|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kasia100 początkujący

|
Wysłany: Wto 7 Sie 2012, 21:08 Temat postu: Jakie nazwisko |
|
|
witajcie i pomozcie
w przyszlym roku biore slub koscielny. jestem juz po cywilnym. jakie nazwisko wpisac na zaproszeniach: moje aktualne czy panienskie. spotkalam sie z dwoma wersjami i nie wiem ktora jest odpowiednia.
dzieki za pomoc:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
katzarzyna bywalec

|
Wysłany: Wto 7 Sie 2012, 21:59 Temat postu: |
|
|
A może bez nazwisk? Jeśli oczywiście wręczacie zaproszenia osoboście, albo np
Kasia i Jan Kowalski, w sumie wasze wspólne nazwisko, a jednak nie rzuca się to bardzo w oczy. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agattt moderator

|
Wysłany: Wto 7 Sie 2012, 22:01 Temat postu: |
|
|
Znajoma po ślubie cywilnym miała nazwisko dwuczłonowe, ale przy zapraszaniu gości na kościelny podawała panieńskie.
Ja bym dała nazwisko, które nosisz. _________________
  |
|
Powrót do góry |
|
 |
annn maniak

Dołączył: 07 Sty 2012 Posty: 1883 Skąd: zawsze tam gdzie Ty :)
|
Wysłany: Wto 7 Sie 2012, 22:40 Temat postu: |
|
|
Masz nowe nazwisko więc zaproszenia wypisujesz zgodnie ze stanem faktycznym, czyli z aktualnym nazwiskiem  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Justyna*** maniak

|
Wysłany: Sro 8 Sie 2012, 7:14 Temat postu: |
|
|
Też bym dała nowe. Nie będziesz chyba udawać, że nie było ślubu który był  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pralinka guru

|
Wysłany: Sro 8 Sie 2012, 8:33 Temat postu: |
|
|
Według prawa nosisz nowe nazwisko. _________________ Ślub cywilny, to aż cywilny, a nie tylko cywilny.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elmuszka moderator

|
Wysłany: Sro 8 Sie 2012, 8:36 Temat postu: |
|
|
Jeżeli braliście cywilny, a nikt o tym nie wiedział- za przykład można podać częste śluby dla kredytu RNS itp sytuacje- to ja bym dała panieńskie. Co się będziesz tłumaczyć? A jeśli cała rodzina wie, że nosisz już inne nazwisko, to nie ma co panikować, tylko dać takie jakie masz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pralinka guru

|
Wysłany: Sro 8 Sie 2012, 8:59 Temat postu: |
|
|
Elmuszko, ale to trochę zakłamaniem zalatuje. Przecież już są małżeństwem. _________________ Ślub cywilny, to aż cywilny, a nie tylko cywilny.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelajn moderator

Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 13532 Skąd: za 7 górami, za 7 lasami...
|
Wysłany: Sro 8 Sie 2012, 9:13 Temat postu: |
|
|
To chyba nie był ślub w tajemnicy ?
Dawałabym nowe Ale sama dostałam od koleżanki zaproszenie z panieńskim nazwiskiem mimo,że cywilny mieli
To tak jakby małżeństwa nie było . A w świetle prawa przecież jest
Dawałabym zgodne z prawdą- nowe. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elmuszka moderator

|
Wysłany: Sro 8 Sie 2012, 9:14 Temat postu: |
|
|
Pralinka napisał: | Elmuszko, ale to trochę zakłamaniem zalatuje. Przecież już są małżeństwem. | Pralinko wiem!
Wiem też, że wiele z forumek bierze po prostu ślub cywilny i jest on dla nich tym najważniejszym. Chodziło mi o sytuacje w których ślub jest brany dla formalności- gdybym ja taki brała, w swojej głowie chyba nie do końca czułabym się żoną, bo dla mnie tym dniem ślubu byłby bardziej ślub w kościele. I dlatego napisałabym na zaproszeniu nazwisko panieńskie. I nie chciałoby mi się tłumaczyć rodzinie, ze w międzyczasie wzięłam cywilny, po prostu nie chciałoby mi się.
Tylko błagam, niech się nikt nie obrazi, to nie to, że neguję sens ślubu cywilnego, piszę tylko o swoich odczuciach i konsekwencjach, które czuję, bo przecież tego nie przeżyłam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|