Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

skrócony odpis aktu urodzenia niepotrzebny?????

Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rakolada
kandydat
kandydat

PostPosted: Tue 2 Nov 2010, 8:46    Post subject: skrócony odpis aktu urodzenia niepotrzebny????? Reply with quote

Z tego, co wiem to do podpisania protokołu przedmałżeńskiego potrzebne są skrócone akty urodzenia, ale podobno jak ktoś jest zameldowany w mieście, w którym się urodził i tam, gdzie będzie jednocześnie ślub, to takiego skróconego aktu w ogóle się nie wydaje, potrzebne jest wtedy tylko zaświadczenie z urzędu stanu o braku przeciwskazań i to tylko jedno - od tego, kto w tym mieście jest zameldowany. Trzeba przyjść z przyszłym małżonkiem i jedno takie zaświadczenie się wydaje. Spotkaliście się z czymś takim?
View user's profile Send private message
dorotam
guru
guru

PostPosted: Tue 2 Nov 2010, 8:56    Post subject: Reply with quote

Ale namieszalas oczko

W urzędzie miasta w którym zamierzacie odebrac zaświadczenie posiadają wszelkie dane osob, które urodziły się na terenie podlegającym pod jego obszar i w nim zostały zgłoszone po urodzeniu.więc głupota by było, żeby pani ci wydała zaświadczenie a potem je sprawdzała, skoro ma te inf.w bazie danych.
W naszym przypadku..moj D odebrał akt urodzenia w swojej miejscowości.z tym udaliśmy się do mojego usc i pani wystawiła papiery potrzebne do kościoła.

Back to top
rakolada
kandydat
kandydat

PostPosted: Tue 2 Nov 2010, 9:07    Post subject: Reply with quote

Czyli jak dobrze rozumiem nie potrzebowaliście skróconego aktu urodzenia Twojego narzeczonego do spisania protokołu u księdza?
marta_ges
moderator
moderator

PostPosted: Tue 2 Nov 2010, 11:14    Post subject: Reply with quote

Skrócony akt urodzenia jest potrzebny w urzędzie, a nie u księdza. Przynosicie je do USC gdy przychodzicie po taki świstek: zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego o wykluczeniu przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego ze strony prawa państwowego. Ale tak jak pisze Dorota, jeżeli któreś z Was (lub oboje) urodziło się na terenie podlegającym pod ten urząd w którym to załatwiacie ślub (fakt urodzenia został zgłoszony w tym urzędzie) to oni te dane mają u siebie i nie trzeba przynosić odpisu. Rozumiesz?uśmiech

Back to top
Kathleen
maniak
maniak

PostPosted: Tue 2 Nov 2010, 11:18    Post subject: Reply with quote

Ciekawy wątek, też się nad tym zastanawiałam. Już rozumiem Smile
Back to top
rakolada
kandydat
kandydat

PostPosted: Tue 2 Nov 2010, 11:31    Post subject: Reply with quote

OK, teraz jest już wszystko jasne dla mnie uśmiech dzięki, bo się zakręciłam w tych wszystkich dokumentach oczko
marta_ges
moderator
moderator

PostPosted: Tue 2 Nov 2010, 11:38    Post subject: Reply with quote

Spoko oczko

Back to top
Sklep-Jubilerski
bywalec
bywalec

PostPosted: Fri 12 Nov 2010, 10:36    Post subject: Reply with quote

Dziwna sytuacja,bo ja spotkałam sie z takim przypadkiem,że ksiądz również chciał zobaczyć skrócony odpis aktu urodzenia i kuzynka musiała mu dostarczyć,ale nie w dniu ślubu,tylko wcześniej.
Back to top
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce