|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
ewelinka89 moderator

|
Posted: Fri 3 Feb 2012, 10:31 Post subject: |
|
|
Pierwsze co przyszłoby na myśl, to że taki fotograf nie potrafi zrobić dobrego zdjęcia.. Ale mówisz o samym np. banerze, czy normalnie w galerii pokazane są zdjęcia tak, że przeglądający jest przekonany o autorstwie wybieranego fotografa? Jeśli tak, to zwykłe naciągactwo, od razu bym taką osobę skreśliła.
Myślałam, że fotoshop w reklamach kosmetyków, sztuczne rzęsy wychwalające tusze to jest przegięcie... _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Ariene uzależniony

Joined: 10 Oct 2009 Posts: 512 Location: Warszawa/ Ruciane-Nida
|
Posted: Fri 3 Feb 2012, 10:37 Post subject: |
|
|
| ewelinka89 wrote: | | Ale mówisz o samym np. banerze, czy normalnie w galerii pokazane są zdjęcia tak, że przeglądający jest przekonany o autorstwie wybieranego fotografa? |
Chodzi mi właśnie o zdjęcia umieszczone w galerii, pośród innych zdjęć, w portfolio, w prezentacji... Sam banner jestem w stanie zrozumieć, ma on zadanie typowo reklamowe, zachęcające do zainteresowania się stroną i pracami autora.
Chodzi o prezentację poszczególnych zdjęć w galerii jako swoje, a które tymi swoimi nie są  _________________ "sztuką nie jest to co widzisz, ale to co zrobisz, żeby inni zobaczyli." |
|
| Back to top |
|
 |
WIDEOFILM moderator

|
Posted: Fri 3 Feb 2012, 10:40 Post subject: |
|
|
I dlatego nie można wierzyć do końca w to , co na stronach jest umieszczone. Szanujący się fotograf czy kamerzysta najlepszych prac nie umieszcza w internecie. _________________ Jak coś robić to dobrze, a byle jak, to lepiej wcale. |
|
| Back to top |
|
 |
Ariene uzależniony

|
Posted: Fri 3 Feb 2012, 10:56 Post subject: |
|
|
| WIDEOFILM wrote: | | Szanujący się fotograf czy kamerzysta najlepszych prac nie umieszcza w internecie. |
Czyli ja się nie szanuję, bo pokazuję także te najlepsze prace, zamiast wrzucać słabe? _________________ "sztuką nie jest to co widzisz, ale to co zrobisz, żeby inni zobaczyli." |
|
| Back to top |
|
 |
limone guru

|
Posted: Fri 3 Feb 2012, 11:31 Post subject: |
|
|
... _________________

Last edited by limone on Mon 19 Nov 2012, 12:09; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Ariene uzależniony

|
Posted: Fri 3 Feb 2012, 11:40 Post subject: |
|
|
Karolina, specjalnie nie poruszałam tematu źródeł pozyskiwania takich dodatkowych zdjęć, bo jest to osobny wątek i to bardzo długi...
Interesuje mnie wyłącznie podejście klienta do fotera, kiedy zdjęcia mają być przez niego wykonane, a na stronie są obce prace.
Co do wspomnianych źródeł pozyskiwania obcych zdjęć, są to np.:
- ogłoszenie "kupię zdjęcia do portfolio" - powiedzmy że uczciwe, bo chce to kupić, ale na tym ta uczciwość się kończy, a ogranicza tylko do poziomu fotograf - fotograf, a nie dotyczy już fotograf - klient,
- kupienie zdjęć w agencjach zdjęć (stocki), wybór jest spory, zdjęcia różnej jakości, za opłatą lub nawet za darmo, uczciwie można je nabyć, ale spodziewam się raczej wykorzystania ich w artykułach, czy temu podobnych, lecz nie w autorskiej galerii,
- "pożyczenie", a dosadniej mówiąc, kradzież zdjęć. Metoda perfidnie nieuczciwa, a najczęściej nagłaśniania (dzięki czemu wiecie o procederze, że istnieje). Osoba zajmująca się produkcją zdjęć raczej wie o istnieniu prawa autorskiego, i powinna to prawo szanować.. powinna. Tłumaczenie niewiedzą nie wchodzi w grę. _________________ "sztuką nie jest to co widzisz, ale to co zrobisz, żeby inni zobaczyli." |
|
| Back to top |
|
 |
limone guru

|
Posted: Fri 3 Feb 2012, 11:49 Post subject: |
|
|
... _________________

Last edited by limone on Mon 19 Nov 2012, 12:09; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek J. kandydat

|
Posted: Thu 9 Feb 2012, 15:41 Post subject: |
|
|
| WIDEOFILM wrote: | | I dlatego nie można wierzyć do końca w to , co na stronach jest umieszczone. Szanujący się fotograf czy kamerzysta najlepszych prac nie umieszcza w internecie. |
Proszę wybaczyć, ale z tą teorią się nie zgodzę. Ludzie "kupują oczami". Jeżeli w galerii czy portfolio online są słabe foty trudno oczekiwać aby ktoś tracił czas na kontakt z fotografem w nadziei, że zobaczy coś ciekawszego. |
|
| Back to top |
|
 |
WIDEOFILM moderator

|
Posted: Thu 9 Feb 2012, 16:02 Post subject: |
|
|
Wojtek: Racja.Napisałem to dlatego,że usłyszałem od kilku czołowych fotografów takie zdanie,że nie umieszczają na necie, bo ktoś będzie wzorował się na ich pracach, na ich pomysłach itd. Więc to działa w dwie strony. _________________ Jak coś robić to dobrze, a byle jak, to lepiej wcale. |
|
| Back to top |
|
 |
magnoliafoto bywalec

|
Posted: Wed 16 May 2012, 9:41 Post subject: |
|
|
Jeżeli poszukujecie naprawdę dobrego fotografa i chcecie mieć pewność, że płacicie za doskonała jakość, to najpierw odwiedźcie strony najlepszych fotografów ślubnych na świecie, żeby później mieć porównanie z rynkiem krajowym. Polecam WPJA i AGWPJA. Są to organizacje zrzeszające najlepszych fotografów ślubnych na świecie. Jest tam też wielu Polaków. Przy okazji pochwalę się, że my też dołączyliśmy do tak szacownego grona Już niebawem na naszym blogu znajda się odpowiednie znaczki  _________________ Fotografia ślubna...
www.magnoliafoto.pl |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce