Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

jakie znacie zwyczaje weselne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 17, 18, 19  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Zwyczaje weselne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Juleeeczka
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pią 25 Cze 2010, 21:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mapia ale u nas tez jest u jeszcze PANNY mlodej Wink Chyba ze mialas na mysli aneczqe ale podejrzewam ze u niej tez tak jest tylko z potrzeby bryczkowej tak wymyslili uśmiech

A wywozka jest fajna uśmiech bo panowie porywaja panne mloda na rekach Wink mlody moze sie nie kapnac dlatego najbezpieczniej upowaznic kogos, np. swiadkowa albo ktoregos z rodzicow zeby jesli sam tego nie zauwazy podpowiedzieli mu ze panna mloda zniknela w tajemniczych okolicznosciach lol Potem wszyscy ida w jej poszukiwaniu, wykupuja i wracaja przyspiewujac rozne przyspiewki.Z mlodym ida oczywiscie jeszcze kamerzysta, fotograf i zespol uśmiech a goscie najczesciej dostaja wtedy posilek zeby sie czyms zajeli uśmiech
Nie tylko co kraj ale i co region Polski to obyczaj uśmiech a naszym forum rzeczywiscie mozna dowiedziec sie wielu fajnych i pozytecznych rzeczy.Jedyny minus- uzależnia lol - ale da sie z tym zyc oczko oczko oczko
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pią 25 Cze 2010, 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KiSe napisał:
U nas okazało się - już po ślubie , żę 17 km to duża różnica w zwyczajach. A mianowicie, panna młoda powinna wyjść przed dom i przywitać gości i pana młodego i potem razem wchodzą do domu na błogosławieństwo . Hmmmm pierwsze słysze uśmiech

KiSe u nas tez jest ten zwyczaj.Ale w mojej rodzinie juz od dawna sie tak nie robi.Za to rodzina mojego P to tradycjonalisci i pieczolowicie ten zwyczaj pielegnuja, wiec najprawdopodobniej i u nas tak bedzie.Ale czemuz by nie.Zwyczaje sa fajne lol
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Sob 26 Cze 2010, 18:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie jest podobnie tzn witanie gości i PM przed domem, błogosławieństwo i wyjazd do kościoła. Bramy na których "płaci" się wódką i cukierkami. W trakcie wesela zdaza się porwanie Pani Młodej na takiej samej zasadzie jak wywózka tylko nazwa inna Very Happy u mnie to po prostu porwanie oczko

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Juleeeczka
gaduła
gaduła

PostWysłany: Sob 26 Cze 2010, 19:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kasiula widocznie mieszkamy w pobliskich rejonach Polski uśmiech u nas tez to nazywa sie porwaniem uśmiech a nazwa zastepcza wywozka wywodzi sie z czasow jeszcze moich babc kiedy to (mieszkam na wsi Wink )mloda porywało sie w wozie (wywozilo uśmiech ) a do niej wsadzalo sie jeszcze kilka "gadzetow" jak cielaczka, zboze, jajka..itd co mialo wrozyc dostatek w domu i gospodarstwie, duza rodzine, zgode,milosc itd. czyli wszystko czego mlodym potrzeba bylo na nowej drodze zycia uśmiech teraz na szczescie zostalo juz tylko porwanie Wink
moderator
moderator

PostWysłany: Sob 26 Cze 2010, 22:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawa ta wywózka, a można wiedzieć z której częsci naszej pięknej Polski piękne panie pochodzą...bo ciekawa jestem gdzież to takie zwyczaje są.

U nas też po Panne Młodą wchodzi starszy drużba, potem wychodzą razem, Młoda wita się z gośćmi i Mlodym (najpierw z teściami) a później wchodzą do domu na błogosławieństwo.

Powrót do góry
Stefcia
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pon 28 Cze 2010, 6:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W moim rejonie nie ma jakichśniezwykłych zwyczajów innych niz w pozostałych częsciach Polski, nawet porwania nie ma. Choć juz np 20 km takie porwania się robi
Byłam na Podkarpaciu na weselu i dla mnie tam były dość oryginalne zwyczaje

Powrót do góry
Juleeeczka
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pon 28 Cze 2010, 6:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nimfa napisał:
ciekawa ta wywózka, a można wiedzieć z której częsci naszej pięknej Polski piękne panie pochodzą...bo ciekawa jestem gdzież to takie zwyczaje są

Ja z mazowsza nimfo lol
moderator
moderator

PostWysłany: Pon 28 Cze 2010, 8:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uuuu to całe hektary odemnie...więc pewnie zwyczaj szybko do mnie nie dotrze a uważam, że jesy zajebisty lol

Powrót do góry
Juleeeczka
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pon 28 Cze 2010, 10:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no u nas juz tak sie robi cale wieki i juz powoli zanika wiec bedzie ciezko z dotarciem do Ciebie uśmiech ale kazdy rejon ma swoje piekne obyczaje i to jest fajne lol
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pon 28 Cze 2010, 12:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też mazowsze więc zwyczaje podobne uśmiech Choć mój ukochany mieszka ode mnie 45km to bardzo się zdziwił jak na weselu mojej siostry porawanie zobaczył uśmiech

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Zwyczaje weselne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 17, 18, 19  Następny
Strona 8 z 19

Skocz do: