|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Juliette guru

|
Wysłany: Pon 26 Mar 2012, 16:35 Temat postu: |
|
|
Artykułu z wikipedii nie warto traktować poważnie. Wyraźnie pisała to osoba kompletnie nie znająca tematu.
A jeżeli mówimy o pozytywnych przykładach, to znam Polkę, która wyszła za Saudyjczyka, mieszka w jego kraju, mają trójkę dzieci i są naprawdę szczęśliwym, przykładnym małżeństwem. A Tunezja w porównaniu do Arabii Saudyjskiej jest krajem skrajnie liberalnym, więc nie widzę przeszkód, żeby Europejka była szczęśliwa żyjąc w którymś z państw Maghrebu. _________________
   |
|
Powrót do góry |
|
 |
hanka88 kandydat

|
Wysłany: Pon 26 Mar 2012, 16:41 Temat postu: |
|
|
Dokładnie to miałam napisać - artykuł w Wiki jest bardzo tendencyjny. Zdaniem uczonych w Koranie nie dopuszcza on stosowania żadnych kar cielesnych na kobietach (mężczyznach tez nie ). Jeśli kogoś temat interesuje mogę polecić kilka pozycji pisanych przez praktykujących muzułmanów - po polsku. Z wieloma zasadami islamu się nie zgadzam - chociażby z poligamią (mimo, że wyjaśniona przez uczonych ma jakiś-tam sens), na szczęście Tunezja prawnie jej zakazała.
Ja jestem katoliczką. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
żaba uzależniony

|
Wysłany: Sro 27 Cze 2012, 14:47 Temat postu: |
|
|
Wow, dopiero teraz doszłam do tego tematu. Uważam, że masz fajnie z tej strony, że poznajesz inną, obcą nam kulturę. Tylko pozazdrościć. Uważam też, że można być w szczęśliwym związku z obcokrajowcem. wszystko zależy od podejścia. W Polsce też jest mnóstwo patologii. I pewnie niejedna kobieta wolałaby być kurą domową i żyć w pięknym domu niż być bita codziennie przez męża bo "zupa była za słona". Rozmawiałam kiedyś z Egipcjaninem, Bardzo podobało mi się u niego, że on otwarcie mi powiedział jak się traktuje kobiety w jego kraju, czego kobieta się może spodziewać po mężczyźnie i na co pozwolił by swojej żonie, jeśli byłaby z innego kraju/wyznania. Konkretne zasady, których on się trzyma jak i jego rodzina. Po takim wyznaniu kobieta jest świadoma czego ma się spodziewać. I decyzja należy do niej czy chce być z nim czy nie. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lauraire guru

|
Wysłany: Sro 27 Cze 2012, 15:16 Temat postu: |
|
|
karolipio napisał: | I tak pomyślałam, że w Polsce, jak facet bije, znęca się nad żoną czy uważa, że ona jest jego własnością, to kwestia patologii, a w innych krajach to kwestia wyznaniowa i trochę średnio to ze sobą porównywać. |
Trafne spostrzeżenie Też czytając ten wątek pomyślałam, czemu jest to sporowadzane do kwestii rasowych i kulturowych.
hanka88 Zazdroszczę Ci i współczuję Zazdroszczę możliwości życia w międzykulturowej rodzinie, tego, że Twoje dziecko od małego będzie miało styczność z dwoma językami, współczuje natomiast tego podejścia ludzi do Waszego małżeństwa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asiulaaa019 guru

|
Wysłany: Sro 27 Cze 2012, 19:53 Temat postu: |
|
|
witaj  _________________

|
|