Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Rodzina z drugiego końca Polski - pomóżcie!

Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Bloodi1988
początkujący
początkujący

PostPosted: Mon 28 Mar 2011, 16:57    Post subject: Rodzina z drugiego końca Polski - pomóżcie! Reply with quote

Witajcie, może moje pytanie wyda się głupie itp., ale bardzo proszę o rady, bo ja naprawdę mam dylemat z tym, a dokładniej:
- ja jestem z woj. zachodniopomorskiego a mój narzeczony z woj. podkarpackiego,
- ślub i wesele chcemy organizować u mnie na 100% (okolice Szczecina i w jego zasięgu poszukiwać też będziemy sali na wesele)

Nie wiemy jak sprowadzić do siebie rodzinę narzeczonego, w takim sensie - czy mają jechać własnymi autami przeszło 900km, czy pociągiem mają się zabrać no i czy wówczas my mamy im opłacać drogę przyjazdu oraz nocleg, może istnieje coś takiego jak zamówienie wagonów (co jak co ale połączenie Rzeszów-Szczecin to prawie 14 godzin podróży, wiem z własnego doświadczenia), a może zamówienie busa i przyjazd dzień przed ślubem... Czy decyzja należy do gości jak się zabiorą, czy ja z narzeczonym mamy opłacić nocleg na jedną noc a kolejne wedle życzenia opłacają sobie goście, jeśli tak chcą? Proszę o pomoc, pozdrawiam!
Back to top
View user's profile Send private message
Sheryl
maniak
maniak

PostPosted: Mon 28 Mar 2011, 17:50    Post subject: Reply with quote

.........

Last edited by Sheryl on Mon 16 Jan 2012, 18:20; edited 1 time in total
Back to top
Bloodi1988
początkujący
początkujący

PostPosted: Mon 28 Mar 2011, 17:58    Post subject: Reply with quote

Nie da rady zrobić w innym mieście tak, aby wyszło tzw. "pół na pół". Przecież wtedy musielibyśmy każdemu zapewnić nocleg, a tym bardziej planować coś w obcym mieście, w którym nigdy się nie było to nie, nie... Ten pomysł już dawno odsunęliśmy na bok. Tak jak pisałam - 100% w okolicach Szczecina. Autokar taniej wyjdzie chyba niż rezerwacja pociągu Smile
Back to top
Agabia
bywalec
bywalec

PostPosted: Mon 28 Mar 2011, 18:14    Post subject: Reply with quote

U mnie rodzina mojej mamy mieszka 600km od nas na ślub moje siostry każdy przyjechał w swoim zakresie tzn wszyscy samochodami osobowymi nocleg zapewniliśmy im już my, a że było to jakieś 50 osób i nie chcieli nam robić problemów to rodzice zamówili im internat szkolny bo to akurat wakacje były i taniej wyszło a później były poprawiny więc każdy mógł zjeść coś ciepłego uśmiech

Back to top
Agata85
guru
guru

PostPosted: Mon 28 Mar 2011, 18:24    Post subject: Reply with quote

My też jesteśmy ze Szczecina, a goście (mimo że niewiele ich) z województwa podlaskiego, małopolskiego i mazowieckiego. Przyjeżdżają we własnym zakresie, my zapewniamy nocleg uśmiech(jeden )
Back to top
kiniac
gaduła
gaduła

PostPosted: Mon 28 Mar 2011, 18:52    Post subject: Reply with quote

Rodzina i znajomi mojego T. mieszkają 100km od miejsca, w którym bierzemy ślub i przyjeżdżają na własną rękę. Jednak wiem, że młodzi często organizują autokary, nocleg dla rodziny, ale w waszym przypadku wiązałoby się to też z ogromnymi kosztami.
Ps. Szwagierka mojej koleżanki była w podobnej sytuacji co ty. Zapytam ją przy okazji, jak rozwiązała ten problem.
ewelinka89
moderator
moderator

PostPosted: Mon 28 Mar 2011, 18:52    Post subject: Reply with quote

Zawsze znajdą się goście, którzy mają kawał drogi do przejechania. Tu troszkę gorzej, bo jest to spora część, ale też muszą to zrozumieć. Nie spotkałam się z tym, żeby młodzi opłacali podróż (ewentualnie możecie wspomóc najbliższą rodzinę - rodziców, dziadków jeżeli byłby to dla nich zbyt duży wydatek). Myślę, że w przypadku reszty nie ma sensu przesadzać. Kto będzie chciał na pewno będzie z wami tego dnia. A wy zajmijcie się organizacją wesela i noclegiem dla nich. Autokary zazwyczaj organizuje się żeby dojechać do sali a potem rozwieźć gości.. W przypadku takiej odległości to chyba jednak byłby spory koszt, a do tego też trudno, żeby wszystkich wieźć po weselu jeszcze tyle godzin.
Back to top
(=KaLinka=)
maniak
maniak

PostPosted: Mon 28 Mar 2011, 20:07    Post subject: Reply with quote

ja jestem również w takiej samej sytuacji uśmiech pochodzę z zachodniopomorskiego. obecnie mieszkam w lubelskim z narzeczonym i tu planujemy wesele. w związku z tym dla gości który zechcą być z nami w ten dzień będziemy organizować noclegi. kwestia dojazdu wg ich uznania bo nie sposób wszystkich w jeden czas zebrać. dlatego zapraszać tamtą stronę zamierzam już pół roku przed ślubem aby byli w stanie jakoś sobie to zorganizować uśmiech
guru
guru

PostPosted: Mon 28 Mar 2011, 20:43    Post subject: Reply with quote

Ja uważam podobnie jak dziewczyny nie masz co szaleć z organizacją transportu wydaje mi się że lepiej będzie jak przyjadą we własnym zakresie a wy załatwicie im nocleg.
Back to top
Bloodi1988
początkujący
początkujący

PostPosted: Tue 29 Mar 2011, 9:31    Post subject: Reply with quote

Dziękuję za rady uśmiech
Back to top
Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce