|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agattt moderator

|
Wysłany: Sob 23 Kwi 2011, 8:17 Temat postu: kot i balkon |
|
|
Mam pytanie do wszystkich właścicieli kotów. Jak wygląda u was sprawa zabezpieczania okien i balkonu przed wyskoczeniem kota? Moja kicia jest u nas pierwsze lato, mieszkamy na 3 piętrze i jak na razie pilnuję jej strasznie jak wychodzi na balkon, ale to żywe srebro i prawie jej oczy z orbit wychodzą jak słyszy jakiegoś ptaszka czy widzi lecącą muchę. Wyskoczy na pewno jak jej się nie upilnuje  _________________
  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yenna maniak

|
Wysłany: Sob 23 Kwi 2011, 20:21 Temat postu: |
|
|
My zakładamy na drzwi balkonowe taką specjalną siatkową ramę.
Jest średnio wygodna (jak się wchodzi i wychodzi za każdym razem trzeba ją przesuwać), ale bezpieczna. I wygląda nawet całkiem nieźle  _________________ 04.06.2011
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agattt moderator

|
Wysłany: Sob 23 Kwi 2011, 21:54 Temat postu: |
|
|
A mogłabyś zrobic fotkę jak ta rama wygląda? W wolnej chwili oczywiście  _________________
  |
|
Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Sob 23 Kwi 2011, 22:08 Temat postu: |
|
|
Agattt, a może siatka na balkon?
|
 |
agattt moderator

|
Wysłany: Sob 23 Kwi 2011, 23:04 Temat postu: |
|
|
No właśnie taką siatkę rozważamy. Tylko szkoda mi bardzo tak się odgradzać jak w więzieniu. No ale kota mi bardziej szkoda  _________________
  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Justyś:) maniak

|
Wysłany: Nie 24 Kwi 2011, 10:31 Temat postu: |
|
|
u nas koty wychodzą na balkon, ale jak widzimy że chodzą po poręczy to je ściągamy, tak to sobie śpią na balkonie, ale do otwartego okna uch nie dopuszczamy _________________
(...) żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Joasia87 bywalec

|
Wysłany: Pon 20 Sie 2012, 13:21 Temat postu: |
|
|
ja mam dwa koty, mieszkam na drugim pietrze,moje kotki( Fifi i Malutki) uwielbiaja przesiadywac na balkonie ale dzieki Bogu nigdy nie miały pomysłów żeby wyskoczy albo przechodzi za balustrade czy też na nia. Raz Fifuś wskoczył na parapet na balkonie to dostał gazeta i juz nigdy żaden wiecej sie nie odważył I jeszcze jedna sprawa, kot musi byc wykastrowany lub jezeli to kotka to wysterylizowana wtedy nie ciągnie je na dwór. Zawsze służe pomocą w kociej kwestii Kotki to moja pasja  _________________ Budyniek
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Pon 20 Sie 2012, 13:27 Temat postu: |
|
|
Co możesz poradzić gdy kot w ogóle nie załatwia się do kuwety? Dodam, że wszystkie opcje typu zmiana żwirku, miejsca, druga kuweta itp. są przerobione z negatywnym skutkiem. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Juliette guru

|
Wysłany: Pon 20 Sie 2012, 18:15 Temat postu: |
|
|
Joasia87 napisał: | Zawsze służe pomocą w kociej kwestii Kotki to moja pasja  |
Jeżeli dużo wiesz o kotach, to powinnaś zdawać sobie sprawę, że nigdy nie można mieć pewności, że pewnego dnia kot nie skoczy z balkonu czy okna. Przelatujący owad czy ptak siedzący na balustradzie to wystarczająco nęcący obiekt, żeby kot stracił instynkt samozachowawczy i rzucając się na "ofiarę", przeleciał przez balustradę. Kot może się też zwyczajnie przestraszyć czegoś i spaść, albo się poślizgnąć, stracić równowagę. Znam kilka takich przypadków wśród osób, która nie zabezpieczały okien ani balkonów, bo były pewne, że ich mruczki na taki szalony pomysł nie wpadną. Na szczęście żaden ze znanych mi przypadków nie skończył się tragicznie, ale osobiście uważam, że nie warto ryzykować.
Damo, skoro sprawdzone są podstawowe powody behawioralne, to może warto poszukać wśród powodów zdrowotnych, na początek wykonując chociażby badanie moczu. Próbowaliście szukać w tym kierunku? _________________

Ostatnio zmieniony przez Juliette dnia Pon 20 Sie 2012, 18:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Joasia87 bywalec

|
Wysłany: Pon 20 Sie 2012, 18:15 Temat postu: |
|
|
Co mogę poradzić? z uporem maniaka szoruj miejsca gdzie kicius obsikał,żeby zniknął zapach i kotka nie korcił. I wnoś co chwile swojego kotka do kuwety,nawet jak będzie wyskakiwał w końcu powinien załapać. Ja w każdym bądz razie tak uczyłam swoje koty i sie nauczyły _________________ Budyniek
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|