|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy kupujecie Skarbce jako pamiątki Ślubu? |
tak |
|
5% |
[ 1 ] |
nie |
|
94% |
[ 16 ] |
|
Wszystkich Głosów : 17 |
|
Autor |
Wiadomość |
Azadi guru

|
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 20:12 Temat postu: |
|
|
Uwaga, zwracam honor:
Moi rodzice DOSTALI skarbce na ślub, bo taka tradycja Ponoć niektórzy właśnie z tym skarbcem są grzebani, a zawartość różni się od tego co było w skarbczykach dla dzieci. Z zewnątrz 'dorosłe' są czarne i mają napisane 'dla dorosłych', a 'dziecięce' są białe.
Tak czy siak, mój skarbczyk komunijny ma już napisane że jest dla dorosłych, młodzieży i dzieci. I nie słyszałam żeby ktoś jeszcze to praktykował. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
atina guru

|
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 21:13 Temat postu: |
|
|
Azadi napisał: | Uwaga, zwracam honor:
Moi rodzice DOSTALI skarbce na ślub, bo taka tradycja Ponoć niektórzy właśnie z tym skarbcem są grzebani, a zawartość różni się od tego co było w skarbczykach dla dzieci. Z zewnątrz 'dorosłe' są czarne i mają napisane 'dla dorosłych', a 'dziecięce' są białe.
Tak czy siak, mój skarbczyk komunijny ma już napisane że jest dla dorosłych, młodzieży i dzieci. I nie słyszałam żeby ktoś jeszcze to praktykował. |
Moja książeczka komunijna jest czarna, miala okładkę białą, ale sie zniszczyła  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 21:16 Temat postu: |
|
|
Czym są te skarbce? |
|
Powrót do góry |
|
 |
atina guru

|
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 21:18 Temat postu: |
|
|
pisze Ci na poprzednich stronach, modlitwy i pieśni .... _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 21:49 Temat postu: |
|
|
Tak, czytałam tylko nie do końca rozumiem po co to? Przecież coś takiego dostaje się na komunię? No i kto komu ma to dawać, bo pytanie czy kupują na pamiątkę, w innym poście widzę, że to młodzi dostają.. A w ogóle pierwszy raz o czymś takim słyszę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
atina guru

|
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 21:54 Temat postu: |
|
|
Ja też nie mam pojęcia o co chodzi hehe, jakaś tradycja taka  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 22:16 Temat postu: |
|
|
Chodzi po prostu o modlitewnik, na przykład taki:
|
 |
Azadi guru

|
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 22:30 Temat postu: |
|
|
No ja mówię tylko że ponoć tak było kiedyś że dla dzieci były białe, a dla dorosłych czarne. Za moich czasów ( ) na komunię dziewczynki dostawały biały, chłopcy czarny.
Co do osoby co to daje na pamiątkę to moi rodzice dostali od swoich rodziców.
Tradycja jak wiele innych, jak ktoś chce to na pamiątkę to czemu nie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
borusia maniak

|
Wysłany: Sro 23 Mar 2011, 8:09 Temat postu: |
|
|
Ja mam takie coś od komunii, białą książeczę. A na ślub - nigdy nie słyszałam w moich stronach o takich skarbcach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
owiraptorek uzależniony

|
Wysłany: Sro 23 Mar 2011, 8:13 Temat postu: |
|
|
Ja tez nie slyszalam, przynajmniej nie kojarze. Az podpytam moja siostre czy dostala modlitewnik na slub. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|