Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

ZMIANA KSIĘDZA

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nats
początkujący
początkujący

PostWysłany: Czw 5 Lip 2012, 13:54    Temat postu: ZMIANA KSIĘDZA Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, jeśli taki temat był już poruszany, ale nie dokopałam się do niego, więc założyłam nowy.

Sytuacja jest następująca: za niecały miesiąc bierzemy ślub w innym mieście. 3 tygodnie temu zawieźliśmy proboszczowi licencję/ zgodę na ślub z zaświadczeniami z USC i wszystko omówiliśmy. Daliśmy również ofiarę "co łaska" uśmiech za udzielenie ślubu żeby później nie biegać przed mszą ślubną albo nie jechać specjalnie 100 km tylko w tym celu.
Ksiądz nie protestował i powiedział żebyśmy byli pod kościołem 20 minut przed ślubem.

Wczoraj przypadkiem dowiedziałam się, że ww. proboszcz tydzień temu odszedł z parafii i na jego miejsce powołano nowego księdza. . .

Zadzwoniłam do kancelarii i rozmawiałam z nowym proboszczem o naszych ustaleniach z jego poprzednikiem. Zaznaczyłam, że kwestie formalne i finansowe mieliśmy już dograne i pozostało nam stawienie się w kościele na 20 minut przed mszą i w związku z tym czy powinniśmy spotkać wcześniej z nowym proboszczem.
Ksiądz takiej potrzeby na chwilę obecną nie widzi, jednak przejrzy dokumenty i ewentualnie zadzwoni gdyby trzeba było coś uzupełnić.

No i teraz kluczowa sprawa: czy powinniśmy płacić nowemu księdzu za udzielenie ślubu czy tez uważać temat za zamknięty z uwagi na ofiarę złożoną jego poprzednikowi?

Swoją drogą poprzedni proboszcz chyba powinien nam powiedzieć, że za 3 tygodnie odejdzie i żeby ofiarę złożyć jego następcy. . . mam nadzieję, że mu ją przekazał. . .
annn
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 5 Lip 2012, 14:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja bym uważała sprawę za zamkniętą. Tylko mam pytanie, założyłaś nowy wątek ale po co zakładałaś w tym celu nowe konto?.. nawet podpis ten sam.

autor:natsnatsnats
Wysłany: Sro 22 Gru 2010, 22:36 Temat postu:
04.08.2012

źródło: http://forum.slub-wesele.pl/viewtopic.php?p=161526&highlight=#161526

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
nats
początkujący
początkujący

PostWysłany: Czw 5 Lip 2012, 14:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przestałam korzystać ze starej poczty i nie pamiętam hasełuśmiech
Karolka12
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pią 6 Lip 2012, 15:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"co łaska" idzie na Kościół a nie do kieszeni proboszcza, jednak nie wiem co w kwestii licencji czy licencja jest na konkretną osobę czy na parafię...

Wcześniej tego nie mógł wiedzieć widocznie skoro nie powiedział. raz do roku jest posiedzenie biskupów i oni ustalają rotację księży w parafiach.

Powrót do góry
annn
maniak
maniak

PostWysłany: Pią 6 Lip 2012, 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

licencja jest również na parafię bez względu na księdza. uśmiech

Powrót do góry
nheledore
moderator
moderator

PostWysłany: Nie 8 Lip 2012, 12:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest tyle tematów na forum, w "Ile co łaska" spokojnie można było zadać to pytanie...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: