|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Zastosujecie savoir-vivre na swoim ślubie i weselu lub przyjęciu? |
Tak |
|
9% |
[ 2 ] |
Nie |
|
33% |
[ 7 ] |
Tylko niektóre zasady |
|
57% |
[ 12 ] |
|
Wszystkich Głosów : 21 |
|
Autor |
Wiadomość |
limone guru

|
Wysłany: Pon 21 Maj 2012, 14:30 Temat postu: Savoir-vivre ślubu i wesela |
|
|
Jako, że nie znalazłam takiego tematu, a ostatnio w paru się o tym mówi, więc...
Zastosujecie savoir-vivre na swoim ślubie i weselu lub przyjęciu?
Czy wybierzecie tylko niektóre zasady? A może w ogóle ich nie zastosujecie?
Dlaczego?
Pytania też do tych, którzy już mieli swój ślub
Czy idąc na czyiś ślub oraz wesele, także stosujecie savoir-vivre?
Savoir-vivre: http://www.savoir-vivre.com.pl/?slub-i-wesele,83 _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Pon 21 Maj 2012, 14:42 Temat postu: |
|
|
Wg informacji na tej stronie savoir-vivre nakazuje, żeby to rodzice byli gospodarzami wesela.. Jeżeli strój gości to zwykłe garnitury i sukienki, to panna młoda POWINNA być w krótkiej, skromnej sukience. Obowiązkiem świadków jest pomoc przy wysyłaniu (?) zaproszeń i inne dziwne zadania. Obowiązkiem rodziców za to jest ponoszenie kosztów ślubu! I inne tego typu bzdury.. Rozumiem, że pewne rzeczy mogą być kwestią wyboru, chęci.. Ale uznać za sprzeczne z dobrymi zasadami ubranie długiej sukienki, jeżeli goście nie przybędą we frakach i tego typu kwiatki to dla mnie bzdury.
Już nie mówiąc o tym, że narzeczony 'musi obowiązkowo kupić bukiet' a także wybrać i kupić obrączki.. Szczerze, to wątpię, żeby ktokolwiek stosował się do takiego 'savoir-vivre'. Nawet osoba krzycząca, że ubranie koszuli ecru przez pana młodego jest nietaktem.
A wśród dalszych nakazów znalazłam informację, że obowiązkowo trzeba rozpakować prezenty i podziękować, usadzić gości tak, żeby małżeństwa siedziały na przeciwko siebie(!?), a narzeczeni obok siebie; tort weselny jest OBOWIĄZKOWY, panowie w przypadku zmiany pór dnia powinni na wesele zmienić garnitur, _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cinnamonnek maniak

|
Wysłany: Pon 21 Maj 2012, 19:12 Temat postu: |
|
|
My będziemy starali się zachowywać zgodnie z zasadami savoir - vivre. To była nie tylko moja decyzja, ale także i mojego partnera. Dość sporo czytaliśmy wcześniej na ten temat, a ostatnio wpadła nam w dłonie dość fajnie napisana książka, która nas umocniła w przekonaniu, że czasem warto się troszkę bardziej wysilić.
Dodatkowo, bardzo fajne artykuły można znaleźć na stronie Emily Post
http://www.emilypost.com/weddings/wedding-attire/654-inside-weddings-wedding-attire
Jeśli chodzi o modę, staraliśmy się dobierać wszystko tak, żeby współgrało ze sobą ale i nie gryzło się z naszymi upodobaniami jak i zasadami savoir vivre'u.
Ogólnie polecam literaturę :
*Thomas Nelson - Jak być gentlemanem (How to be a Gentleman : A timely guide to timeless maners)
oraz
*Candace Simspon Gil - Być damą, Savoir-Vivre Nowoczesnej Kobiety.
I ponadczasowy poradnik
*Emily Post - Etykieta ślubna. _________________ Ciekawość zabiła kota, satysfakcja przywiodła go z powrotem.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karolina1984 guru

|
Wysłany: Pon 21 Maj 2012, 19:33 Temat postu: |
|
|
Czytam sobie właśnie artykuł z zaciekawieniem. Tak na bieżąco wyłapuję jak jest u mnie
1. Suknia- zgadzam się w 100%, nawet zaczęłam odczuwać lekki dyskomfort- myśląc o mojej - jak najbardziej "ślubnej" sukni- w otoczeniu ścian domu kultury..może rzeczywiście małe faux pas
2. Świadkowie- moi- po prostu SĄ Świadek nic poandto, siostra upiecze ciasta- koniec roli świadków.
3. Miło by było, by- zgodnie z zasadami savoir- tratytaty rodzice pokrywali koszty, jednak ich rola u nas to również to,że SĄ.
Reszta jest już zbyt szczegółowa i zabawna, by komentować- w większości jest tu opisany bardziej tradycyjny , archaiczny podział ról, niż stricte zasady dobrego zachowania/
Czy u was błogosławieństo to też te kuriozalne formułki z artykułu W życiu o czyumś takim nie słyszałam./ _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cinnamonnek maniak

|
Wysłany: Pon 21 Maj 2012, 19:56 Temat postu: |
|
|
Karolina 1984 - jak dla mnie to takie formułki Błogosławieństwa są dość...dziwne i przyznam szczerze, że są nowością.
U nas Błogosławieństwo twa góra 10 - 15 minut i nie jest na zasadzie : pytanie - odpowiedź, Amen, Chwała Tobie Chryste i tak dalej...
Bardziej błogosławieństwo jest potwierdzeniem akceptacji związku i życzeniem wszystkiego najlepszego dla młodej pary. Ogólnie, całość błogosławieństwa nie brzmi tak kościelnie jak w ww artykule.
Tak samo nigdy nie spotkałam się z tym by rodzice błogosławili wianek i kwiaty ślubne i pokrapiali wszystko wodą święconą.
U nas definitywnie nie będzie takich cyrków, bo mam malutkie wrażenie, że to tak troszkę na pokaz. Pompatycznie. _________________ Ciekawość zabiła kota, satysfakcja przywiodła go z powrotem.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krzysztof1988 gaduła

|
Wysłany: Pon 21 Maj 2012, 19:59 Temat postu: |
|
|
Ja nie będę stosował tych zasad savoir-vivre. Dla mnie ma być elegancko i ma mi się podobać. Nie jestem synem prezydenta bym obowiązkowo stosował się do savoir-vivre. A goście i tak nie znają są się na savoir-vivre. Więc nawet jak bym zrobił faux pas w zasadach savoir-vivre to by goście nie zauważyli by tego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Pon 21 Maj 2012, 21:42 Temat postu: |
|
|
Cytat: | w większości jest tu opisany bardziej tradycyjny , archaiczny podział ról, niż stricte zasady dobrego zachowania/ |
Otóż to. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Pon 21 Maj 2012, 22:00 Temat postu: |
|
|
Krzysztof1988 napisał: | A goście i tak nie znają są się na savoir-vivre. Więc nawet jak bym zrobił faux pas w zasadach savoir-vivre to by goście nie zauważyli by tego. |
Amen  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elmuszka moderator

|
Wysłany: Pon 21 Maj 2012, 22:15 Temat postu: |
|
|
Hmm, pomijając artykuł, który moim zdaniem stricte te o savoir vivre nie jest, to nie liczyłabym na to, że goście się nie znają  |
|
Powrót do góry |
|
 |
limone guru

|
Wysłany: Wto 22 Maj 2012, 7:25 Temat postu: |
|
|
Cinnamonnek 
Ostatnio zmieniony przez limone dnia Pią 21 Gru 2012, 20:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|