Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

MY - ślub cywilny; ONI - ślub kościelny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Archiwum postów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
koteczek2211
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 14:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Małgośka21 napisał:
Widzę, że macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Napisałam, że przez przypadek tylko z nazwy a nie, że przypadkiem jestem katoliczką. Tak, w tej chwili mam kryzys wiary, przyznaje, ale nie rozumiem, jak można tyle się wypowiadać, a nie zauważyć, że coś się źle przeczytało.

Ja dokładnie widziałam, że z nazwy, ale czy to nie jest to samo? To tak jakbym była przez przypadek tancerką z nazwy...
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 14:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Małgosiu ależ o to dokładnie nam chodziło...

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
koteczek2211
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 14:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę, że to nie my mamy problem z czytaniem ze zrozumieniem lol
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 19:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MASAKRA!wykrzyknik
Ludzie po cholerę się rejestrujecie na tym forum?? Robicie z igły widły. Małgośka21 Wasza sytuacja jest jedną z najprostszych, z jakimi można się spotkać.
Idźcie do USC, weźcie dokumenty, przejrzyjcie szafę w znalezieniu odpowiedniej sukienki i garnituru, wdepnijcie do najbliższego jubilera, wybierzcie najtańsze obrączki, gości zaproście telefonicznie lub smsowo/mailowo/przez GG, kupcie bukiet (tylko nie mówicie, że ślubny), zamówicie obiad w restauracji, Małgośka21 uczesz się i umaluj sama, przejedźcie się do USC własnym autem i idźcie z rodziną na obiad.

Powrót do góry
Krzysztof1988
gaduła
gaduła

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 20:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja powiem tak. Ja jestem katolikiem wierzącym nie praktykującym. I nie widzę sensu brania ślubu kościelnego bez przekonania w ten sakrament. Dlatego chcemy wziąć ślub cywilny. Owszem moja narzeczona wspominała że chciała na tę 10 rocznicę wziąć kościelny ale nic nie wspomniała/lub mi umknęło i nie pamiętam że po kościelnym chciała mieć wesele. Trochę to bezsensu, przecież kościelnego się nie berze dla wesela. Ja na takie coś mogę się zgodzić jeśli tak bardzo by tego chciała, niech ma ten kościelny i to wesele(o ile będę miał zł na to). Choć ja z założenia chciałem zatrzymać się tylko na cywilnym a po cywilnym przyjęcie poślubne.

Będę musiał w piątek porozmawiać z narzeczoną.

Co do mojego taty. Uważa że ślub cywilny nie jest tak podniosłą uroczystość by świętować w restauracji. Dlatego mówił że owszem przyjdzie na ślub do urzędu ale nie przyjdzie na przyjęcie. A jak zdecydujemy się na kościelny to wtedy przyjdzie do restauracji na przyjęcie poślubne.

Mój ojciec nie ma nic przeciwko samemu cywilnemu. Ale jest przeciwny robieniu po nim uroczystości poślubnej.

Co do mojej mamy. Jest bardzo religijna. Twardo powiedziała że "na sam ślub cywilny nie przyjdę bo dla mnie to nie ślub". Po ślubie moja przyszła żona będzie miała zakaz wstępu do mojej mamy domu. Nie będzie jej tolerowała. Nie będzie jej uznawała za synową itd.

I teraz pytanie. Czy brać tylko ślub cywilny i być skłócony z mamą a może kościelny i mieć z nią dobre relacje. Co lepsze postawienie na swoim czy dobre relacje z mamą.

Oczywiście cała historia w wielkim skrócie.
Powrót do góry
Karolina1984
guru
guru

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 20:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może moje zdanie jest dla Ciebie nie do zaakceptowania, ale wziąć cywilny zgodnie z własnym sumieniem, a nie przyjmować niegodnie sakrament dla świętego spokoju.
gaduła
gaduła

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karolina1984 napisał:
Może moje zdanie jest dla Ciebie nie do zaakceptowania, ale wziąć cywilny zgodnie z własnym sumieniem, a nie przyjmować niegodnie sakrament dla świętego spokoju.

Przeczytałem kilka krotnie to twoje zdanie i nie mogę go rozszyfrować. Napisz jeszcze raz.
Powrót do góry
natalia_w
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 20:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ja jestem katolikiem wierzącym nie praktykującym.

Nie ma czegoś takiego!
Powrót do góry
koteczek2211
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 20:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krzysztof, po co brać ślub kościelny jedynie dla rodziców? To nie na tym polega jego ideologia.

Ps. Natali, racja i to wielka.
gaduła
gaduła

PostWysłany: Czw 17 Maj 2012, 20:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

koteczek2211 napisał:
Krzysztof, po co brać ślub kościelny jedynie dla rodziców? To nie na tym polega jego ideologia.

Tak, zgadzam się z tobą. Ale jak tu przekonać moją mamę do tego.

Cytat:
Ps. Natali, racja i to wielka.

Czepiacie się słówek. Niech będzie. Katolik tylko z nazwy.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Archiwum postów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 6 z 8

Skocz do: