Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

adopcja
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 18, 19, 20  Next

Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Pozostałe tematy rodzinne
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nheledore
moderator
moderator

PostPosted: Wed 25 Jan 2012, 22:24    Post subject: Reply with quote

deina wrote:
To nie działa w ten sposób. Nie działa w mechanizmach wdzięczności. Jeden z najsilniejszych lęków u takich dzieci to lęk przed porzuceniem i odrzuceniem. Wolą zrobić to pierwsze, niż opuścić gardę. Odrzucają, odpychają, demonstrują "patrz, jaki jestem okropny". Trzeba długiej pracy i wiele, wiele miłości, by takie dziecko przekonać, że nie jest w jego mocy sprawić, byśmy przestali je kochać.

Rany, jak to jest piękne napisane. I ile w tym jest ładunku uczuć.
Zapisuję sobie do mojego kajetu najpiękniejszych myśli na świecie. Dziękuję.
Back to top
View user's profile Send private message
deina
guru
guru

PostPosted: Thu 26 Jan 2012, 12:41    Post subject: Reply with quote

Dziękuję Nheledore, aż się zarumieniłam Embarassed
And you who seek to know Me, know that the seeking and yearning will avail you not, unless you know the mystery: for if that which you seek, you find not within yourself, you will never find it without.
Back to top
aseret
gaduła
gaduła

PostPosted: Fri 3 Feb 2012, 18:41    Post subject: Reply with quote

Juliette wrote:

I po trzecie - nie ma gwarancji, że własne, biologiczne dziecko nie będzie sprawiało poważnych problemów wychowawczych. Więc nie ma sensu uogólniać.

Zgadzam się.

deina wrote:
To nie działa w ten sposób. Nie działa w mechanizmach wdzięczności. Jeden z najsilniejszych lęków u takich dzieci to lęk przed porzuceniem i odrzuceniem. Wolą zrobić to pierwsze, niż opuścić gardę. Odrzucają, odpychają, demonstrują "patrz, jaki jestem okropny". Trzeba długiej pracy i wiele, wiele miłości, by takie dziecko przekonać, że nie jest w jego mocy sprawić, byśmy przestali je kochać.

Dokładnie... Choć przeraża mnie wizja ogromu pracy, wydaje mi się że warto próbować... Choć mówię, przeraża mnie to momentami.

serduszkox, ja zdaję sobie sprawę, że trzeba ogromu pracy nad/z takim dzieckiem... ale wyobrażam sobie bardziej to, niż taką opcję że żyjemy sami do końca naszych dni...

A zresztą i tak nie mam na razie co marzyć - za niskie progi zarobkowe mimo wszystko. Ale może wszystko pójdzie ku lepszemu... Oby.

P.S. - już wiem, że chyba jednak można określić płeć i próg wiekowy dziecka (gdzieś to ostatnio przeczytałam)
guru
guru

PostPosted: Fri 3 Feb 2012, 19:17    Post subject: Reply with quote

aseret wrote:
Juliette wrote:

I po trzecie - nie ma gwarancji, że własne, biologiczne dziecko nie będzie sprawiało poważnych problemów wychowawczych. Więc nie ma sensu uogólniać.

Zgadzam się.

To prawda. Prawdą jest też, że nawet rodzone dziecko potrafi powiedzieć rodzicowi, że go nie kocha czy też nienawidzi... Wychowanie to jedno, charakter (nie geny!) drugie. Od jednych rodziców każde dziecko może być inne, jedno będzie poukładane, drugie na każdym kroku będzie sprawiało kłopoty, choć były tak samo wychowywane.
początkujący
początkujący

PostPosted: Sun 18 Mar 2012, 19:23    Post subject: Reply with quote

hm ja jeszcze o tym nigdy nie myślałam oczko kiedyś chce mieć swoje dzieci, ale adopcja to też fajna sprawa , zawsze mozna dać dom dziecku uśmiech
lauraire
guru
guru

PostPosted: Thu 24 Oct 2013, 10:54    Post subject: Reply with quote

Nie wiem czy poruszałyście już ten temat, ale nie doszukałam się, także zapytam wprost:

Co myślicie o adoptowaniu dzieci, przez homoseksualne pary?
Back to top
Kasztanowa
guru
guru

PostPosted: Thu 24 Oct 2013, 11:01    Post subject: Reply with quote

lauraire wrote:
Co myślicie o adoptowaniu dzieci, przez homoseksualne pary?

Ja nie mam nic przeciwko uśmiech Jeszcze lesbijki mają o tyle łatwiej, że mogą miec biologiczne dziecko jednej z nich. U gejów o to trudniej.
Uważam, że dziecko wychowywane w kochającej rodzinie homoseksualnej ma dużo lepiej niż wychowywane w nieszczęśliwej/patologicznej rodzinie heteroseksualnej czy w domu dziecka.
guru
guru

PostPosted: Thu 24 Oct 2013, 11:03    Post subject: Reply with quote

Kasztanowa wrote:

Uważam, że dziecko wychowywane w kochającej rodzinie homoseksualnej ma dużo lepiej niż wychowywane w nieszczęśliwej/patologicznej rodzinie heteroseksualnej czy w domu dziecka.

Wiedziałam, że prędzej czy później ten argument padnie. język

edit: ja np. nie chciałabym, żeby moje dziecko (gdyby coś nam się stało) trafiło do homoseksualnej pary...
Back to top
agattt
moderator
moderator

PostPosted: Thu 24 Oct 2013, 11:05    Post subject: Reply with quote

Ja mam w ogóle problem z parami homoseksualnymi, więc z adopcją przez takie pary tym bardziej...

Back to top
Klodi87
maniak
maniak

PostPosted: Thu 24 Oct 2013, 11:08    Post subject: Reply with quote

Ja sobie jakoś tego nie wyobrażam, nie mieści mi się w głowie żeby pary homoseksualne wychowywały dzieci...

Back to top
Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Pozostałe tematy rodzinne All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 18, 19, 20  Next
Page 13 of 20

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce