pozostawali tu z żonami, Ci zapałali normalną miłością do kobiety , pracują w szkołach językowych itd. Tym się układa.
Mam też koleżankę w Szwecji która wyszła za Nigeryjczyka tam i są bardzo szczęśliwi, często bywają w PL . Facet do rany przyłóż
ALE na emeryturze chce wrócić do swojego kraju

Można trafić źle i dobrze , ja bym się bała, bo ja wiem jakie są czarne strony takich związków i wiem jak szybko te narodowości wyznają miłość .

Z racji tego , że moja niegdysiejsza uczelnia międzynarodowa trochę to się napatrzyłam, nie tylko obserwując ale będąc na róznych "miedzynarodowych" organizowanych przez uczelnię spotkaniach ..

Mam też koleżankę w związku z Hindusem, ona z bardzo katolickiej rodziny , rodzina w koncu zaakceptowała ślub i dziecko w drodze, ale mieszkaja tu w Pl i pracują oboje.

Takie związki są pełne wyzwań i szczęscia, bo wciąż się coś odkrywa nowego , ale w przypadku innej religi to chyba największe wyzwanie i ja osobiście popierałabym ale tylko u nas w kraju , nie u Niego.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
hanka88
kandydat
kandydat

PostWysłany: Sob 24 Mar 2012, 12:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny no proszę Was uśmiech - myślicie, że po 2 latach znajomości i przed planowanym ślubem ja nie znam tych wszystkim mrożących krew w żyłach historii (które zazwyczaj są prawdą)?

Że nie wiem, że arabowie, turkowie, afroamerykanie itd. często (myślę, że w ok. 75%) hajtają się z Polkami dla wizy EU lub po prostu dla kasy i łatwego dostępu do seksu?

Że nie wiem jak w rodzinie mojego traktuje się kobiety i ich wychowanie i że czekam na przykra niespodziankę PO ślubie?

Ja od 2 lat nic nie robię tylko poznaję i analizuję uśmiech. Spędziłam tam łącznie kilka miesięcy - będąc w jego rodzinnym domu. Gdy szedł do pracy ja zostawałam w domu z tym kto akurat miał wolne (mama na zwolnieniu, ferie, wakacje), chodziłam na spotkania rodzinne (do licznej rodziny), imprezy i z jego siostrą na zakupy czy do kawiarni.

Ja znam na pewno ponad 100 historii związków międzyreligijnych i są te nieszczęśliwe jak i te szczęśliwe. I zdziwiłybyście się bo najczęściej źródłem nieszczęścia nie są nakazy czy zakazy tylko właśnie fakt, że było się tylko dojną krową i przepustka do EU lub legalnego pobytu.
moderator
moderator

PostWysłany: Sob 24 Mar 2012, 19:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To oby Wam się udało
i obyście byli jedną z tych szczęśliwych par

( w sumie odległa data ślubu pozwala być spokojnym , te śluby transytowe dla wizy są robione " na gwałt"

Powrót do góry
fashionable
początkujący
początkujący

PostWysłany: Nie 25 Mar 2012, 14:38    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Ja też Wam życzę w takim razie wytrwałości i duuużo miłości, bo wtedy możecie przetrwać wszystko:)

http://www.fashionable.com.pl/
serene5
bywalec
bywalec

PostWysłany: Nie 25 Mar 2012, 22:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam uśmiech
Też mam znajomą, która wyszla za turka. Mają teraz synka rocznego i wydają się na szczęśliwych oczko Śluby równiez mieli dwa, mieszkają w Polsce akurat, tylko różnie się na ich związek patrzyło, bo dziewczyna ledwo skończyła 18 lat i cywilny z nim wzięła... Ale jak pisałam wyżej, skoro sa szczęśliwi mnie to nie wadzi uśmiech
Powodzenia na dalszej drodze życia wam życze oczko
Powrót do góry
limone
guru
guru

PostWysłany: Pon 26 Mar 2012, 6:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hanka88 napisał:
Ja od 2 lat nic nie robię tylko poznaję i analizuję . Spędziłam tam łącznie kilka miesięcy - będąc w jego rodzinnym domu. Gdy szedł do pracy ja zostawałam w domu z tym kto akurat miał wolne (mama na zwolnieniu, ferie, wakacje), chodziłam na spotkania rodzinne (do licznej rodziny), imprezy i z jego siostrą na zakupy czy do kawiarni.

Ktoś kto nie siedzi w tym temacie, na przykład ja Wink mało słyszy o takich udanych związkach, o udanych małżeństwach, raczej we wszelkich wiadomościach są informacje przeciwne, te mrożące krew w żyłach (wiadomo, że to się lepiej sprzedaje), więc jestem ciekawa jak wygląda po np. 5 latach małżeństwo z muzułmaninem w jego kraju...

A pomijając sytuację Hanki, to sobie tak zacytuję:
marcys08 napisał:
(...) ale mimo wszystko roznica kulturowa, wyznaniowa stanowila bariere. (...)

I tak pomyślałam, że w Polsce, jak facet bije, znęca się nad żoną czy uważa, że ona jest jego własnością, to kwestia patologii, a w innych krajach to kwestia wyznaniowa i trochę średnio to ze sobą porównywać.

Jeszcze mi się skojarzyło jak ateista bierze ślub kościelny z katoliczką, a w takim ślubie zgadzają się na wychowanie dzieci w wierze katolickiej, co może później rodzić sporo konfliktów - stąd też w Biblii mowa: "Nie chodźcie w obcym jarzmie z niewiernymi; bo co ma wspólnego sprawiedliwość z nieprawością, albo jakaż społeczność między światłością a ciemnością?" (2 Kor. 6,14).
Skoro ktoś się na to decyduje, to wie co i jak i jest to jego wybór...
To tak offtopowo.
kandydat
kandydat

PostWysłany: Pon 26 Mar 2012, 10:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karolipio napisał:

Ktoś kto nie siedzi w tym temacie, na przykład ja Wink mało słyszy o takich udanych związkach, o udanych małżeństwach, raczej we wszelkich wiadomościach są informacje przeciwne, te mrożące krew w żyłach (wiadomo, że to się lepiej sprzedaje)

A kto by chciał czytać o szczęśliwych małżeństwach lub po prostu normalnych z codziennymi problemami bez zamykania w piwnicy i nakazu noszenia burki?

karolipio napisał:
więc jestem ciekawa jak wygląda po np. 5 latach małżeństwo z muzułmaninem w jego kraju...

Ja mam koleżankę, mieszka w Sousse już właśnie 5 rok (najpierw razem mieszkali kilka lat w Ankarze gdzie się poznali) i jej życie niczym nie różni się od życia mężatek tutaj. Właśnie urodziła 2gą córeczkę. Mają własne mieszkanie nad samym morzem i superową rodzinkę w Tunisie. W trakcie rewolucji w Tunezji myśleli nad przeprowadzką do Polski, ale w końcu ona stwierdziła, że nie wyobraża już sobie zostawić Tunezji. Jest też w Tunezji wiele Polek ok 50-60 letnich i te w ogóle nie wyobrażają sobie powrotu do kraju. Nie wyglądają na uciśnione oczko.

karolipio napisał:
I tak pomyślałam, że w Polsce, jak facet bije, znęca się nad żoną czy uważa, że ona jest jego własnością, to kwestia patologii, a w innych krajach to kwestia wyznaniowa i trochę średnio to ze sobą porównywać.

Wyznaniowa? Jeśli w Tunezji facet bije kobietę to jest to tak samo kwestia patologii jak w Polsce i tak samo czekają go sankcje prawne. Koran nie zezwala na bicie kobiet wbrew obiegowej opinii. Nie mylmy obyczajowości takich krajów jak Afganistan czy Pakistan z religią.

karolipio napisał:
Jeszcze mi się skojarzyło jak ateista bierze ślub kościelny z katoliczką, a w takim ślubie zgadzają się na wychowanie dzieci w wierze katolickiej, co może później rodzić sporo konfliktów

Trochę inna sytuacja. Ateista nie wierzy w Boga. My oboje wierzymy i my akurat uważamy, że to jeden i ten sam Bóg - mój narzeczony nie ma nic przeciw bym przekazała założenia swojej wiary, on przekaże swojej.
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pon 26 Mar 2012, 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jak się poznaliscie?pojechałas tam na urlop czy przez internet? uśmiech
limone
guru
guru

PostWysłany: Pon 26 Mar 2012, 15:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hanka88 napisał:

A kto by chciał czytać o szczęśliwych małżeństwach lub po prostu normalnych z codziennymi problemami bez zamykania w piwnicy i nakazu noszenia burki?

Napisałam, że ja jestem ciekawa jak wygląda np. po 5 czy 10 latach małżeństwo z muzułmaninem w jego kraju... Dobrze jest mieć coś dla równowagi, albo do wyrobienia sobie zdania, aby nie klepać sloganów. Ty się w tym obracasz i przytaczasz te pozytywne historie, ja chyba znam tylko te medialne i złe, a sama tematu też nie drążyłam w poszukiwaniu tych dobrych, więc trudno byłoby się dziwić, że takie małżeństwo wzbudza we mnie niepokój czy jakąś nieprzychylność, więc dobrze że dzielisz się swoją wiedzą i doświadczeniem.

hanka88 napisał:
Ja mam koleżankę, mieszka w Sousse już właśnie 5 rok (najpierw razem mieszkali kilka lat w Ankarze gdzie się poznali) i jej życie niczym nie różni się od życia mężatek tutaj. Właśnie urodziła 2gą córeczkę. Mają własne mieszkanie nad samym morzem i superową rodzinkę w Tunisie. W trakcie rewolucji w Tunezji myśleli nad przeprowadzką do Polski, ale w końcu ona stwierdziła, że nie wyobraża już sobie zostawić Tunezji. Jest też w Tunezji wiele Polek ok 50-60 letnich i te w ogóle nie wyobrażają sobie powrotu do kraju. Nie wyglądają na uciśnione oczko.

Dobrze, że istnieją też te szczęśliwe kobiety i takie normalne małżeństwa oraz że o nich wspominasz Wink

hanka88 napisał:

Wyznaniowa? Jeśli w Tunezji facet bije kobietę to jest to tak samo kwestia patologii jak w Polsce i tak samo czekają go sankcje prawne. Koran nie zezwala na bicie kobiet wbrew obiegowej opinii. Nie mylmy obyczajowości takich krajów jak Afganistan czy Pakistan z religią.

Kolejny stereotyp: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kobieta_w_islamie ?
(Negatywne przesłanie, chociaż ostatni punkt przesłania pozytywnego nie brzmi zachęcająco)
W ogóle nie dopuszcza bicia kobiet, nawet jako ostateczność, lub gdy inne metody zawodzą?

hanka88 napisał:

Trochę inna sytuacja. Ateista nie wierzy w Boga. My oboje wierzymy i my akurat uważamy, że to jeden i ten sam Bóg - mój narzeczony nie ma nic przeciw bym przekazała założenia swojej wiary, on przekaże swojej.

To, co zacytowałam dotyczy małżeństw mieszanych wyznaniowo i nie odnosiłam tego konkretnie do Ciebie.
Skoro już odpowiedziałaś... jakiego jesteś wyznania?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przedstaw się! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 5 z 6

Skocz do: