|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lotta gaduła

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 10:56 Temat postu: |
|
|
sylwia22886 napisał: | Witam wszystkie. Wlasnie przeczytalam wszystkie wypowiedzi i szczerze mowiac troche sie podlamalam. My planujemy nasz slub na sierpien 2009, ale problem polega na tym, ze na stale mieszkamy w Anglii i nie mamy mozliwosci nic stad zalatwic. Dopiero za 3 tygodnie jedziemy na urlop i chcemy wtedy dopiero szukac. Widze, ze wszystko trzeba zalatwiac naprawde duuzo wczesniej. Mimo wszystko mam nadzieje, ze jakos nam sie uda. Bo sierpien totaki ladny miesiac... |
Daj spokój. To, że jest teraz takie parcie na to, by załatwiać wszystko na 2 lata przed, to nie znaczy że nie da się inaczej. Oczywiście, zależy gdzie się mieszka, ale zawsze jest jakiś sposób. Co i rusz słyszę o osobach, które w 3 miesiące zorganizowały sobie ślub i wesele na 80 osób. Spokojnie i na luzie - nie czekaj na ostatnią chwilę ale i nie bój się. Ja też dopiero za 3 tygodnie zdołam coś ruszyć bo dopiero wtedy spotykamy się z rodzicami ustalać co i jak. Damy radę  _________________ Kiss me once and I will surely melt and die
Kiss me twice and I will never leave you side
Dreams come true
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sylwia22886 początkujący

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 11:03 Temat postu: |
|
|
No troche poprawilas mi humor Mam nadzieje, ze wszytko pojdzie dobrze. A mieszkam w okolicach Wroclawia. Bedziemy szukac samej sali (nie restauracji), bo moja kochana cioteczka jest swietna kucharka i zajmuje sie wlasnie przygotowywaniem jedzenia na takie imprezy. Ma tez swoich zaufanych kelnerow takze kilka rzeczy z glowy. Martwi mnie tylko ksiadz... Jak wyjechalam do Anglii to akurat sie zmienil w mojej parafii takze mnie w zyciu nie widzial na oczy, a podobne ma swoje twarde zasady... _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lotta gaduła

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 11:09 Temat postu: |
|
|
Księża faktycznie potrafią nastraszyć, ale nie można się poddawać. Trzeba wytrwale
Super, że masz załatwione jedzenie i kelnerów, w dodatku wszystko to zaufane osoby - masz pewność, że nie zostaniesz oszukana, a to ważne. A salę we Wrocławiu na pewno znajdziesz, to duże miasto chyba, nie?
Będzie dobrze! _________________ Kiss me once and I will surely melt and die
Dreams come true
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sylwia22886 początkujący

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 13:39 Temat postu: |
|
|
Wroclaw to faktycznie duze miasto, zle ja chce sale gdzies bardziej w okolicach mojej miejscowosci (do Wroc mam jakies 25 km). Troche by bylo kiepsko jechac pozniej godzine z kosciola na sale (i przebijac sie przez ogromne wroclawskie korki). A wiecie moze jak wygladaja te cale nauki przedslubne? Bo szczerze mowiac ja nie mam zielonego pojecia... _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lotta gaduła

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 13:47 Temat postu: |
|
|
Nauki wyglądają różnie.
Najpopularniejszy model to 10 spotkań w kościele (co tydzień) + 3 w poradni.
Ale bywają i "maratony", gdzie całość załatwia się w 2 albo 4 dni. _________________ Kiss me once and I will surely melt and die
Dreams come true
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sylwia22886 początkujący

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 14:27 Temat postu: |
|
|
My bedziemy musieli to zalatwic w przyspieszonym trybie. A nie wiesz moze ile przed slubem musi sie to odbyc? Czy nie ma znaczenia? _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lotta gaduła

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:06 Temat postu: |
|
|
sylwia22886 napisał: | My bedziemy musieli to zalatwic w przyspieszonym trybie. A nie wiesz moze ile przed slubem musi sie to odbyc? Czy nie ma znaczenia? |
Nauki w kościele możecie odbywać kiedy chcecie. My mieliśmy rok temu Zresztą na kartkach nie ma nawet dat, tylko podpis i stempel od księdza, które zgarnia się po każdym spotkaniu.
Co do nauk w poradni nie jestem pewna, jeszcze ich nie odbywaliśmy. Ale myślę że jak macie termin na 2009 to spokojnie możecie już na początku nowego roku robić - potem może być tłok w poradniach, bo zejdą się ludzie biorący ślub na Wielkanoc. My pewnie zainteresujemy się tym około stycznia-lutego. _________________ Kiss me once and I will surely melt and die
Dreams come true
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sylwia22886 początkujący

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:19 Temat postu: |
|
|
Bedziemy musieli pomyslec jak to wszystko zrobic, bo w Polsce bywamy zadko. Teraz w pazdzierniku na 2 tygodnie, pozniej w maju, no a potem to juz okolo tygodnia przed slubem. Dlatego chcemy zalatwic jak najwiecej teraz. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lotta gaduła

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:23 Temat postu: |
|
|
sylwia22886 napisał: | Bedziemy musieli pomyslec jak to wszystko zrobic, bo w Polsce bywamy zadko. Teraz w pazdzierniku na 2 tygodnie, pozniej w maju, no a potem to juz okolo tygodnia przed slubem. Dlatego chcemy zalatwic jak najwiecej teraz. |
Hm, no to chyba jedynym rozwiązaniem jest "maraton" weekendowy, czyli wyjazd gdzieś na nauki na weekend. Trwają chyba całe dwa dni, od 8 do 16 (moja kuzynka miała coś takiego). W ten sposób załatwicie to szybko, bo takie normalne nauki to 2 miesiące z kawałkiem trwają... _________________ Kiss me once and I will surely melt and die
Dreams come true
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
japcio_80 uzależniony

|
Wysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:44 Temat postu: |
|
|
Tak się zastanawiam - poza granicami naszego kraju sa polskie kościoły i parafie. Może tam można odbyć nauki przedmałżeńskie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|