|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
LaTulipe początkujący

|
Wysłany: Sro 19 Sie 2009, 17:38 Temat postu: Pozdrowienia z Francji |
|
|
Witam wszystkich,
Mieszkam na stale we Francji i jestem od niedawna szczesliwie zareczona z Francuzem ...Slub planujemy w 2010, jeszcze nie wiemy dokladnie kiedy i jak.
Bardzo sie ciesze ze znalazlam to forum.
Juz buszowalam po francuskich forach ale jakos mi sie tam nie podobalo...
Bardzo bym chciala miec prawdziwe polskie wesele, male czy duze ale polskie wesela sa takie jakies "z dusza" . No i ludzie potrafia sie bawic ... Francuzi w porownaniu wychodzo jakios dretwo.
Nie wiem czy nam sie to uda bo bedziemy sie pobierac we Francji ale moze cos podradzicie?
no to na razie, ide sobie teraz przjrzec forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
melassa bywalec

|
Wysłany: Sro 19 Sie 2009, 18:21 Temat postu: |
|
|
Witaj:D _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nanaja gaduła

|
Wysłany: Sro 19 Sie 2009, 19:12 Temat postu: |
|
|
cześć _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
AniaKicia87 guru

|
Wysłany: Sro 19 Sie 2009, 19:36 Temat postu: |
|
|
:)witaj _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ruda87 guru

|
Wysłany: Sro 19 Sie 2009, 22:22 Temat postu: |
|
|
heloł No więc jak już wcześniej pisałam, napewno musisz zrobić wesele swoich marzeń bez przejmowania się niczym A swoich gości Francuzów fajnie by było chociaż trochę ugościć w polskim stylu ... nie wiem jakie macie tam możliwości i jak wygląda organizacja wesel we Francji, ale coś napewno wymyślicie Może chociaż jedna potrawa typowo polska - może ostatnio modny wiejski stół
to by się zdziwili  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paula8910 bywalec

|
Wysłany: Czw 20 Sie 2009, 7:54 Temat postu: |
|
|
witamy
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
LaTulipe początkujący

|
Wysłany: Czw 20 Sie 2009, 9:28 Temat postu: Wiejski stol |
|
|
Faktycznie, wiejski stol wyglada ekstra!
Az sie rozmarzylam...
Co do polskich zwyczajow to na pewno bedzie powitanie chlebem i sola, i tost wodka.
Mam szczescie bo moj Francuz bardzo lubi wszystko co polskie : tradycje, kuchnie ( no i przede wszystkim mnie ) , wiec im wiecej polskosci tym lepiej.
Francuskie wesela sa z reguly wieczorem. Jest albo slub koscielny albo cywilny czesto popoludniem
( nie ma konkordatowego , wiec jezeli jest koscielny to czesto cywilny odbywa sie wczesniej i jest bardzo skromny ) .
Potem jest poczestunek zwany "vin d'honneur" przeznaczony dla wszystkich gosci ktorzy nie zalapali sie na kolacje. Serwuje sie tam rozne napiwki i przegryzki, i jest to przyjecie stojace.
Potem goscie sie rozjezdzaja i na nowo sie zjezdzaja ( z reguy w innym miejscu ) na przyjecie wieczorem.
Na przyjeciu serwuje sie jeden posilek ( przystawka, dania 1 albo 2, sery, deser, kawe ) .
Bal otwieraja mlodzi. Zwykle jest DJ a nie orkiestra. Sa tez rozne gry i konkursy.
O 12. wjezdza tort weselny , ktory jest tradycyjne wieze ptysiowa. Wyglada to super, niestety czesto jest niesmaczna ( ptysie musza byc przeschniete i wypelnione budyniem zeby cos takiego zbudowac ) .
Co do spraw finasowych... erednie wesele na 100 gosci kosztuje okolo 5000-6000 euro .
Porownujec polskie i francuskie wesela , na polskich jest wiecej jedzenia, no i goscie sie zabawia od obiadu do bialego rana bez przerwy. Jest tez wiecej tradycji ( oczepiny, dziekowanie rodzicom itp..) . Dlatego wole polskie wesela
Musze wplatac troche tej polskiej tradycji w nasze wesele!! Bardzo bym chciala znalezc wodzireja i zespol, ale to moze sie okazac tutal trudne...
Oh lalalala... ale sie rozpisalam... Uspilam wszystkich?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Czw 20 Sie 2009, 10:26 Temat postu: |
|
|
witaj!  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ruda87 guru

|
Wysłany: Czw 20 Sie 2009, 12:15 Temat postu: |
|
|
Tulipe nie uśpiłaś, kombinuj dalej
Ciekawa jestem jak Francuzi będą się zapatrywać na smalec, kiszoną kapustę/ogórki czy aromatyczną wiejską kiełbasę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Coni guru

|
Wysłany: Czw 20 Sie 2009, 12:28 Temat postu: |
|
|
Witaj! _________________
 |
|