|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rakolada kandydat

|
Wysłany: Wto 2 Lis 2010, 8:46 Temat postu: skrócony odpis aktu urodzenia niepotrzebny????? |
|
|
Z tego, co wiem to do podpisania protokołu przedmałżeńskiego potrzebne są skrócone akty urodzenia, ale podobno jak ktoś jest zameldowany w mieście, w którym się urodził i tam, gdzie będzie jednocześnie ślub, to takiego skróconego aktu w ogóle się nie wydaje, potrzebne jest wtedy tylko zaświadczenie z urzędu stanu o braku przeciwskazań i to tylko jedno - od tego, kto w tym mieście jest zameldowany. Trzeba przyjść z przyszłym małżonkiem i jedno takie zaświadczenie się wydaje. Spotkaliście się z czymś takim? _________________
;
; |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorotam guru

|
Wysłany: Wto 2 Lis 2010, 8:56 Temat postu: |
|
|
Ale namieszalas
W urzędzie miasta w którym zamierzacie odebrac zaświadczenie posiadają wszelkie dane osob, które urodziły się na terenie podlegającym pod jego obszar i w nim zostały zgłoszone po urodzeniu.więc głupota by było, żeby pani ci wydała zaświadczenie a potem je sprawdzała, skoro ma te inf.w bazie danych.
W naszym przypadku..moj D odebrał akt urodzenia w swojej miejscowości.z tym udaliśmy się do mojego usc i pani wystawiła papiery potrzebne do kościoła. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
rakolada kandydat

|
Wysłany: Wto 2 Lis 2010, 9:07 Temat postu: |
|
|
Czyli jak dobrze rozumiem nie potrzebowaliście skróconego aktu urodzenia Twojego narzeczonego do spisania protokołu u księdza? _________________
;
; |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta_ges moderator

|
Wysłany: Wto 2 Lis 2010, 11:14 Temat postu: |
|
|
Skrócony akt urodzenia jest potrzebny w urzędzie, a nie u księdza. Przynosicie je do USC gdy przychodzicie po taki świstek: zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego o wykluczeniu przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego ze strony prawa państwowego. Ale tak jak pisze Dorota, jeżeli któreś z Was (lub oboje) urodziło się na terenie podlegającym pod ten urząd w którym to załatwiacie ślub (fakt urodzenia został zgłoszony w tym urzędzie) to oni te dane mają u siebie i nie trzeba przynosić odpisu. Rozumiesz? _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kathleen maniak

|
Wysłany: Wto 2 Lis 2010, 11:18 Temat postu: |
|
|
Ciekawy wątek, też się nad tym zastanawiałam. Już rozumiem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rakolada kandydat

|
Wysłany: Wto 2 Lis 2010, 11:31 Temat postu: |
|
|
OK, teraz jest już wszystko jasne dla mnie dzięki, bo się zakręciłam w tych wszystkich dokumentach  _________________
;
; |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta_ges moderator

|
Wysłany: Wto 2 Lis 2010, 11:38 Temat postu: |
|
|
Spoko  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sklep-Jubilerski bywalec

|
Wysłany: Pią 12 Lis 2010, 10:36 Temat postu: |
|
|
Dziwna sytuacja,bo ja spotkałam sie z takim przypadkiem,że ksiądz również chciał zobaczyć skrócony odpis aktu urodzenia i kuzynka musiała mu dostarczyć,ale nie w dniu ślubu,tylko wcześniej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|