Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adzik6655 początkujący

|
Wysłany: Sro 1 Lut 2012, 11:04 Temat postu: dokumentowanie gotówki |
|
|
Witam
W jaki sposób można udokumentować gotówkę uzbieraną przed ślubem tak aby w razie czego mieć dowód, że posiadało się takie i takie oszczędności?? Obecnie "leży" sobie na koncie w banku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
(=KaLinka=) maniak

|
Wysłany: Sro 1 Lut 2012, 15:46 Temat postu: |
|
|
nie da się ... ewentualnie można poprosić gości o karteczkę z wypisaniem darowizny na rzecz prezentu.. i odprowadzić podatek  _________________
  |
|
Powrót do góry |
|
 |
arsandra moderator

|
Wysłany: Sro 1 Lut 2012, 15:51 Temat postu: |
|
|
Kalinko, to chyba o coś innego chodziło...
moim zdaniem to wszystkie oszczędności, które miało się wcześniej i tak należą do tej osoby, dopiero od momentu ślubu ma się "wspólny majątek".
Ewentualnie to chyba tylko podpisanie intercyzy...ale prawnikiem nie jestem, także może niech Ewelinka się wypowie:) _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Sro 1 Lut 2012, 16:11 Temat postu: |
|
|
Andzik chyba wie, że te pieniądze należą do jej majątku, tylko chce jakoś udokumentować, żeby w razie czego mieć potwierdzenie.. A czy w banku nie możesz jakiś wyciągów/potwierdzeń otrzymać? _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
adzik6655 początkujący

|
Wysłany: Sro 1 Lut 2012, 19:42 Temat postu: |
|
|
tak jak mówisz ewelinka wiem że te pieniądze należą do "mojego" majątku tylko chce miećna to jakiś "papierek/dowód".
Domyślam sięże z banku mogę wziąśćjakieś potwierdzenia, zaświadczenia ale czy potem one będą ważne?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marga guru

|
Wysłany: Sro 1 Lut 2012, 19:44 Temat postu: |
|
|
A nie wystarczy wyciąg z konta? Ja mogę sobie sama wydrukować w każdej chwili PDF-a z sumą na koncie, która danego dnia się tam znajduje... _________________
  |
|
Powrót do góry |
|
 |
adzik6655 początkujący

|
Wysłany: Czw 2 Lut 2012, 10:25 Temat postu: |
|
|
niby ja też mogę ale na ile to będzie potem wiarygodne?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
limone guru

|
Wysłany: Czw 2 Lut 2012, 10:36 Temat postu: Re: dokumentowanie gotówki |
|
|
... _________________

Ostatnio zmieniony przez limone dnia Pon 19 Lis 2012, 12:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marga guru

|
Wysłany: Czw 2 Lut 2012, 10:48 Temat postu: |
|
|
adzik6655 napisał: | niby ja też mogę ale na ile to będzie potem wiarygodne?? |
Wiesz co, trochę nie rozumiem tego dylematu . W końcu jeśli coś jest dokumentem bankowym, to na jeszcze większą wiarygodność chyba nie masz co liczyć . No ewentualnie jeszcze możesz poprosić pracownika banku o pieczątkę i podpis na wyciągu. _________________
  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Czw 2 Lut 2012, 11:57 Temat postu: |
|
|
Też mi się wydaje, że to wystarczające. Przecież to dokument, daty i kwoty na nim są. Ewentualnie jak masz potwierdzenia wpłat na to konto.. Pytam czy się da, bo my na oszczędnościowym koncie nie mamy bankowości elektronicznej, więc pewnie trzeba przejść się do banku i osobiście poprosić. Ale może masz na normalnym koncie, wtedy rzeczywiście w pdfie jest potwierdzenie. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|