|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
zaklina89 uzależniony

|
Posted: Thu 21 May 2009, 7:11 Post subject: Pomysły na obiad |
|
|
Dziewczynki ratujcie po prostu nigdy rano nie mam pomysłu na to co zrobić na obiad . Może macie jakieś fajne przepisy Była bym bardzo wdzięczna za jakieś małe podpowiedz  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Prada uzależniony

|
Posted: Thu 21 May 2009, 7:20 Post subject: |
|
|
jeśli lubisz spagetti to jest to szybkie i smaczne i dużo
makaron, sos Łowicza spagetti w słoiku, mielone z cebulką zapieczone serem
mało pracy dużo dobrego jedzenia _________________
Mężczyzna mądrzeje z wiekiem, najczęściej jest to wieko od trumny .. |
|
| Back to top |
|
 |
Caliope8 uzależniony

|
Posted: Thu 21 May 2009, 10:36 Post subject: |
|
|
my dziś niezwykle jak dla nas ziemniaczki pieczone, ja jajko sadzone, dla Ł. kurczak smażony i mizeria
Wczoraj rybka pieczona z cebulą i pieczarkami: świeża ryba(ja używam łupacza ale chyba może być co innego też) masło, cebula, pieczarki sól i pieprz
na spód naczynia dajesz trochę masła i cebulkę na to rybę posypaną solą i pieprzem możesz też delikatnie skropić cytryną, potem znów wiórki masła, cebula i pieczarki pieczesz ok 30-40min w temp 200st
pyszne, łatwe i nie trzeba wiele czasu
my nie jemy zwykle ziemniaków ani nic w tym stylu ale do tego zarówno ziemniaki jak i ryż będą pasować _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
zaklina89 uzależniony

|
Posted: Thu 21 May 2009, 10:59 Post subject: |
|
|
dzięki laski od razu mi lepiej bo już po prostu nie miałam siły myśleć co zrobić  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Sadie guru

|
Posted: Thu 21 May 2009, 11:13 Post subject: |
|
|
makaron serowy...
ugotuj makaron na lekko twardo, zetrzyj ser i rozrob troche z mlekiem/woda (zalezy czy chcesz solidniejszy) wrzuc makaron i ser do naczynia zaro.Dodaj pokrojone w male kawalki pomidorki.Sol i pieprz do wyboru. Dodaj np troche natki ale nieduzo. Zapiecz w 20-25 minut i gotowe. Duzo i dobre. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Sadie guru

|
Posted: Thu 21 May 2009, 11:15 Post subject: |
|
|
albo jeszcze krocej. Obsmaz kawalki piersi kurczaka na patelni.Posol i popieprz do smaku (kurczak obsmaza sie szybko). Ugotuj ryz najlepiej pelnoziarnisty i wymieszaj z kurczakiem. Postaw na malym ogniu na 5 minut i juz. Surowka dowolna _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Madeleine Eve moderator

|
Posted: Thu 21 May 2009, 12:35 Post subject: |
|
|
Ja mam kilka dan na szybki obiad.
1. biore piers z kurczaka (przewaznie mam chociaz jedna zamrozona) i kroje na male kawalki- obsmazam na oliwie. Biore 1 lub 2 paczki (zalezy ile osob) zupki chinskiej (najlepiej vifon) i delikatnie krusze makaron i zalewam woda (wrzatkiem rzecz jasna). Gotowy makaron wrzucam do kurczaka, do tego mozna dac podsmazone pieczarki, papryke (co tam sie ma pod reka), ale u mnie w podstawowej wersji zawsze do tego jest groszek i kukurydza z puszki (czasem fasola czerwona). Przyprawy- sos sojowy, sol, pieprz.Mozna dorzucic zieleniny jak ktos lubi.
2. makaron z sosem serowym. dowolny makaron gotujemy. w tym samym czasie na glebsza patelnie, rondelek wlewamy ok 200ml smietany (ja uzywam zawsze tej kremowki w woreczku), jak sie zagotuje to wrzucamy stopniowo pokrojone w kostke (bo szybciej sie topi) kawalki sera- zoltego (ja uzywam goudy lub morskiego), plesniowego (ale trzeba obkroic skorke), topionego (najlepiej bez dodatkow)- jak ktos lubi mozna dac jeszcze fete, ale ja nie lubie wiec pomijam. Kontrolujemy plynnosc sosu dolewajac smietany (ilosc smietany zalezy od ilosci sera). Nie robmy zbyt gestego sosu, bo z sera zrobia sie grudki. Miszamy caly czas, bo lubi sie przypalac. Z sola radze uwazac, bo sery sa solone, ale pieprz do smaku jak najbardziej. Jak nam sie serki roztopia calkowicie, to sosik mamy gotowy- wrzucamy do niego ugotowany makaron, mieszamy i gotowe
3. makaron z sosem smietanowym.
wersja podstawowa-
gotujemy makaron (dowolny)
w innym garnku/rondelku gotujemy smietane, przyprawiamy (sol, pieprz, ziola). ugotowany makaron wrzucamy do gotujacej sie smietany, sciagamy z ognia, zageszczamy samym zoltkiem z jajka (tylko nie ma ogniu, bo sie zrobi jajecznica).
W wersji udziwnionej mozna podsmazyc pieczarki, kurczaka, boczek, szynke itp i wrzucic do smietany zanim dodamy makaron.
Wszystko robi sie szybko (czas gotowania sie makaronu + 2-3 minuty) i mozna dodac dowolne dodatki (czy to pieczarki, czy boczek, czy co tam przyjdzie do glowy). _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
BBasia kandydat

|
Posted: Wed 27 May 2009, 14:27 Post subject: |
|
|
Bardzo smaczne podpowiedzi.
Ja mam dziś truskawki z makaronem i śmietaną. Szybko i na czasie  |
|
| Back to top |
|
 |
Sadie guru

|
Posted: Wed 27 May 2009, 21:15 Post subject: |
|
|
jakos nigdy nie moglam sie przemoc zeby jesc makaron z owocami... _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
kat8 gaduła

|
Posted: Fri 29 May 2009, 19:30 Post subject: |
|
|
no dobra a teraz mnie trzeba ratować okazało się,że jednak na wesele przybędzie sporo rodziny P. ze Śląska no i zostaną do poniedziałku i zdecydowaliśmy,że jednak będzie coś w stylu a'la poprawiny no i tu jest ten problem. Na niedzielę chcę wszystko przygotować sama,prócz wędlin,sałatek i ciasta chciałabym podać coś na gorąco,coś co można przygotować nawet w piątek a w niedzielę tylko podgrzać Może macie jakieś pomysły?
Myślałam o bigosie ale to już mi się strasznie przejadło a poza tym chcę,żeby było to coś oryginalnego  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce