|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Justyś:) maniak

|
Wysłany: Pią 4 Cze 2010, 17:29 Temat postu: |
|
|
Dariu bardzo dziękuję, ale było by to trochę problematyczne, a pewnie nie mieszkamy tak blisko siebie żeby się spotkać. Dziękuję za pomoc, chyba skorzystamy z rady i poobserwujemy ministrantów, a jeśli coś wyjdzie nam nie tak to tak to tak jak radzi ewqa04 zrzucimy wszystko na stres  _________________
(...) żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stefcia uzależniony

Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 695 Skąd: Aleksandrów Kujawski/Toruń
|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 6:31 Temat postu: |
|
|
Ja byłam na kilku ślubach, ale już tak dokładnie nie pamiętam, więc też popatrzę sobie na płytę, żeby sobie utrwalić, co konkretnie para młoda i kiedy.
W moim kościele nie ma zwyczaju, żeby tata odprowadzał pannę młodą do ołtarza, wiem, że to raczej amerykański zwyczaj niż polski, ale się zastanawiam, czy tak nie zrobić... Muszę to jeszcze obgadać z narzeczonym, rodzicami i wujkiem _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juliette guru

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 7:45 Temat postu: |
|
|
A ja słyszałam, że to bardzo stary właśnie polski zwyczaj, później trochę zapomniany  _________________
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
chrupka kandydat

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 8:38 Temat postu: |
|
|
| ewqa04 napisał: | Justyś ja bym po prostu poszła na czyjś slub. Przecież nie musisz iść do tego Kościoła, gdzie Wy będziecie ślubować
|
A nie wydaje się Wam, że to już przesada? Przecież jeśli ktoś chodzi do kościoła to wie kiedy klękać, a jak się zestresuje to i tak się może pomylić. Ja nie chciałabym żeby na mój ślub przyszli obcy ludzie, pomyślcie czy chciełybyście kogoś takiego widzieć u siebie? Potem para młoda będzie oglądać płytę i będzie się zastanawiać co to za ludzie? Przecież nie ubierzecie się elegancko a tak w zwykłych ciuchach trochę się będzie rzucać w oczy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KiSe guru

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 8:41 Temat postu: |
|
|
U nas w kościele panna młoda może być odprowadzona przez np ojca, albo razem z panem młodym proboszcz w tym nie robi problemu My wchodziliśmy jednak razem  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
emi0112 uzależniony

Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 763 Skąd: za górami za lasami.....
|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 8:57 Temat postu: |
|
|
w naszej parafii para młoda stoi razem przed kościołem i ksiądz po nich wychodzi, błogosławi i prowadzi do ołtarza przez kościół pełen gości  _________________
"Nie obiecuję Ci wiele, bo tylko po prostu siebie."
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Helgha uzależniony

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 8:59 Temat postu: |
|
|
| chrupka napisał: |
A nie wydaje się Wam, że to już przesada? Przecież jeśli ktoś chodzi do kościoła to wie kiedy klękać, a jak się zestresuje to i tak się może pomylić. Ja nie chciałabym żeby na mój ślub przyszli obcy ludzie, pomyślcie czy chciełybyście kogoś takiego widzieć u siebie? Potem para młoda będzie oglądać płytę i będzie się zastanawiać co to za ludzie? Przecież nie ubierzecie się elegancko a tak w zwykłych ciuchach trochę się będzie rzucać w oczy. |
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ślub jest z mszą ,nie nożna zabronić innym chodzenia do kościoła na określoną porę .Na mszy będzie dość sporo obcych ludzi i mnie jakoś to nie przeszkadza ,a w zasadzie nawet mi jest to na rękę ,mogła bym przysięgać swa miłość w kościele przed całym światem.
Są takie starsze panie które chodzą na masze bo je to wzrusza -ich prawo
.Ponoć gratulacje obcych po ceremonii przynosi szczęście  _________________
[url=http://www.weddingcountdown.com]
[/url] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
chrupka kandydat

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 10:02 Temat postu: |
|
|
Jeżeli ślub jest o godzinie o której zwykle są msze to rozumiem, ale zazwyczaj jest to godzina póżnopopołudniowa w sobotę, młodzi zwykle wybierają sobie godzinę i nie ma mszy cyklicznej, raczej ktoś może wejść przez przypadek.
ale mimo wszystko nadal uważam, że nie wypada iść do kogoś w takim celu, co innego chcieć się pomodlić, albo jeśli te starsze panie to wzrusza.
Byłam ostatnio na kilku ślubach i nie widziałam ani jednej osoby, która nie byłaby gościem weselnym. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 11:04 Temat postu: |
|
|
| chrupka napisał: | | Jeżeli ślub jest o godzinie o której zwykle są msze to rozumiem, ale zazwyczaj jest to godzina póżnopopołudniowa w sobotę, młodzi zwykle wybierają sobie godzinę i nie ma mszy cyklicznej, raczej ktoś może wejść przez przypadek. |
wydaje mi się, że właśnie jak jest msza popołudniowa to mogą się znaleźć wśród gości takie różne znajdy, przypadkowi ludzie, którzy po prostu przyszli na mszę, bo widzieli, że akurat jest. w sumie to nic takiego. tym bardziej jeśli ma się duzo gości. ktoś sobie najpewniej usiadzie z boku i jego obecność chyba nie bedzie aż tak przeszkadzać. to niezły sposób na zaznajomienie się ze zwyczajami poanującymi w danm kościele, jeśli się jest z innej parafii. mnie by to nie przeszkadzało. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stefcia uzależniony

Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 695 Skąd: Aleksandrów Kujawski/Toruń
|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 13:13 Temat postu: |
|
|
Osobiście jedynie widziałam odprowadzanie przez ojca na filmach amerykańskich, i słyszałam, ze to nie jest polski zwyczaj, ale mogę się mylić.
U nas w kościele też ślub połączony jest z mszą i może przyjść każdy, to nie przeszkadza, ludzie siadają cichutko z tyłu i nie ma problemu.
A jeśli nie chcesz iść na czyjś ślub to pożycz po prostu płytę. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|