Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Nurtujące nas pytania :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 107, 108, 109 ... 155, 156, 157  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nasza codzienność
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limone
guru
guru

PostWysłany: Nie 26 Sie 2012, 19:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie... po co dzieciom daje się dwa imiona? To miało kiedyś jakieś głębsze znaczenie i tradycja została czy jak to z tym było i jest? Smile
maniak
maniak

PostWysłany: Nie 26 Sie 2012, 19:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karolina1984 napisał:
Mam pytanie- zwłaszcza do anglistek albo dziewczyn świetnie władających językiem-
chciałabym z bratową zacząć powtarzać angielski. Parę lat temu spokojnie reprezentowałam pre-advanced, obecnie, po latach braku kontaktu z językiem łapię się na tym, że naprawdę zapominam baaardzo dużo rzeczy.

Chciałabyśmy sobie zacząć wspólnie powtarzać- nie mamy kasy na szkoły językowe, więc postanowiłyśmy wspólnie siadać 3 razy w tygodniu i robić sobie "zajęcia".

Moje pytanie- jak zacząć? W jakiej formie, żeby to miało sens? Mam podręczniki, ale nie bedziemy zaczynać po kolei, bo nie ma to sensu.

Macie jakiś pomysł ?
Wink

Dużo oglądać, słuchać języka angielskiego czy to w telewizji, radiu, czy na Youtube - obojętnie. Sam fakt osłuchania jest bardzo pomocny bo nie tylko uczymy się szybkiego rozumowania słówek, nowego słownictwa oraz zwrotów to także wyłapujemy akcent.
Koniec z "polisz inglisz".

Dobrze radzi Annna- całkiem niezłym pomysłem są takie właśnie rozmówki, scenki i tak dalej. Fajnie też można poćwiczyć język po prostu opowiadając o swoim dniu w innym języku niż ojczysty.

Wiem,że niektórzy by odświeżyć sobie język czytają słownik - ja tej metody nie polecam, z prostego powodu, mało kto realnie, w prawdziwym świecie stosuje słownikowe wyrażenia ze strony 1573 uśmiech
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Nie 26 Sie 2012, 19:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karolipio napisał:
Mam pytanie... po co dzieciom daje się dwa imiona? To miało kiedyś jakieś głębsze znaczenie i tradycja została czy jak to z tym było i jest? Smile

Zofia Jurek napisał:
JEDNO I WIELOIMIENNOŚĆ

Zwyczaj nadawania kilku imion należy już do tradycji. Przyszedł on do nas z Zachodu i zaczął rozpowszechniać się od XVI wieku. Jan Stanisław Bystroń uważa, że zwyczaj ten datuje się już od XV w., a jednym z przykładów jest Jan Albert, zwany powszechnie Olbrachtem. J. Hertel twierdzi, że nadawanie dwóch i więcej imion zaczęło się już w X wieku.

Gdy w Polsce współistniały jeszcze imiona słowiańskie z chrześcijańskimi, posiadanie dwóch imion wynikało z chęci pogodzenia tradycji rodzinnej z nowym porządkiem. Mamy przykłady dwuimienności u książąt piastowskich(Mieszko II miał chrześcijańskie imię Lambert, Kazimierz I - Karol), a także u duchownych (biskup krakowski Suła występuje też jako Lambert.

Nieco późniejszy jest zwyczaj nadawania dwóch lub więcej imion chrześcijańskich.
W XVI w. Po dwa imiona mają znani pisarze, jak np. Andrzej Frycz Modrzewski, Sebastian Fabian Klonowic.
Zwyczaj ten stał się w naszym kraju bardzo modny już w XVII w., najpierw wśród szlachty i arystokracji, później także wśród mieszczan i chłopów. Najczęście nadawano po dwa imiona, rzadziej trzy lub cztery (np. Ludwik Edmund Michał Józef syn dziedzica z Niemojowic). Mało kto wie, iż jednemu z naszych wieszczów, Zygmuntowi Krasińskiemu, nadano aż pięć imion: Zygmunt Napoleon Stanisław Adam Ludwik. Proces wieloimienności w XVIII w. stał się zjawiskiem powszechnym. Chodziło o to, aby zapewnić ochrzczonemu protekcję kilku świętych patronów.

Prawidłowości kierujące doborem imion współczesnych.
1. Jedno imię (najczęściej drugie) zgadza się z imieniem patrona, w którego dniu dziecko przyszło na świat, drugie jest życzeniem rodziców.
2. Jedno z imion nadawane jest ze względów rodzinnych (dla uczczenia rodziców lub dziadków).
3. Jedno z imion miało być chrześcijańskie, gdy drugie było słowiańskie lub niekatolickie, np. Krzysztof Stanisław, Sławomira Maria.
4. Jedno brzmi obco, a drugie traktowane jest przez rodziców jako "polskie" wskutek powszechnego występowania, np. Angelika Maria, Hubetr Michał, Anna Żaneta.
5. Niektóre imiona zaczynają się na tę samą literę, np. Dominik Dawid, Anita Agnieszka.
6. Można też zauważyć zestawienia dla tradycji biblijnej (np. Łukasz Mateusz, Paweł Piotr, Szymon Piotr, Maria Magdalena) czy kulturowej, np. Anna Maria.

Źródło: http://www.profesor.pl/mat/na7/pokaz_material_tmp.php?plik=na7/na7_jurek_030604_1.php&id_m=4203
guru
guru

PostWysłany: Pon 27 Sie 2012, 7:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Juliette uśmiech
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 27 Sie 2012, 10:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pytanie do dziewczyn które zmieniały nazwisko po ślubie. Ile czasu trwało u Was wyrobienie nowego dowodu??

Pytam bo ja czekam już ponad miesiąc. Mój P wyrobił w 2tyg bo mu się ważność skończyła. Co fakt składaliśmy w innych mieścinach, a pani u mnie tłumaczy że to przez to że zmieniam nazwisko tak długo to trwa...

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
AniaKicia87
guru
guru

PostWysłany: Pon 27 Sie 2012, 10:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja chyba 3 tygodnie...może zadzwoń do urzędu miasta i zapytaj czy jest już do odebrania? Wink

Powrót do góry
ewelinka89
moderator
moderator

PostWysłany: Pon 27 Sie 2012, 10:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się, że to nie ma znaczenia.. Ja odebrałam po 3 tygodniach, a pani mówiła, że już po 2 można zajrzeć.. Byłam akurat w rodzinnym mieście, ale jeszcze nie było.. Ale udało mi się wtedy odebrać prawo jazdy (tylko, że to mogłam sprawdzić na stronie). Ponad miesiąc to raczej za długo;/
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 27 Sie 2012, 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

3 tygodnie
Powrót do góry
NutkaMisio
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 27 Sie 2012, 10:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AniaKicia87 a myślisz że nie dzwoniłam??
Co tydzień. Dziś też zadzwoniłam to mi powiedziała że widzi że już jest wydrukowany ale do nich jeszcze nie dotarł, i żebym dzwoniła w środę.

Na czas wyrobienia ma wpływ zmiana nazwiska??

Powrót do góry
AniaKicia87
guru
guru

PostWysłany: Pon 27 Sie 2012, 10:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm to może zależy od ilości złożonych wniosków...sama nie wiem od czego to zależy. Ja zmieniałam też adres zameldowania, ale żeby to był aż taki problem. Prawo jazdy odebrałam po niecałych dwóch tygodniach Cool

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nasza codzienność Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 107, 108, 109 ... 155, 156, 157  Następny
Strona 108 z 157

Skocz do: