Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Jak przygotować rodziców?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limone
guru
guru

PostWysłany: Nie 9 Paź 2011, 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez limone dnia Pon 19 Lis 2012, 9:19, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Marga
guru
guru

PostWysłany: Nie 9 Paź 2011, 18:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie mi nie chodzi o nie mówienie w ogóle, tylko nie mówienie ze strachu, bo co to będzie, jak rodzice będą robić wyrzuty... lepiej odwlec na ile się da. Tak rozumiem wypowiedzi Aleszki. Coś na zasadzie: dostałam jedynkę, to lepiej poczekam z wiadomością do zebrania rodziców, aż się samo wyda.

Powrót do góry
limone
guru
guru

PostWysłany: Nie 9 Paź 2011, 18:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez limone dnia Pon 19 Lis 2012, 9:18, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
ewelajn
moderator
moderator

PostWysłany: Nie 9 Paź 2011, 22:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tam bym poinformowała , że decyzja zapadła, ale nie pytałabym co myślicie, tylko powiedziałabym jaki jest plan
z tym , że szmat czasu , ja bym się pewnie conajmniej 3 razy rozmyśliła w tym czasie ( nie zeby chwiejnosc uczuc, ale nerwowosc uśmiech ), więc to niech ich ominie, ale za rok to już czas powiedzieć . Bo przed Wami jeszcze duzo i klotni i dobrych dni .

a co do kasy, ludzie mają to do siebie, że jak coś dadzą to lubią o tym przypomnieć , dlatego się zadziera rękawy i idzie się nawet do najmniej ambitnej pracy i ma się swoje fundusze, nawet jak skromne
i wtedy mozna coś rodzicom "dać" i tez "wypomnieć" i powiedziec, zeby sie zastanowili jak sie czujesz jak oni tak po Tobie jezdza

ale ja bym takich rzeczy tak calkiem serio nie brala, bo ja w zlosci tez mowie duzo zlych rzeczy , a jak zlosc przejdzie, to opinie tez sie klarują , z rodzicami podobnie , tez ich doprowadzamy do wścieku, więc wygarniają to i owo . a zlosc ma to do siebie ze lubi wypominac ...
ja sie tez osluchalam, ze pracuje, ale sie nie dokladam do mieszkania ( a ledwo zaczelam prace) itd , no to zeby nikt nie fochowal i mnie nie rozliczal to sie wyprowadzilam, i juz nie liczymy sobie na wzajem, place swoj czynsz, robie swoje zakupy, bo tak to mieszkalam z rodz. a robilam osobne zakupy itd. Rozne sytuacje ksztaltuja rozne zachowania. mi tez wypominano, ze za to placimy, za tamto, a ty tu szmatki kupujesz czy tam cos

a pieniadze to pieniadze, trzeba sie zawiac i nic nie brac, samemu wszystko uciulac , na poczatku ciezko , a pozniej taaaaaaaka satysfakcja ze to wszystko moje ciezko zapracowane

i slub tak samo , mozna samemu na to zapracowac i nie ma w rodzinie klotni co do placenia, kto ile i za co i komu, i czemu tak a nie inaczej , i nikt nie wypomni, i nikt nie bedzie liczyl, ze to za drogie,to za tanie, robta co chceta, moje pieniadze - moje decyzje uśmiech

A.zakłada , że jej rodzice pograza sie w rozpaczy po takiej wiadomosci, i dlatego sie boi. a ukryc slubu sie nie da. ale tyleeee czasu, ze z drugiej strony rodzice tez moga w tym czasie zmienic zdanie i wesprzeć młodych, moze warto im dac ten czas. u mnie w rodzinie kazdy by chcial rzadzic i miec ostatnie slowo, ale trzeba sie umiec wypiac i postawic, bo ja chce inaczej i tyle.

Powrót do góry
lukrecja
kandydat
kandydat

PostWysłany: Pon 10 Paź 2011, 20:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No skoro uważacie że ślub jest końcem wolności, możliwości, samorealizacji i marzeń to tylko pogratulować głupoty uśmiech
Marga
guru
guru

PostWysłany: Pon 10 Paź 2011, 21:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karolipio napisał:
Marga napisał:
Właśnie mi nie chodzi o nie mówienie w ogóle, tylko nie mówienie ze strachu, bo co to będzie, jak rodzice będą robić wyrzuty... lepiej odwlec na ile się da. Tak rozumiem wypowiedzi Aleszki. Coś na zasadzie: dostałam jedynkę, to lepiej poczekam z wiadomością do zebrania rodziców, aż się samo wyda.

I ja właśnie tego nie traktuję w kategorii "niedojrzałość" a jako problem.

Czekanie aż samo się wyda, też jest podjęciem decyzji... I może tak zdecydować, nie musi się zmierzyć z tym strachem, z tym problemem, nie będzie to dla mnie niedojrzałe a jedynie własnym wyborem.

Na zasadzie: "Nie chcesz, nie musisz tego robić, jak będziesz chciała, poczujesz potrzebę zmierzenia się z tym - to super - działaj."

Jak zwał tak zwał, Karolinko, a przed życiem nie uciekniesz, pewne decyzje pociągają za sobą inne, jeśli się chce ślubu, to ze wszelkimi konsekwencjami, typu poinformowanie rodziny o wspólnej, bardzo ważnej decyzji... Takie jest moje zdanie. Ale ja nigdy nie chowam głowy w piasek, więc mogę być subiektywna.

Powrót do góry
ewelinka89
moderator
moderator

PostWysłany: Pon 10 Paź 2011, 21:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lukrecja napisał:
No skoro uważacie że ślub jest końcem wolności, możliwości, samorealizacji i marzeń to tylko pogratulować głupoty uśmiech

Odnośnie jakiej wypowiedzi ten post?
guru
guru

PostWysłany: Wto 11 Paź 2011, 7:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez limone dnia Pon 19 Lis 2012, 9:19, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
w_chmurach
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pon 17 Paź 2011, 8:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja w końcu poinformowałam mojego tatę. Opowiadałam o ślubie mojej koleżanki i reakcji jej rodziców na to tata , zapytała czy chcę go na coś przygotować, no to mu powiedziałam , że tak, potem już poszło z górki myślałam , że będzie gorzej. Oczywiście mówił czy to nie za wcześnie itp. ale na to byłam przygotowana. Mój tata jest w tej sprawie ciężkim rozmówcą ponieważ, sam jest po rozwodzie. najbardziej rozśmieszyło mnie pytanie mojego ojca czy mój Ł , już o tym wie. Na to ja , że przecież to nie był mój pomysł tylko nasz , było troszkę śmiechu , zobaczymy jak to się potoczy dalej.

Powrót do góry
serduszkox
guru
guru

PostWysłany: Pon 17 Paź 2011, 9:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No widzisz nie trzeba było się martwić skoro tato nad wyraz spokojnie się ustosunkował do Twojego powiadomienia Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 6 z 7

Skocz do: