|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ronswanson kandydat

|
Wysłany: Nie 10 Sie 2025, 11:07 Temat postu: Kaszel od klimatyzacji czy alergii? Jak rozpoznać i jak pomóc dziecku? |
|
|
Ostatnio zauważyłam, że mój synek zaczyna kaszleć, zwłaszcza po powrocie z przedszkola, gdzie często działa klimatyzacja. Nie wiem, czy to zwykłe podrażnienie od zimnego powietrza, czy może alergia. Kaszel jest suchy, trochę męczący. Macie pomysły, jak odróżnić, co jest przyczyną i jak ulżyć dziecku w takiej sytuacji? |
|
Powrót do góry |
|
 |
redvelvet kandydat

|
Wysłany: Nie 10 Sie 2025, 14:08 Temat postu: |
|
|
U nas było podobnie, syn zaczynał kaszleć przy włączonej klimatyzacji, ale okazało się, że to uczulenie na kurz, który się w niej zbierał. Pomogło regularne czyszczenie urządzenia i stosowanie preparatów, które łagodzą podrażnienia gardła. Jeśli chcesz, warto zerknąć na stronę https://pfmdlapacjenta.pl – mają tam fajne wskazówki, jak radzić sobie z kaszlem u dzieci i rozróżnić przyczyny. My podawaliśmy wtedy delikatny syrop i stawialiśmy na nawilżanie powietrza w pokoju. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tommycooper kandydat

|
Wysłany: Nie 10 Sie 2025, 19:16 Temat postu: |
|
|
Czasem dzieci mają różne reakcje na zmiany temperatury i powietrza – jednego dnia wszystko jest ok, a innego kaszel się pojawia. Dla maluchów ważne jest, by otoczenie było stale przyjazne i nawilżone, bo suche powietrze często potrafi podrażnić drogi oddechowe. Poza tym obserwacja jest kluczowa, bo dziecko samo daje sygnały, co mu przeszkadza lub co pomaga mu się poczuć lepiej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|