|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ZaproszeniaSlubne kandydat

|
Wysłany: Wto 16 Kwi 2013, 13:22 Temat postu: |
|
|
m.m napisał: | Ja też biorę ślub w maju tego roku przesądy na ten temat nie są mi obce ale jest to najpiękniejszy miesiąc w roku, a na dodatek dzień po ślubie jest nasza 6-ta rocznica związku
Ja też mam mały kwiatowy dylemat......Chciałam tulipany, ale zakochałam się w bzie i tak miało zostać, ale nie wiem czy już będzie bo to początek maja. Ostatnio wymyśliłam, że jeśli nie bez to będą to [color=blue]szafirki[/color]  |
Też należę do majowych zaślubin. Nasi przyjaciele ślubowali rok temu w weekend majowy. A przesąd jest i to fatalny... Osobiście nie wierzę! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania Młoda początkujący

|
Wysłany: Sro 24 Kwi 2013, 19:15 Temat postu: Ślub w maju - skąd sie wziął przesąd |
|
|
Zwyczaj nie wyprawiania wesel w maju wziął sie stąd, że po klęsce powstania styczniowego miesiąc maj ogłoszono miesiącem żałoby narodowej i z racji tego nie wyprawiano hucznych zabaw.
Powszechnie uwazało się, że małżeństwa zawarte w maju są nietrwałe i nieszczęśliwe, być może dlatego aby zniechęcić narzeczonych do zawierania związku w tym własnie miesiącu z uwagi na wspomniana żałobę narodową.
A teraz? o dawnej żałobie narodowej prawie nikt nie pamięta a przesąd pozostał. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nieznajoma81 początkujący

|
Wysłany: Pon 29 Kwi 2013, 9:01 Temat postu: |
|
|
Ja się zastanawiam czy ślub brać w maju czy lipcu przyszłego roku.
Plusów jest dużo :
- nie mają r w nazwie więc miesiące te są mniej popularne dzięki zabobonom,
- oba miesiące są cudne, (ale 1: boję się troszkę majowych deszczyków - a ślub będzie z mocną obstawą motocyklową, a 2: w lipcu może być za gorąco
osiołkowi w żloby dano .....
Może to kiepskie miejsce, żeby o tym pisać - ale moi znajomi się rozwiedli chociaż w miesiącu była literka "R" ... O szczęście trzeba walczyć trzeba dbać i pracować nad nim. Miesiąc ślubu nie ma tu żadnego znaczenia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
SlubNaCyprze_net kandydat

|
Wysłany: Wto 30 Kwi 2013, 9:28 Temat postu: |
|
|
Z majem jest o tyle nieciekawie, iż jest czas Komunii Św. Trzeba uważać na salę w czasie poprawin. Znam kilka przypadków, gdy 3-4 tygodnie przed weselem para była informowana, że poprawiny tak, ale sala będzie podzielona na 2-3 części dla gości komunijnych... Najlepiej ślubować bez poprawin albo w piątek
Przesądy z majem - oczywiście nietrwałość małżeństwa i śmierć (rychła) jednego z małżonków... |
|
Powrót do góry |
|
 |
marcia93 kandydat

|
Wysłany: Sro 17 Lip 2013, 10:14 Temat postu: |
|
|
Za to u nas ksiądz kiedyś podczas kazania mówił, że nie rozumie dlaczego tak mało ślubów odbywa się w maju skoro to taki piękny miesiąc Maryjny i wszystkie kwiaty kwitną ; ) _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Escherichia guru

|
Wysłany: Nie 21 Lip 2013, 22:04 Temat postu: |
|
|
Witajcie!
Również będę ślubować w maju. Jakiegoś konkretnego powodu nie było. Po prostu przy ustalaniu terminu z moim narzeczonym doszliśmy do wniosku, że maj nam pasuje. Moi rodzice brali ślub w listopadzie, więc maj im nie przeszkadza. Jedyną osobą, która zgłaszała obiekcje była babcia mojego narzeczonego, która domagała się przesunięcia ślubu na czerwiec. Ale przyszła teściowa ją spacyfikowała mówiąc, że prawdziwy katolik w przesądy nie wierzy. _________________ Aut inveniam viam aut faciam
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
blondyna142 guru

|
Wysłany: Pią 2 Sie 2013, 10:01 Temat postu: |
|
|
ja w maju ślubowałam i jak dotąd żadne z nas "rychło" nie umarło hehe.
szczęście raczej dopisuje nie am co wierzyć w przesądy.. a maj to najpiękniejszy miesiąc _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
pearl.jamka guru

|
Wysłany: Czw 31 Paź 2013, 14:15 Temat postu: |
|
|
My tez bierzemy ślub w maju i nie było przynajmniej kłopotów z załatwieniem kościoła, sali itp. _________________ Wiadro cierpliwości przyjmę! Pilnie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Escherichia guru

|
Wysłany: Czw 31 Paź 2013, 15:35 Temat postu: |
|
|
Oj tak, to jest duży plus maja, że nie ma takiej "wojny" o terminy czy na sali czy w kościele.
Jeśli chodzi o komunie, to faktycznie jeśli ktoś ma poprawiny, to trzeba uważać i dobrze wtedy przycisnąć właścicieli o dodatkowy zapis w umowie, że tylko WY jesteście tego dnia na sali. To się da zrobić.
My poprawin nie mamy, więc ten problem nas omija  _________________ Aut inveniam viam aut faciam
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
pearl.jamka guru

|
Wysłany: Czw 31 Paź 2013, 20:14 Temat postu: |
|
|
W maju pięknie jest - ja mam dystans do przesądów itp. I może też to, że jak coś zaczynamy to musimy od razu zadziałać, zrealizować. _________________ Wiadro cierpliwości przyjmę! Pilnie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|