|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Elmuszka moderator

|
Wysłany: Czw 14 Kwi 2011, 12:19 Temat postu: |
|
|
Elmuszka napisał: | Dziewczyny, proszę o poradę i burze mózgów
Od początku wiedzieliśmy, że nie chcemy kwiatów, pozostało się tylko zastanowić, co zamiast. Jako przykład podam, że znajomy, który był związany z Kubą prosił o przyniesienie na swój ślub przyborów szkolnych dla dzieci z Kuby. Inni proszą o kupony. Na tym forum kilka razy proponowano zebranie datków dla jakiejś fundacji itd.
Mi dzisiaj przyszedł do głowy pomysł, co by zebrać datki na misje. Z takiej to racji, że w mojej parafii pracują Ojcowie Misjonarze i ten temat często powraca w kazaniach, są co jakiś czas zbiórki na tacę na ten cel itd. Myślę, że zebralibyśmy jakąś kwotę i przekazali ją do Ojców, a oni już będą wiedzieć jak to dalej wykorzystać.
Co o tym myślicie? Moi rodzice mówią, że to świetny pomysł. Narzeczony nie mówi nie, ale zachwycony nie jest.
Ja sama zastanawiam się, jak to zrobić, żeby ładnie wyglądało. Bo jakoś nie wyobrażam sobie, ze goście składają nam życzenia pod kościołem, dają, wiadomo koperty, ewentualne prezenty, a obok ktoś (ministrant? drużba?) z puszką? A może jednak by to wyglądało?
No i wiem, że przez przynależność do takiej akurat parafii mam "wszczepione" do głowy myśli, że misjonarze potrzebują funduszy na działalność. Ale inni ludzie, którzy nie są obeznani w tym temacie, niekoniecznie mogą to rozumieć.
Co o tym myślicie? |
A mi jest strasznie przykro, bo firma która robi nam zaproszenia już wysłałą projekt. Przeczytałam mojemu tacie przez telefon i jest ogromnie oburzony, że chcemy "wyciągać od ludzi pieniądze". On jest organizatorem wesela swojej córki i nie chce żeby ludzie mysleli, że ja i P. ich kosztem chcemy zrobić coś dobrego. Że jakby to były maskotki, kredki, to byłoby super, ale pieniądze niestety nie. Bo że niby kto ma stać z tą puszką? on nie chce żeby to był ktoś z naszej rodziny, bo co ludzie pomyślą. No załamałam się. Parę miesięcy temu nie było problemu.
A w zaproszeniu napisaliśmy tak:
Cytat: | Wszystkich, którzy pragnęliby obdarować nas kwiatami, prosimy, aby zechcieli zamienić ten gest na drobny datek, który przeznaczony zostanie na budowę szkoły w Afryce. | (bo jednak stwiedziliśmy, że misje to nie każdy zrozumie).   |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta_ges moderator

|
Wysłany: Czw 14 Kwi 2011, 13:26 Temat postu: |
|
|
Nie widzę nic złego w datku na misję zamiast kwiatów. A sposób w jaki ujęliście to w zaproszeniach nie jest nachalny więc nie bardzo rozumiem o co chodzi Twojemu tacie..zwłaszcza, że maskotki itp byłyby ok..przecież nie chcecie tych pieniędzy dla siebie..i co macie zamiar zmieniać zaproszenia czy postawić na swoim? Może tata da się jeszcze przekonać? _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mila021 bywalec

|
Wysłany: Sro 4 Maj 2011, 9:11 Temat postu: |
|
|
Ja też myślałam żeby zamiast kwiatów dostać coś bardziej porzytecznego, ale kiedy zapropopnowałam to mojemu narzeczonemu on się nie zgodził...Próbowałam tłumaczyć,że to marnowanie pieniędzy gdyż na drugi dzień większe pół bukietów będzie trzeba wyrzucić do kosza...ale on swoje.Może jeszcze mi się uda przekonać go do tego, zobaczymy  _________________ MIŁOŚĆ-powiedzieć to sekundy, całe życie aby udowadniać.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yenna maniak

|
Wysłany: Sro 4 Maj 2011, 9:26 Temat postu: |
|
|
A my mamy taki oto wierszyk
"Jeśli koniecznie z prezentem przyjść chcecie,
spytajcie czego pragniemy - przecież możecie.
A zamiast na kwiaty wydawać pieniążki,
przynieście, prosimy, smaczne wino, kupon totka lub ciekawe książki" _________________ 04.06.2011
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
anoa87 kandydat

|
Wysłany: Sro 4 Maj 2011, 19:07 Temat postu: |
|
|
a my w zaproszeniu mamy na końcu dodane
"Szanowny Gościu,
zamiast na kwiaty wydawać pieniążki, przynieś prosimy, drobne pamiątki lub książki"  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elmuszka moderator

|
Wysłany: Sro 4 Maj 2011, 19:24 Temat postu: |
|
|
marta_ges napisał: | Nie widzę nic złego w datku na misję zamiast kwiatów. A sposób w jaki ujęliście to w zaproszeniach nie jest nachalny więc nie bardzo rozumiem o co chodzi Twojemu tacie..zwłaszcza, że maskotki itp byłyby ok..przecież nie chcecie tych pieniędzy dla siebie..i co macie zamiar zmieniać zaproszenia czy postawić na swoim? Może tata da się jeszcze przekonać? |
ostatecznie wykasowaliśmy ten tekst z zaproszenia. Gościom z mojej strony mówiliśmy od razu przy zapraszaniu o tym, że będzie wystawiony koszyczek na drobniaki. Gościom ze strony P. postanowiliśmy mówić o tym dopiero przy potwierdzaniu obecności- z ich storny dużo się podobno może wykruszyć i stwierdziliśmy, ze w takim razie nie ma co wszystkim tego mówić. U mnie większość stwierdziła że to ładny gest i ogólnie się podobało (a jeżeli sie nie podobało, to nikt nie dał po sobie poznać) |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnesi gaduła

|
Wysłany: Czw 5 Maj 2011, 7:38 Temat postu: |
|
|
a my mamy tak
goście drodzy goście mili radość byście nam sprawili w szczęście nasze inwestując kupon totka nam darując oszczędzając kwiatów moc co by zwiędły w jedną noc. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
E-kwiaty gaduła

|
Wysłany: Wto 10 Maj 2011, 7:25 Temat postu: |
|
|
Elmuszka- no bo gest jest bardzo ładny i nie ma co ukrywać. Powiedziałabym nawet że szlachetny i bardzo dobrze zrobiliście,że poinformowaliście tylko "pewnych" gości weselnych,a dopiero potem całą resztę jak już potwierdzą obecność. |
|
Powrót do góry |
|
 |
żaba uzależniony

|
Wysłany: Wto 10 Maj 2011, 11:26 Temat postu: |
|
|
Yenna napisał: | A my mamy taki oto wierszyk
"Jeśli koniecznie z prezentem przyjść chcecie,
spytajcie czego pragniemy - przecież możecie.
A zamiast na kwiaty wydawać pieniążki,
przynieście, prosimy, smaczne wino, kupon totka lub ciekawe książki" |
Śliczny wierszyk, ja mam o samych totkach. Twój jest bardziej trafiony. Szkoda że nie umieściłaś go wcześniej to bym go zgapiła  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Blue_Bird uzależniony

|
Wysłany: Wto 10 Maj 2011, 11:47 Temat postu: |
|
|
A u nas sprawa wygląda tak, że część rodziny jest przyjezdna i kilkoro od razu zapowiedziało, że z kwiatami nie ma co się tłuc wiele km, a na nas nie chcą w gorączce przygotowań zrzucać zamawiania dla nich kwiatów w kwiaciarni. Kuzynka zapowiedziała, że zamiast kwiatów da nam kupon totka.
Z drugiej strony inna kuzynka pracuje w punkcie lotto i mówi, że pomysł z kuponami zamiast kwiatów jest średni, bo wiele par do niej po weselu przychodzi i zwykle nie wygrywają więcej niż 20 zł- tym samych goście wspomagają Lotto- finansowego molocha, a PM nic z tego nie mają. Sugeruje, że więcej pożytku w sensie wygranych jest ze zdrapek i korzystniej jest właśnie o nie poprosić.
Tylko nie znalazłam żadnego wierszyka o zdrapkach.
Sama osobiście chętnie poprosiłabym o przybory kuchenne, ale Piotrek podrzucił mi wizję kilkunastu drewnianych łyżek i stwierdziłam, że nie będę robić z siebie wariata  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|