|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
limone guru

|
Posted: Fri 3 Feb 2012, 16:32 Post subject: |
|
|
... _________________

Last edited by limone on Mon 19 Nov 2012, 12:12; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
annna guru

|
Posted: Sun 5 Feb 2012, 11:53 Post subject: |
|
|
Strasznie podoba nam się taki Tylko oczywiście z inną figurką Ale słyszałam, że tego typu torty - czyli całe pokryte masą i niepodzielone na części, jak torty na stelażach - źle się kroją i wyglądają bardzo kiepsko na talerzyku... Słyszałyście o takiej sytuacji? _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Posted: Sun 5 Feb 2012, 11:57 Post subject: |
|
|
Nie mam pojęcia jak to w praktyce wygląda, ale już się kiedyś nad tym zastanawiałam. Wątpię, żeby lukier był aż tak twardy, żeby nie 'przygnieść' delikatnie dołu przy krojeniu. Do tego wiadomo, że zawsze dziabnie się nożem ten spód, no i na górze dolnej części może zostać trochę ciasta z górnej części? Ale szczerze? Nie przejmowałabym się tak. Ważne, że będzie pyszny i będzie robił efekt jako całość. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
(=KaLinka=) maniak

|
Posted: Sun 5 Feb 2012, 13:23 Post subject: |
|
|
tak to prawda.. źle się kroi ale dla laika który nie miał do czynienia nigdy z takim tortem. Ja osobiście jestem zafascynowana takimi tortami. Bardzo mi się podobają takie jednak bałam się, że kelnerki nie poradzą sobie z takim "wyrafinowanym" tortem i zrobi się z tego jedna wielka papa _________________
  |
|
| Back to top |
|
 |
Ewa-Gdy guru

|
Posted: Sun 5 Feb 2012, 21:50 Post subject: |
|
|
W takich tortach jest 30% niejadalnych rzeczy  _________________
   |
|
| Back to top |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Posted: Mon 6 Feb 2012, 9:49 Post subject: |
|
|
| Ewa-Gdy wrote: | W takich tortach jest 30% niejadalnych rzeczy  |
Tzn? Myślałam, że teraz robi się wszystko z jadalnego marcepanu? Słodkie, ale jadalne.. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
asik guru

|
Posted: Mon 6 Feb 2012, 9:53 Post subject: |
|
|
| ewelinka89 wrote: | | Ewa-Gdy wrote: | W takich tortach jest 30% niejadalnych rzeczy  |
Tzn? Myślałam, że teraz robi się wszystko z jadalnego marcepanu? Słodkie, ale jadalne.. |
Dokładnie, w tym torcie powyżej to jedyne co niejadalne, to figurka młodych Ale to też można obejść jak zdolny cukiernik  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
(=KaLinka=) maniak

|
Posted: Mon 6 Feb 2012, 11:54 Post subject: |
|
|
dokładnie.. na tym torcie jest wszystko jadalne oprócz figurki młodych
te 30% tyczy się tortów do których potrzeba jakiś konstrukcji.. wtedy ich łączna masa nie może przekraczać 30 % ogólnej masy tortu. _________________
  |
|
| Back to top |
|
 |
annna guru

|
Posted: Mon 6 Feb 2012, 20:43 Post subject: |
|
|
| asik wrote: | | ewelinka89 wrote: | | Ewa-Gdy wrote: | W takich tortach jest 30% niejadalnych rzeczy  |
Tzn? Myślałam, że teraz robi się wszystko z jadalnego marcepanu? Słodkie, ale jadalne.. |
Dokładnie, w tym torcie powyżej to jedyne co niejadalne, to figurka młodych Ale to też można obejść jak zdolny cukiernik  |
Właśnie, można to obejść i wtedy nie powstrzymałabym się przed odgryzieniem głowy figurce pana młodego 
Ale to mnie trochę uspokoiłyście z tym tortem, że może będzie ok...  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Posted: Mon 6 Feb 2012, 20:56 Post subject: |
|
|
Znajomi mieli tort (tylko, że z innej okoliczności) z kilkoma bajkowymi figurkami z masy cukrowej/marcepanowej. Koszt pewnie wzrósłby, ale naprawdę wyglądał (i smakował) rewelacyjnie. Zresztą, te słynne Miy'owe rybki też chyba jadalne? _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce