Wysłany: Pią 24 Sie 2018, 6:51 Temat postu: Dane osobowe bez zgody?
Jak ktoś może przejąć nasze dane osobowe bez naszej zgody, albo co gorsza do czego można takie dane wykorzystać? Wiecie... ? Bo teraz tak głośno o tym a ja mam wrażenie że wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy z niebezpieczeństwa
Ogólnie to jest na przykład tak że jakieś firmy gromadzą dane a potem ktoś je kradnie, albo są wycieki jakieś. Albo w sumie możesz iśc do hotelu tam zostawić dowód przy rejestracji i też już ktoś ma wszystkie twoje dane. Ale możesz sobie na przykład na chronpesel.pl swój numer zabezpieczyć i wtedy będziesz ostrzezona w razie problemów
Bezpieczeństwo danych to nie tylko kwestia technologii. To także kwestia odpowiedniego zarządzania ryzykiem. Istotnym elementem jest ocena potencjalnych zagrożeń i planowanie odpowiedzi na incydenty. Na ten temat znalazłem bardzo dobre źródło informacji https://www.kociewiak.pl/artykul/16496,jak-zapewnic-bezpieczenstwo-danych-osobowych-w-biznesie i myślę, że fajnie o tym wiedzieć.