|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ruda87 guru

|
Wysłany: Sro 3 Mar 2010, 22:56 Temat postu: |
|
|
no nie wiem, jakoś jestem sceptyczna do takich zabaw .... ale jak kogoś to bawi  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
metka moderator

|
Wysłany: Sro 3 Mar 2010, 23:08 Temat postu: |
|
|
też kiedyś zostałam "przymuszona", jako świadkowa, do stania w progu drzwi i licytowania się ze świadkiem Pana Młodego o Pannę Młodą.
Może innych to bawiło, ale dla mnie to była masakra: kamery, aparaty fotograficzne zwrócone w moją stronę i przysłuchiwanie się, czy powiem coś mądrego i zabawnego  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ruda87 guru

|
Wysłany: Sro 3 Mar 2010, 23:10 Temat postu: |
|
|
ja wogóle nie kojarzę tych całych 'wykupin'. Nigdy nie widziałam .... czyżby kolejna rzecz nie kultywowana w małopolsce  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
metka moderator

|
Wysłany: Sro 3 Mar 2010, 23:15 Temat postu: |
|
|
tym lepiej dla Ciebie ruda, mniej zawracania sobie tym głowy
chodzi o to, że przychodzi sobie świadek PM i ma zazwyczaj ze sobą wódkę (kilka sztuk), kasę (przede wszystkim) i chyba kwiaty w niektórych przypadkach. I teraz ja, jako świadkowa PM, mówię że za darmo jej nie oddam i musi zapłacić... i zaczynamy od jednej wódki, drugiej, czwartej i dziesiątej, później kasa, karty kredytowe i co tam jeszcze ma świadek do oddania. A w międzyczasie wszyscy się przyglądają i nasłuchują, podśmiewują...
Dobrze, że my z Połówkiem nie wpadliśmy na pomysł tych wykupin  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Czw 4 Mar 2010, 12:27 Temat postu: |
|
|
| metka napisał: | | chodzi o to, że przychodzi sobie świadek PM i ma zazwyczaj ze sobą wódkę (kilka sztuk), kasę (przede wszystkim) i chyba kwiaty w niektórych przypadkach. |
i czasami biżuteria  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marta_ges moderator

|
Wysłany: Czw 4 Mar 2010, 15:25 Temat postu: |
|
|
Do mnie takie "wykupiny" nie przemawiają, nie podoba mi się to dobrze, że u nas tego nie ma  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
violinist83 guru

|
Wysłany: Pią 9 Kwi 2010, 9:33 Temat postu: |
|
|
Wiecie co ? !
tak czytam i czytam... i oczom nie wierzę...
Rozumiem, że tradycja itd. ale w dzisiejszych czasach to mi jakoś nie pasuje
Kiedyś, dawno temu, to miało sens. Ludzie zbiegali się z okolicy i oglądali te wszystkie obrządki bo to jedyna uciecha dla nich była.
Nie mieli bidaki telewizorów, telefonów, radio itd. i jak się człowiek z człowiekiem nie spotkał to się nic nie działo.
Dziwią mnie dwuznaczne prezenty dla młodej Pary, typu włochaty p..is, czy sztuczna c..ka...
a ten smalec do "pomocy" MASAKRA  _________________ Ślubowaliśmy 03.07.2010r
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
..::Nati::.. maniak

|
Wysłany: Pią 9 Kwi 2010, 10:04 Temat postu: |
|
|
A czy wasz Pan Młody przyniesie dla was jakiś prezent?? Nie chodzi mi o żadne wykupiny tylko prezent z okazji ślubu dla Panny Młodej? Czy nic wam o tym niewiadomo,albo jeśli na to wpadł to bedzie niespodzianka? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Pią 9 Kwi 2010, 10:09 Temat postu: |
|
|
ja niczego takiego nie oczekuję. i wątpię, żeby sam na to wpadł. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
metka moderator

|
Wysłany: Pią 9 Kwi 2010, 10:31 Temat postu: |
|
|
jeśli na to wpadł, to nic o tym nie wiem, skoro ma to być niespodzianka
ale szczerze mówiąc, nic mi o czymś takim jak prezent dla Panny Młodej nie wiadomo i nie słyszałam, żeby u naszych znajomych coś takiego praktykowano owszem, Pan Młody przynosi bukiety dla Panny Młodej i świadkowej ale to wszystko. Zresztą, jak dla mnie, cały ślub i wesele to dla nas jak jeden wielki prezent, więc niczego więcej mi nie potrzeba  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|