Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

DATA ŚLUBU - ŚLUBY W 2009roku
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 40, 41, 42 ... 149, 150, 151  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lotta
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 10:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sylwia22886 napisał:
Witam wszystkie. Wlasnie przeczytalam wszystkie wypowiedzi i szczerze mowiac troche sie podlamalam. My planujemy nasz slub na sierpien 2009, ale problem polega na tym, ze na stale mieszkamy w Anglii i nie mamy mozliwosci nic stad zalatwic. Dopiero za 3 tygodnie jedziemy na urlop i chcemy wtedy dopiero szukac. Widze, ze wszystko trzeba zalatwiac naprawde duuzo wczesniej. Mimo wszystko mam nadzieje, ze jakos nam sie uda. Bo sierpien totaki ladny miesiac...

Daj spokój. To, że jest teraz takie parcie na to, by załatwiać wszystko na 2 lata przed, to nie znaczy że nie da się inaczej. Oczywiście, zależy gdzie się mieszka, ale zawsze jest jakiś sposób. Co i rusz słyszę o osobach, które w 3 miesiące zorganizowały sobie ślub i wesele na 80 osób. Spokojnie i na luzie - nie czekaj na ostatnią chwilę ale i nie bój się. Ja też dopiero za 3 tygodnie zdołam coś ruszyć bo dopiero wtedy spotykamy się z rodzicami ustalać co i jak. Damy radę uśmiech

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sylwia22886
początkujący
początkujący

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 11:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No troche poprawilas mi humor uśmiech Mam nadzieje, ze wszytko pojdzie dobrze. A mieszkam w okolicach Wroclawia. Bedziemy szukac samej sali (nie restauracji), bo moja kochana cioteczka jest swietna kucharka i zajmuje sie wlasnie przygotowywaniem jedzenia na takie imprezy. Ma tez swoich zaufanych kelnerow takze kilka rzeczy z glowy. Martwi mnie tylko ksiadz... Jak wyjechalam do Anglii to akurat sie zmienil w mojej parafii takze mnie w zyciu nie widzial na oczy, a podobne ma swoje twarde zasady...

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lotta
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 11:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Księża faktycznie potrafią nastraszyć, ale nie można się poddawać. Trzeba wytrwale uśmiech

Super, że masz załatwione jedzenie i kelnerów, w dodatku wszystko to zaufane osoby - masz pewność, że nie zostaniesz oszukana, a to ważne. A salę we Wrocławiu na pewno znajdziesz, to duże miasto chyba, nie?
Będzie dobrze!

Powrót do góry
sylwia22886
początkujący
początkujący

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 13:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wroclaw to faktycznie duze miasto, zle ja chce sale gdzies bardziej w okolicach mojej miejscowosci (do Wroc mam jakies 25 km). Troche by bylo kiepsko jechac pozniej godzine z kosciola na sale (i przebijac sie przez ogromne wroclawskie korki). A wiecie moze jak wygladaja te cale nauki przedslubne? Bo szczerze mowiac ja nie mam zielonego pojecia...

Powrót do góry
Lotta
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 13:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nauki wyglądają różnie.

Najpopularniejszy model to 10 spotkań w kościele (co tydzień) + 3 w poradni.
Ale bywają i "maratony", gdzie całość załatwia się w 2 albo 4 dni.

Powrót do góry
sylwia22886
początkujący
początkujący

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My bedziemy musieli to zalatwic w przyspieszonym trybie. A nie wiesz moze ile przed slubem musi sie to odbyc? Czy nie ma znaczenia?

Powrót do góry
Lotta
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sylwia22886 napisał:
My bedziemy musieli to zalatwic w przyspieszonym trybie. A nie wiesz moze ile przed slubem musi sie to odbyc? Czy nie ma znaczenia?

Nauki w kościele możecie odbywać kiedy chcecie. My mieliśmy rok temu oczko Zresztą na kartkach nie ma nawet dat, tylko podpis i stempel od księdza, które zgarnia się po każdym spotkaniu.

Co do nauk w poradni nie jestem pewna, jeszcze ich nie odbywaliśmy. Ale myślę że jak macie termin na 2009 to spokojnie możecie już na początku nowego roku robić - potem może być tłok w poradniach, bo zejdą się ludzie biorący ślub na Wielkanoc. My pewnie zainteresujemy się tym około stycznia-lutego.

Powrót do góry
sylwia22886
początkujący
początkujący

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bedziemy musieli pomyslec jak to wszystko zrobic, bo w Polsce bywamy zadko. Teraz w pazdzierniku na 2 tygodnie, pozniej w maju, no a potem to juz okolo tygodnia przed slubem. Dlatego chcemy zalatwic jak najwiecej teraz.

Powrót do góry
Lotta
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sylwia22886 napisał:
Bedziemy musieli pomyslec jak to wszystko zrobic, bo w Polsce bywamy zadko. Teraz w pazdzierniku na 2 tygodnie, pozniej w maju, no a potem to juz okolo tygodnia przed slubem. Dlatego chcemy zalatwic jak najwiecej teraz.

Hm, no to chyba jedynym rozwiązaniem jest "maraton" weekendowy, czyli wyjazd gdzieś na nauki na weekend. Trwają chyba całe dwa dni, od 8 do 16 (moja kuzynka miała coś takiego). W ten sposób załatwicie to szybko, bo takie normalne nauki to 2 miesiące z kawałkiem trwają...

Powrót do góry
japcio_80
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pon 29 Wrz 2008, 15:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak się zastanawiam - poza granicami naszego kraju sa polskie kościoły i parafie. Może tam można odbyć nauki przedmałżeńskie?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 40, 41, 42 ... 149, 150, 151  Następny
Strona 41 z 151

Skocz do: