|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
pearl.jamka guru

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 10:53 Post subject: |
|
|
| gaja_85 wrote: | Dziewczyny, co zrobić, żeby ten mój cwaniaczek zechciał jadać kanapeczki?
Chlebek uwielbia ale sam, lub co najwyżej z masełkiem. Jeśli już widzi na kromce coś więcej, odwraca buzię w drugą stronę i pojedzone.
Z czym Wasze pociechy jadły kanapki w tym wieku?
Jak i czym mogę go przechytrzyć?
I druga sprawa - w jakim posiłku/daniu mogę podać małemu jajo? bo jeśli jest składnikiem obiadku to już mu nie pasuje  |
Z kanapkami Ci nie pomogę - bo moja gadzina do dziś je chleb z masłem a to co miało być na kanapce musi być obok - i raz zje a raz nie.
Co do jajka- spróbuj podać jako osobny posiłek - np. jajecznicę. Ja robiłam tak, że na garnek z wodą kładłam talerz i rozbijałam jajko - i robiłam jajecznicę na parze...baaardzo delikatne wychodzi(nie potrzeba tłuszczu dzięki temu). Robiłam tylko z białka, bo młody nie chciał żółtka jeść. _________________ Wiadro cierpliwości przyjmę! Pilnie! |
|
| Back to top |
|
 |
gaja_85 guru

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 11:03 Post subject: |
|
|
Jajecznice na parze juz przerabialismy - 2 lyzeczki i pojedzone :/ _________________
   |
|
| Back to top |
|
 |
shadow's wife guru

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 11:05 Post subject: |
|
|
A może omlet, albo jajko w koszulce?  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
pearl.jamka guru

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 11:08 Post subject: |
|
|
Hm...a może na parze zrobione tak jak sadzone? W jakiejś fajnej foremce - ludzika czy coś? Albo zamiast kurze to może przepiórcze? _________________ Wiadro cierpliwości przyjmę! Pilnie! |
|
| Back to top |
|
 |
MADI uzależniony

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 11:34 Post subject: |
|
|
Z tymi kanapkami to często sie spotykam, ze dzieci wola pieczywo osobno dodatki osobno.U nas podobnie, ale ja nie mam z tym problemu, jak tak woli to ok.U nas czesto jest tak ze warzywa, ser, jaja, wedlina, jakis pasztet z soczewicy itp zjedzony, maslo z chleba/bulki wylizane a pieczywo to osobny posilek np za godzine, dwie, w drugiej polowie dnia , sama sie upomni.
Jesli chodzi o jaja u nas tez jajecznica nie idzie- ani na parze ani tradycyjna, ale jajka mozna podac w innej formie.Amelka lubi na twardo, jak nie zje żółtka to zmieszam jej z zupa/ jogurtem naturalnym i zje, omlet, jajo z twarozkiem, w nalesnikach, pulpecikach, ciescie domowym, kluskach leniwych, lane kluski do zupy uwielbia, wiec okazji do podania jajek jest sporo. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
pluszak guru

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 12:22 Post subject: |
|
|
U mnie kanapki spoko, w sumie ze wszystkim je, szynka, serek, dżem itp Z jajkiem też miałam kłopot, ale z żurku pójdzie  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
agattt moderator

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 13:06 Post subject: |
|
|
U mnie z kanapkami też najczęściej jest tak, że wszystko je osobno. Albo zje chleb z masłem a wędlinę zostawi, albo wędlinę, a chleb zostawi. Rzadko kiedy zje całość.
A co do jajka to mój jajecznicy nadal nie lubi, ale sadzone zje chętnie. Wcześniej robiłam mu budyń domowy - bardzo lubił. To był w sumie taki a'la budyń, bo składał się z żółtka, mąki ziemniaczanej, wody i deserku owocowego  _________________
  |
|
| Back to top |
|
 |
gaja_85 guru

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 21:10 Post subject: |
|
|
U nas niektóre dania odpadają ze względu na brak jakiegokolwiek zęba np. naleśniki, czy ze względu na potrzebę smażenia jak np. omlet.
Spróbuje tego sadzonego na parze (w życiu bym nie pomyslala, ze uda sie "usadzic" na parze, pewnie z 2h to potrwa ).
plusz od kiedy podajesz Miszelinowi żurek?
agattt możesz zdradzić przepis?
MADI Twoich "przepisów" też wypróbuję  _________________
   |
|
| Back to top |
|
 |
nimfa moderator

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 21:15 Post subject: |
|
|
a czemu omlet odpada? przecież ile to będzie smażone (2 minuty?) _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
shadow's wife guru

|
Posted: Fri 7 Nov 2014, 21:20 Post subject: |
|
|
Omlet puszysty można zrobić na teflonowej patelni lekko posmarowanej masłem To chyba nie zaszkodzi? _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce