Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

skrócony odpis aktu urodzenia niepotrzebny?????

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rakolada
kandydat
kandydat

PostWysłany: Wto 2 Lis 2010, 8:46    Temat postu: skrócony odpis aktu urodzenia niepotrzebny????? Odpowiedz z cytatem

Z tego, co wiem to do podpisania protokołu przedmałżeńskiego potrzebne są skrócone akty urodzenia, ale podobno jak ktoś jest zameldowany w mieście, w którym się urodził i tam, gdzie będzie jednocześnie ślub, to takiego skróconego aktu w ogóle się nie wydaje, potrzebne jest wtedy tylko zaświadczenie z urzędu stanu o braku przeciwskazań i to tylko jedno - od tego, kto w tym mieście jest zameldowany. Trzeba przyjść z przyszłym małżonkiem i jedno takie zaświadczenie się wydaje. Spotkaliście się z czymś takim?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dorotam
guru
guru

PostWysłany: Wto 2 Lis 2010, 8:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale namieszalas oczko

W urzędzie miasta w którym zamierzacie odebrac zaświadczenie posiadają wszelkie dane osob, które urodziły się na terenie podlegającym pod jego obszar i w nim zostały zgłoszone po urodzeniu.więc głupota by było, żeby pani ci wydała zaświadczenie a potem je sprawdzała, skoro ma te inf.w bazie danych.
W naszym przypadku..moj D odebrał akt urodzenia w swojej miejscowości.z tym udaliśmy się do mojego usc i pani wystawiła papiery potrzebne do kościoła.

Powrót do góry
rakolada
kandydat
kandydat

PostWysłany: Wto 2 Lis 2010, 9:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jak dobrze rozumiem nie potrzebowaliście skróconego aktu urodzenia Twojego narzeczonego do spisania protokołu u księdza?
marta_ges
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 2 Lis 2010, 11:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skrócony akt urodzenia jest potrzebny w urzędzie, a nie u księdza. Przynosicie je do USC gdy przychodzicie po taki świstek: zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego o wykluczeniu przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego ze strony prawa państwowego. Ale tak jak pisze Dorota, jeżeli któreś z Was (lub oboje) urodziło się na terenie podlegającym pod ten urząd w którym to załatwiacie ślub (fakt urodzenia został zgłoszony w tym urzędzie) to oni te dane mają u siebie i nie trzeba przynosić odpisu. Rozumiesz?uśmiech

Powrót do góry
Kathleen
maniak
maniak

PostWysłany: Wto 2 Lis 2010, 11:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy wątek, też się nad tym zastanawiałam. Już rozumiem Smile
Powrót do góry
rakolada
kandydat
kandydat

PostWysłany: Wto 2 Lis 2010, 11:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK, teraz jest już wszystko jasne dla mnie uśmiech dzięki, bo się zakręciłam w tych wszystkich dokumentach oczko
marta_ges
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 2 Lis 2010, 11:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spoko oczko

Powrót do góry
Sklep-Jubilerski
bywalec
bywalec

PostWysłany: Pią 12 Lis 2010, 10:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziwna sytuacja,bo ja spotkałam sie z takim przypadkiem,że ksiądz również chciał zobaczyć skrócony odpis aktu urodzenia i kuzynka musiała mu dostarczyć,ale nie w dniu ślubu,tylko wcześniej.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: