Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Czy MES rzeczywiście pomaga zoptymalizować fundamenty?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AeramarKO
kandydat
kandydat

PostWysłany: Sro 12 Sie 2026, 22:55    Temat postu: Czy MES rzeczywiście pomaga zoptymalizować fundamenty? Odpowiedz z cytatem

Mam projekt większego obiektu i dostałem propozycję wykonania dodatkowych obliczeń metodą elementów skończonych, ale zastanawiam się, czy przy mojej inwestycji taki poziom analizy jest rzeczywiście uzasadniony. Z jednej strony oznacza to dodatkowy koszt, z drugiej chciałbym mieć możliwość porównania zachowania różnych wariantów fundamentów i podłoża. Ciekawym punktem odniesienia jest dla mnie https://dynafea.com/projektowanie-geotechniczne-obliczenia/, gdzie wskazano wykorzystanie MES, między innymi w programach PLAXIS i Midas GTS NX, do analiz nośności, przemieszczeń oraz stabilności. Czy ktoś zlecał takie obliczenia przed wyborem ostatecznego wariantu posadowienia i faktycznie wykorzystał wyniki do zmniejszenia zakresu robót? Chciałbym ocenić, czy bardziej zaawansowana analiza będzie dla mnie realnym narzędziem do optymalizacji projektu, czy tylko dodatkowym dokumentem do archiwum.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: