|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
welonowa89 uzależniony

|
Posted: Tue 26 Mar 2019, 16:10 Post subject: Kiedy pierwsze badanie prenatalne? |
|
|
Kiedy iść na pierwsze badanie prenatalne?
Ktoś z was miał już do czynienia i podpowie? |
|
| Back to top |
|
 |
Karina26 uzależniony

|
Posted: Tue 26 Mar 2019, 19:13 Post subject: |
|
|
Sama ostatnio szukałam na ten temat jakichś informacji.
Najlepiej na stronkach, które są w jakiś sposób związane z tematyką zachodzenia w ciążę i wychowania dzieci.
Tutaj https://www.gyncentrum.pl/blog/pl/pierwsze-badanie-prenatalne znalazłam parę ciekawych informacji.
Może też tam sobie zerknij.
Wydaje mi się, że znajdziesz tam wszystko co niezbędne  |
|
| Back to top |
|
 |
resha bywalec

|
Posted: Tue 8 Dec 2020, 20:20 Post subject: |
|
|
| Pierwsze badanie prenatalne powinno odbyć się między 11 a 12 tygodniem ciąży. Jeżeli szukacie dobrego lekarza, który wykonywałby takie badania to w Częstochowie na Kozielewskiego przyjmuje doktor Rozmus-Warcholińska. Chodziłam do niej na takie badania i na pewno jest ona bardzo dokładnym lekarzem. |
|
| Back to top |
|
 |
monika90 gaduła

|
Posted: Mon 14 Dec 2020, 12:11 Post subject: |
|
|
| To musisz indywidualnie z lekarzem ustalić. Ale to bardzo ważne badania, zresztą jak wszystko związanie ze zdrowiem dziecka. Myśleliście też o pozyskaniu krwi pępowinowej przy porodzie? To takie dobre zabezpieczenie bo komorki macierzyste w leczeniu wielu chorob się wykorzystuje. My tak bankujemy w Diagnostyka bank komórek macierzystych |
|
| Back to top |
|
 |
kamionka bywalec

|
Posted: Fri 18 Dec 2020, 19:52 Post subject: |
|
|
z tego co pamietam, to okolo 12 tygodnia ja juz po porodzie wiec mi to wszystko ulecialo jakie badanie kiedy a powiedzcie mi jak ze szpitalami do porodu? czym sie kierujecie przy wyborze? ja bardzo chcialam rodzic w szpitalu Medicover w Warszawie, siostra tam rodzila dwojke i byla zachwycona, zreszta sama mialam okazje widziec jak wyglada oddzial , jak sala poporodowa, baardzo komfortowe warunki, no i sale jednoosobowe z lazienkami, cud miod |
|
| Back to top |
|
 |
leila33 kandydat

|
Posted: Sun 12 Dec 2021, 22:57 Post subject: |
|
|
| Takie badanie prenatalne można zrobić już w pierwszym trymestrze ciąży, warto zawsze dopytać lekarza na pierwszej wizycie. A wiecie, że jeszcze na etapie planowania ciąży można sprawdzić czy Twoje dziecko może być obciążone wadą genetyczną? Bada się w tym celu kariotyp https://badaniaprenatalne.pl/kariotyp/badanie-kariotypu/ . Analiza kariotypu pozwala także na wykrycie ewentualnych nieprawidłowości, które mogą być odpowiedzialne za liczne problemy par starających się o potomstwo. |
|
| Back to top |
|
 |
bella3 gaduła

|
Posted: Wed 25 May 2022, 11:54 Post subject: |
|
|
| Jeśli chodzi o test Nifty Pro to taki można wykonać już po 10 tygodniu ciąży, zobaczcie sami na https://www.testdna.pl/badania-prenatalne/test-nifty-pro/ . Badanie z ubezpieczeniem wyniku, pozwala na wykrycie 94 różnych chorób i co najważniejsze jest bezpieczne, do jego wykonania wystarczy próbka krwi matki. Znam osoby którym dzięki badaniu Nifty Pro udało się uniknąć amniopunkcji. |
|
| Back to top |
|
 |
renia21 bywalec

|
Posted: Sun 19 Jun 2022, 21:05 Post subject: |
|
|
| My zdecydowaliśmy się ostatecznie na testy Sanco w laboratorium diagnostyki głównie dlatego, że mają aż 99% czułości jeśli chodzi o wykrywalność wrodzonych wad. Poza tym na wynik czeka się raptem 7 dni |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce