Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

dokumentowanie gotówki
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adzik6655
początkujący
początkujący

PostWysłany: Sro 1 Lut 2012, 11:04    Temat postu: dokumentowanie gotówki Odpowiedz z cytatem

Witam

W jaki sposób można udokumentować gotówkę uzbieraną przed ślubem tak aby w razie czego mieć dowód, że posiadało się takie i takie oszczędności?? Obecnie "leży" sobie na koncie w banku.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
(=KaLinka=)
maniak
maniak

PostWysłany: Sro 1 Lut 2012, 15:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie da się ... ewentualnie można poprosić gości o karteczkę z wypisaniem darowizny na rzecz prezentu.. i odprowadzić podatek oczko
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 1 Lut 2012, 15:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kalinko, to chyba o coś innego chodziło...uśmiech

moim zdaniem to wszystkie oszczędności, które miało się wcześniej i tak należą do tej osoby, dopiero od momentu ślubu ma się "wspólny majątek".
Ewentualnie to chyba tylko podpisanie intercyzy...ale prawnikiem nie jestem, także może niech Ewelinka się wypowie:)
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 1 Lut 2012, 16:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andzik chyba wie, że te pieniądze należą do jej majątku, tylko chce jakoś udokumentować, żeby w razie czego mieć potwierdzenie.. A czy w banku nie możesz jakiś wyciągów/potwierdzeń otrzymać?
początkujący
początkujący

PostWysłany: Sro 1 Lut 2012, 19:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jak mówisz ewelinka wiem że te pieniądze należą do "mojego" majątku tylko chce miećna to jakiś "papierek/dowód".
Domyślam sięże z banku mogę wziąśćjakieś potwierdzenia, zaświadczenia ale czy potem one będą ważne??
Powrót do góry
Marga
guru
guru

PostWysłany: Sro 1 Lut 2012, 19:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A nie wystarczy wyciąg z konta? Ja mogę sobie sama wydrukować w każdej chwili PDF-a z sumą na koncie, która danego dnia się tam znajduje...

Powrót do góry
adzik6655
początkujący
początkujący

PostWysłany: Czw 2 Lut 2012, 10:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niby ja też mogę ale na ile to będzie potem wiarygodne??
Powrót do góry
limone
guru
guru

PostWysłany: Czw 2 Lut 2012, 10:36    Temat postu: Re: dokumentowanie gotówki Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez limone dnia Pon 19 Lis 2012, 12:07, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Marga
guru
guru

PostWysłany: Czw 2 Lut 2012, 10:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

adzik6655 napisał:
niby ja też mogę ale na ile to będzie potem wiarygodne??

Wiesz co, trochę nie rozumiem tego dylematu uśmiech. W końcu jeśli coś jest dokumentem bankowym, to na jeszcze większą wiarygodność chyba nie masz co liczyć oczko. No ewentualnie jeszcze możesz poprosić pracownika banku o pieczątkę i podpis na wyciągu.

Powrót do góry
ewelinka89
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 2 Lut 2012, 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też mi się wydaje, że to wystarczające. Przecież to dokument, daty i kwoty na nim są. Ewentualnie jak masz potwierdzenia wpłat na to konto.. Pytam czy się da, bo my na oszczędnościowym koncie nie mamy bankowości elektronicznej, więc pewnie trzeba przejść się do banku i osobiście poprosić. Ale może masz na normalnym koncie, wtedy rzeczywiście w pdfie jest potwierdzenie.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: