|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sopocianka maniak

|
Wysłany: Pią 8 Paź 2010, 22:24 Temat postu: Co zamiast "świadkowej"? |
|
|
Wiem, że temat brzmi nieco dziwnie (tym bardziej, że użyłam - celowo - zaimka "co" a nie "kto"), lecz już wyjaśniam.
Zauważyłam, że prawie zawsze świadka - kobietę określa się rzeczownikiem "świadkowa". To błąd, ponieważ końcówka "-owa" sugeruje, że świadkująca pani jest żoną świadka płci męskiej (por. ministrowa, Nowakowa).
Co prawda rozumiem, że forma "świadkowa" jest używana dla wygody, sądzę jednak, że przy odrobinie dobrej woli zdołamy wymyślić jakiś niezły, poprawny pod względem językowym synonim dla drętwej "pani świadek".
Czekam na propozycje.
A może lepiej by było "zaskypować" do Miodka?  _________________
Razem od 19 kwietnia 2008.
Mąż i żona od 20 lipca 2013. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasiek86 guru

|
Wysłany: Sob 9 Paź 2010, 7:14 Temat postu: |
|
|
a może druhna? _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sopocianka maniak

|
Wysłany: Sob 9 Paź 2010, 9:24 Temat postu: |
|
|
Też o tym myślałam. Wg słownika języka polskiego PWN druhna to 'młoda panna, zwykle rówieśnica panny młodej, towarzysząca jej do ślub'.
Niby się zgadza, lecz wciąż słowo "świadek" dokładniej określa osobę stojącą w kościele/urzędzie w bezpośrednim sąsiedztwie MP:
'osoba obecna przy czymś, mogąca stwierdzić to, co widziała, świadczyć o tym, przy czym była'. Cóż, w sumie druhna również może poświadczyć, że się ta i ten chajtnęli  _________________
Razem od 19 kwietnia 2008.
Mąż i żona od 20 lipca 2013. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewqa04 guru

|
Wysłany: Sob 9 Paź 2010, 9:59 Temat postu: |
|
|
W moim regionie nie używa sie określenia świadkowa - tylko Starsza A dla pana - Starszy Tak jest przyjęte i od wielu lat używa sie tego określenia. Początek nazwy wziął sie stąd, że kiedyś Państwu Młodym do ślubu towarzyszyła Drużyna - czyli młodzież (niezamężna), dobrana w pary. A najważniejsi z nich byli Starszy Drużba ze Starszą Drużką
Obecnie używa się skróconej nazwy i każdy wie, że Ci państwo są druga parą na weselu - zaraz po PM
Wiem, że to regionalizm, ale bardzo mi sie podoba Niewiele zwyczajów jeszcze się zachowało  |
|
Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Nie 10 Paź 2010, 5:58 Temat postu: |
|
|
Rozkminiałam gramatycznie Twoje pytanie i właściwie jeśli chciałabyś zrezygnować z formy "świadkowa" nasuwają mi się dwa wnioski:
1. W ogóle zrezygnować z formy żeńskiej i zastosować tylko męską - pan świadek i pani świadek, tak jak pani psycholog, nie psycholożka, pani fotograf, nie fotografka, pani kierowca, nie kierowczyni, itd.
2. W odmianie fleksyjnej jeśli rozróżniamy temat i końcówkę rzeczownika. Temat świad-, końcówka rodzaju męskiego -ek, żeńskiego kończy się na -a, czyli zostaje "świadka". Podczas ślubu młodej parze towarzyszyli świadek i świadka. Musiałabym się przyzwyczaić
Co zaś się tyczy prof. Miodka. Kiedyś usłyszałam świetną anegdotę na ten temat:
Związek szachistów zwrócił się z prośbą do prof. Miodka, aby określił czy wyraz "szachuje" jest poprawny. Odpowiedź brzmiała następująco - "Jak najbardziej jest to forma dopuszczalna, jednak zwrot "Ciszej panowie" byłby bardziej na miejscu".
|
 |
monika1 guru

|
Wysłany: Nie 10 Paź 2010, 10:58 Temat postu: |
|
|
Dobre Damo
Ja znam podobną, tylko pytanie brzmiało "Czy poprawną formą jest porachuję?" A odpowiedź: "Oczywiście ale czy nie prościej powiedzieć już czas panowie"  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sopocianka maniak

|
Wysłany: Nie 10 Paź 2010, 16:16 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście, o nowotworze językowym "świadka" nie pomyślałam. Nawet nieźle brzmi, w cudzysłowie na forum nada się do używania.
Ostatnio zmieniony przez sopocianka dnia Pon 11 Paź 2010, 21:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sony85 maniak

|
Wysłany: Nie 10 Paź 2010, 19:11 Temat postu: |
|
|
..mnie ten zwrot odpowiada i nie wymyślałabym jakiś nowych określeń..przecierz ogólnie wiadomo że w 99% świadkowa nie jest żoną świadka...
....  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
MagdalenkaS guru

|
Wysłany: Nie 10 Paź 2010, 19:24 Temat postu: |
|
|
A właściwie skąd takie pytanie i co za różnica ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Nie 10 Paź 2010, 20:24 Temat postu: |
|
|
ewqa04 napisał: | W moim regionie nie używa sie określenia świadkowa - tylko Starsza A dla pana - Starszy Tak jest przyjęte i od wielu lat używa sie tego określenia. Początek nazwy wziął sie stąd, że kiedyś Państwu Młodym do ślubu towarzyszyła Drużyna - czyli młodzież (niezamężna), dobrana w pary. A najważniejsi z nich byli Starszy Drużba ze Starszą Drużką
Obecnie używa się skróconej nazwy i każdy wie, że Ci państwo są druga parą na weselu - zaraz po PM
Wiem, że to regionalizm, ale bardzo mi sie podoba Niewiele zwyczajów jeszcze się zachowało  |
U mnie jest dokladnie tak samo  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|