|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Chrupek kandydat

|
Wysłany: Sro 5 Lis 2014, 10:17 Temat postu: |
|
|
agatka.kruk napisał: | W naszym przypadku ślub cywilny pojawił się bardzo szybko - w ogóle tego nie planowaliśmy. Ba nawet dużo wcześniej zamówiliśmy już gotowe zaproszenia ;/ Do swojego nazwiska dodałam męża, także mam dwuczłonowe, ale zaproszenia na ślub kościelny stwierdziliśmy że zostawimy już takie jak mamy i nie będziemy ich zmieniać. Mąż stwierdził, że to żadna różnica jakie nazwisko będzie w zaproszeniu przecież i tak wszyscy zaproszeni będą wiedzieć kto ich zaprasza
A co do nazwiska, to tak szybko jak się zdecydowałam że zostawię swoje i dodam męża, tak szybko zaczęłam żałować swojej decyzji. Stwierdziłam, że to jest bez sensu i gdybym mogła jeszcze raz wybierać przyjęłabym męża.Ale cóż zrobić, chwilowa chęć pokazania swojej niezależności w USC i się stało. |
Agatko, a jeśli mogę zapytać: dlaczego żałujesz decyzji? Coś więcej niż dłuższy podpis/wypełnianie dokumentów? Podwójne nazwisko wydaje się ciekawym rozwiązaniem: nie rezygnujesz ze swojego (zakładam, że lubisz nazwisko, w końcu tyle lat zżycia się z nim robi swoje), a dodatkowo przyjmujesz nazwisko męża, więc macie wspólne...
Sama najchętniej przyjęłabym podwójne, ale niestety kiepsko by to brzmiało, bo obydwa kończą się na "-ska"  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
olivia uzależniony

|
Wysłany: Sro 5 Lis 2014, 14:53 Temat postu: |
|
|
Chrupek, u mnie tez dwa kończą się na -ska, więc też kombinacja byłaby dość dziwna.  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Escherichia guru

|
Wysłany: Sro 5 Lis 2014, 15:00 Temat postu: |
|
|
Ja też mam dwuczłonowe i choć pół roku po ślubie w końcu, powoli zaczynam się przyzwyczajać do niego to dochodzę jednak do wniosku, że gdybym miała wybierać jeszcze raz to zostawiłabym swoje I nie chodzi o długość podpisu, raczej o sentyment do swojego nazwiska.
A jak gdzieś "na skróty" wpisują mi tylko nazwisko męża to się denerwuję  _________________ Aut inveniam viam aut faciam
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
pearl.jamka guru

|
Wysłany: Sro 5 Lis 2014, 15:11 Temat postu: |
|
|
A ja tam lubię swoje nowe nazwisko  _________________ Wiadro cierpliwości przyjmę! Pilnie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia_1987 bywalec

|
Wysłany: Pon 10 Lis 2014, 22:34 Temat postu: |
|
|
Ja przyjęłam nazwisko męża i ciesze się bardzo z tej decyzji. Od razu wiedziałam, ze będziemy my i nasze dzieci nosić nazwisko męża. Przez kilka tygodni miałam problem żeby się przyzwyczaić, ale po ponad pol roku używam nowego nazwiska bez zająknięcia. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Wto 11 Lis 2014, 8:09 Temat postu: |
|
|
Asia_1987 napisał: | Ja przyjęłam nazwisko męża i ciesze się bardzo z tej decyzji. Od razu wiedziałam, ze będziemy my i nasze dzieci nosić nazwisko męża. Przez kilka tygodni miałam problem żeby się przyzwyczaić, ale po ponad pol roku używam nowego nazwiska bez zająknięcia. |
taaa....też tak twierdziłam a na porodówce panieńskie podałam
mam nadzieję, że przy Agatce podam już moje. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka.kruk bywalec

|
Wysłany: Pią 14 Lis 2014, 18:29 Temat postu: |
|
|
Chrupek nie chodzi tutaj o długość nazwiska, akurat dobrze się komponują ponieważ moje jest 4-ro literowe a męża jest długie. W sumie o nawet nie wiem o co mi chodzi...
Pewnie tak jak piszecie dziewczyny - po pół roku (jak zacznę używać nowego nazwiska, ponieważ dopóki nie mam nowego dowodu to w pracy jeszcze posługuję się panieńskim) nie będę miała już ku temu najmniejszych zastrzeżeń  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|