Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Ślub w maju
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ania1104
początkujący
początkujący

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 0:19    Temat postu: Ślub w maju Odpowiedz z cytatem

Witam, mamy zaplanowany ślub na 19 maja tego roku, wielokrotnie od znajomych (tych mniej życzliwych) i rodziny od strony mamy mojego przyszłego męża słyszeliśmy, że nie bierze się ślubu w maju, bo przynosi to pecha. Co o tym śądzicie? Spotkaliście się już kiedyś z taką przepowiednią? Kolejna sprawa to taka, że w sierpniu zeszłego roku zmarł dziadek Pana Młodego w związku z czym moja przyszła teściowa nalega, abyśmy przesunęli datę na sierpień. Czy mamy się na to zgodzic? Wielokrotnie rzucane były oskarżenia, że robimy to specjalnie i że gdybyśmy byli "normalni", to byśmy przesunęli datę do czasu, aż skończy jej się żałoba. Dodam, że mój przyszły mąż widział dziadka może ze 3 razy w całym życiu i nie utrzymywali ze sobą kontaktów. Oboje uważamy także, że żałobę nosi się w sercu, a nie na zewnątrz na pokaz całemu światu. Co myślicie?pytajnik
arsandra
moderator
moderator

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 0:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdybyśmy tak podchodzili do tego, to pewnie połowa ślubów by się nie odbyła. Osobiście nie uważam, żeby nazwa miesiąca miała wpływ na to, czy małżeństwo będzie szczęśliwe, czy też nie. To zdecydowanie zależy od zupełnie innych kwestii i tym bym się wcale nie przejmowała.
Ze swojej strony mogę powiedzieć tylko tyle: my zaplanowaliśmy nasz ślub 2 lata wcześniej. W lipcu (więc pół roku temu) zmarł nagle Tata mojego Narzeczonego. Jednak wspólnie z Jego Mamą zdecydowaliśmy, że jednak nie przekładamy. Powiedziała, że to nasza decyzja, ale nikt na nas żadnej presji nie wywierał. Po prostu takie jest niestety życie, pewnych rzeczy nie da się przewidzieć. Na pewno będziemy o Nim pamiętać tego dnia.
guru
guru

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 1:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ania1104 napisał:
Wielokrotnie rzucane były oskarżenia, że robimy to specjalnie i że gdybyśmy byli "normalni", to byśmy przesunęli datę do czasu, aż skończy jej się żałoba.

Rozumiem, że dla tych wszystkich "normalnych" żałoba trwa 365 dni (w roku przestępnym 366 dni) i dokładnie po tym czasie mija i wszyscy mogą bawić się na weselu? Nigdy nie zrozumiem tej żałobnej otoczki na pokaz. Zgadzam się z Tobą w 100%, żałobę nosimy w sercu.

Co do maja - głupie przesądy. Podobnie jak z literą "r" w nazwie miesiąca Rolling Eyes Też ślubujemy 19-go Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Natalia_2013
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 9:41    Temat postu: Re: Ślub w maju Odpowiedz z cytatem

Ania1104 napisał:
Witam, mamy zaplanowany ślub na 19 maja tego roku, wielokrotnie od znajomych (tych mniej życzliwych) i rodziny od strony mamy mojego przyszłego męża słyszeliśmy, że nie bierze się ślubu w maju, bo przynosi to pecha. Co o tym śądzicie? Spotkaliście się już kiedyś z taką przepowiednią? Kolejna sprawa to taka, że w sierpniu zeszłego roku zmarł dziadek Pana Młodego w związku z czym moja przyszła teściowa nalega, abyśmy przesunęli datę na sierpień. Czy mamy się na to zgodzic? Wielokrotnie rzucane były oskarżenia, że robimy to specjalnie i że gdybyśmy byli "normalni", to byśmy przesunęli datę do czasu, aż skończy jej się żałoba. Dodam, że mój przyszły mąż widział dziadka może ze 3 razy w całym życiu i nie utrzymywali ze sobą kontaktów. Oboje uważamy także, że żałobę nosi się w sercu, a nie na zewnątrz na pokaz całemu światu. Co myślicie?pytajnik

Nie dajcie się i walczcie o swoje, to Wasz dzień, Wasze szczęście! uśmiech

Powrót do góry
Aniusia
maniak
maniak

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 12:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ellenai napisał:
Co do maja - głupie przesądy. Podobnie jak z literą "r" w nazwie miesiąca Rolling Eyes Też ślubujemy 19-go Smile

Dokładnie. My też bierzemy ślub w maju i też słyszeliśmy nie raz, dlaczego ten miesiąc, ale to była nasza decyzja i tyle w temacie uśmiech
guru
guru

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 13:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dajcie spokój z tymi przesądami uśmiech ostatnio z ciekawości weszłam na jakąś stronę o przesądach i na temat ślubów i wesel było chyba z 5 stron... że nie wolno się odwracać w drodze do ołtarza, że nie można mieć butów z odkrytymi palcami itp... więc z tych wszystkich zabobonów wyglądało na to że do ślubu trzeba iść w habicie i gumiakach... język

Powrót do góry
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 14:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak już Twoja rodzina jest taka skrupulatna, co do żałoby, to uświadom ich, że zwyczajowo rok trwa żałoba po małżonku, a po dziadkach pół roku Wink A przede wszystkim żałoba to stan ducha, niezależny od kalendarza.

A jeżeli chodzi o maj, to owszem, przesąd mówi, że wyjątkowemu szczęściu sprzyjają miesiące z "r" w nazwie, natomiast maj przynosi pecha. Ale kto by się tym przejmował? Wink
guru
guru

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 14:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja sądzę, że jak się ludzie nie dobiorą odpowiednio, to bez względu na miesiąc, w którym ślub wezmą, mogą mieć przysłowiowego pecha. A później, żeby mieć dobra wymówkę, zwalają na "zły miesiąc", bo przecież ten maj taki pechowy.
Ja brałam ślub w maju, ponieważ dla nas to najpiękniejszy miesiąc. uśmiech Przesądy mnie nie obchodzą, gdyby było inaczej przez całą ciążę bym się nie ruszała w domu i nic nie robiła, bo na ten temat to dopiero są przesądy!
Nie dajmy się oszaleć...
A co do żałoby, to Juliette dobrze napisała.

Powrót do góry
Aniusia
maniak
maniak

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 15:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Inka83 napisał:
Ja brałam ślub w maju, ponieważ dla nas to najpiękniejszy miesiąc. uśmiech.

My wybraliśmy ten miesiąc z tego samego powodu uśmiech
guru
guru

PostWysłany: Sob 21 Sty 2012, 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juliette napisał:
Jak już Twoja rodzina jest taka skrupulatna, co do żałoby, to uświadom ich, że zwyczajowo rok trwa żałoba po małżonku, a po dziadkach pół roku Wink

Może chodziło o rodziców Młodego, dla których to był ojciec, nie dziadek.

Juliette napisał:
A przede wszystkim żałoba to stan ducha, niezależny od kalendarza.

To prawda. Ale są ludzie (szczególnie starsi), których nie da się przekonać, bo "co ludzie powiedzą"...

Co do maja, to uważam, że na pewno przyjemniejszy miesiąc niż listopad, w którym też nie ma "r", więc nie jest źle język
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 1 z 9

Skocz do: