|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aanulka kandydat

|
Wysłany: Sob 6 Lut 2016, 21:37 Temat postu: Wypisywanie zaproszeń |
|
|
Drogie czytelniczki, dziś borykam się z następującym problemem. Otóż, jesteśmy w trakcie załatwiania tematu zaproszeń i tu rodzi się problem. A nawet dwa .
1. Jak wypisać zaproszenie gdy zapraszam znajomych, którzy nie są małżeństwem? Oboje z imienia i nazwiska, czy wpisujemy jedno i dopisujemy "wraz z osobą towarzyszącą"? A co w momencie gdy mają dziecko (takie nie malutkie, np 6 lat, które wypadałoby wymienić (posiadające nazwisko ojca) w zaproszeniu, a nie nazwać zwyczajnie "dzieckiem"?
2. Co z takimi dziećmi-nie dziećmi? Czyli osoby, które mają 16,17 lat i mają chłopaka/dziewczynę? Czy powinnam takie osoby zaprosić z osobą towarzyszącą? Czy z uwagi na to, ze bądź co bądź to jeszcze dzieci, wpisywać ich na zaproszeniu razem z rodzicami i bez chłopaka/dziewczyny?
Z góry dziękuję za pomoc, bo zupełnie nie wiem, jak takie problemy ugryźć  _________________ Idealna żona- to kobieta,
która ma idealnego męża.
Booth Tarkington,
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
efkalinka maniak

|
Wysłany: Nie 7 Lut 2016, 14:16 Temat postu: |
|
|
1. Jeżeli wiesz, że znajomi są w związku należy najpierw wypisać kobietę, potem mężczyznę wraz z dziećmi lub wypisać imiona jak znasz.
2. Ja zapraszam 16-latkę z osobą towarzyszącą, ale dlatego, że wcześniej zgadałam się z jej mamą. Jeżeli wiesz, że mają partera to warto zaprosić
No i wtedy dla nich osobne zaproszenie _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aanulka kandydat

|
Wysłany: Wto 9 Lut 2016, 15:38 Temat postu: |
|
|
Czyli jak? np Zofia Kowalska wraz z Janem Nowakiem i dzieckiem?
Albo Zofia Kowalska wraz z osobą towarzyszącą? Czy za takie coś się ludzie nie poobrażają?
A co do zapraszania nieletnich z "parą". Jestem totalnie na NIE i najprawdopodobniej nie będę zapraszała ich z osobami towarzyszącymi. _________________ Idealna żona- to kobieta,
która ma idealnego męża.
Booth Tarkington,
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
efkalinka maniak

|
Wysłany: Wto 9 Lut 2016, 16:57 Temat postu: |
|
|
Aanulka napisał: | Czyli jak? np Zofia Kowalska wraz z Janem Nowakiem i dzieckiem?
Albo Zofia Kowalska wraz z osobą towarzyszącą? Czy za takie coś się ludzie nie poobrażają?
A co do zapraszania nieletnich z "parą". Jestem totalnie na NIE i najprawdopodobniej nie będę zapraszała ich z osobami towarzyszącymi. |
Zapraszam Zofię Kowalską i Jana Nowaka z dzieckiem (z Jasiem) jak tam chcesz. Jeżeli ktoś jest w stałym związku to trzeba go wypisać z imienia i nazwiska, osoby towarzyszące wpisujesz tylko wtedy kiedy nie wiesz czy jest z kimś, albo to nic poważnego.
CO do nieletnich to niestety mogą się obrazić. Mam w rodzinie dziewczynę, która ma 16 lat, a jest już długo z chłopakiem. Wprost mnie zapytali jak to będzie. Ja sama pamiętam jak w tym wieku łatwo było urazić. Ale to Twoja decyzja, tylko dlaczego tutaj o to pytasz:P. Ja uważam, że dobrze sprawdzić czy kogoś mają, jeżeli nie to poniżej 18 roku życia zapraszam w pojedynkę. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nastia początkujący

|
Wysłany: Czw 11 Lut 2016, 9:57 Temat postu: |
|
|
efkalinka napisał: | 1. Jeżeli wiesz, że znajomi są w związku należy najpierw wypisać kobietę, potem mężczyznę wraz z dziećmi lub wypisać imiona jak znasz.
2. Ja zapraszam 16-latkę z osobą towarzyszącą, ale dlatego, że wcześniej zgadałam się z jej mamą. Jeżeli wiesz, że mają partera to warto zaprosić
No i wtedy dla nich osobne zaproszenie |
Absolutnie się zgadzam.
Dziś można nabyć zaproszenia na ślub w bardzo różnej formie. Także takie, które można dać np. osobie idącej na uroczystość samej. Są też fajne przykłady zaproszeń dla dzieci lub osób małoletnich http://frezkul.pl/3-zaproszenia-slubne
Akurat w przypadku naszej uroczystości zapraszaliśmy osoby od 16 roku życia z osobami towarzyszącymi, chyba, że byliśmy pewni (wcześniejsze deklaracja), że taka osoba przyjdzie na ślub i bawić się będzie na weselu sama.
Ostatnio zmieniony przez Nastia dnia Wto 17 Maj 2016, 6:29, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdusia1988 kandydat

|
Wysłany: Pon 18 Kwi 2016, 10:48 Temat postu: |
|
|
Bardzo często ludzie się obrażają, gdy są zaproszeni, a zamiast ich imienia i nazwiska pojawia się określenie osoba towarzysząca. Aczkolwiek jeśli mamy np. samotną koleżankę, ktora nie wie jeszcze z kim przyjdzie, to już takie sformułowanie będzie stosowne. Zwróćcie też uwagę na odmianę nazwisk http://www.planowaniewesela.pl/warto_wiedziec/zaproszenia-slubne-odmiana-nazwisk . |
|
Powrót do góry |
|
 |
bezniku gaduła

|
Wysłany: Pią 20 Maj 2016, 21:01 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o wypisywanie zaproszeń to fajne porady znajdziesz na stronie http://www.weselinka.pl/ . Ja już to mam na szczęście za sobą ale tez nie było łatwo. Trzeba to zrobić tak, aby nikt sie nie obraził. Właśnie najgorzej z tymi osobami towarzyszącymi było .... wrrr |
|
Powrót do góry |
|
 |
anegdotka kandydat

|
Wysłany: Wto 31 Maj 2016, 13:58 Temat postu: |
|
|
u nas podobnie- jak wypisywałam zaproszenia i był to konkubinat z dzieckiem wypisałam np magdalena nowak wraz z panem adamem pitruszka oraz Lenka. A z osobą towarzysząca prosiłam młodzież tylko po 18 rż jeśli wiedziałam że takowa istnieje |
|
Powrót do góry |
|
 |
Miyashi początkujący

|
Wysłany: Pon 6 Cze 2016, 10:53 Temat postu: |
|
|
Można ewentualnie też stosować bardziej uniwersalne formy zaproszeń, dopasowane do różnej kategorii wiekowej. Jeśli idzie o temat zapraszania z dzieckiem - można to ładniej określić, np. "Państwo X z pociechą" choćby. Ja korzystała z tych ogólnych wzorów https://z-milosci.pl/ i poprosiłam o przerobienie właśnie pod wspomnianym kątem. Wyglądały fajnie i wcale dużo nie musiałam dopłacać.
Gorzej z nastolatkami, ale moim zdaniem też wypada zapraszać w parach - w końcu wesele, jak sama nazwa wskazuje jest po to, aby się weselić , a taka młoda osoba, bez towarzystwa rówieśników raczej słabo odnajduje się w trakcie imprezy w gronie starszych... |
|
Powrót do góry |
|
 |
rozza gaduła

|
Wysłany: Pią 24 Cze 2016, 8:01 Temat postu: |
|
|
Umnie również byl z tym problem. O ile nie miałam problemu w wypisaniu czy z konkretną osobą czy z osobą towarzysząca to miałam kłopoty z odmianą nazwisk. Nie wiedziałam czy niektóre nazwiska się odmieniają czy nie.... Dzwoniłam po rodzinie i sie dokładnie dopytywałam czy oni się orientują
Zaproszenia zamawiałam w sieci na stronie drukarni: http://www.openprint.pl/zaproszenie - jest to drukarnia internetowa. Zdecydowałam sie sama zaprojektować zaproszenia bo wcześniej przeglądałam sobie różne w seici i nic mi konkretnie nie odpowiadało. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|