|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
morwinka gaduła

|
Wysłany: Pią 20 Mar 2026, 14:03 Temat postu: Wyłaz na dach |
|
|
| Chciałabym uniknąć w domu u siebie okien dachowych na poddaszu, ale musi być zrobiony wyłaz na dach. Architektka namawia mnie, by było to okno wyłazowe, które doświetli ktoreś z pomieszczeń. A ja myślę, czy nie lepiej niech będzie to wyłaz w strefie zimnego trojkąta. Okna dachowe sa trudne w obróbce i do tego w strefie grzania mogą się pojawić problemy z wykraplaniem pary, z przegrzewaniem pomieszczenia , byłoby to okno na dachu od południa. Jakie są wasze doświadczenia z oknami dachowymi? Decydujecie się na na okno wyłazowe czy wyłaz z zimnego stryszku? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Papryczkaa gaduła

|
Wysłany: Pon 23 Mar 2026, 9:47 Temat postu: |
|
|
Co by nie było brałabym najcieplejsze. O ile z oknami na poddaszu nie ma problemu, są średnie to zimny wyłaz dachowy na nieogrzewanym ale ocieplonym strychu dramat. Strych miał być "zimny", delikatnie ocieplony więc wyłaz zimny. Odrobina migrującego ciepła wystarczy żeby się z niego lało. Dwuszybowy jest.
Co do samego wyłazu polecam stronę:
https://fachowydekarz.pl/jak-wybrac-idealny-wylaz-dachowy-na-nieuzytkowe-poddasze/
Możesz sobie tutaj poczytać co jest ważne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|