|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natie uzależniony

|
Wysłany: Pią 8 Kwi 2011, 13:18 Temat postu: |
|
|
Pinesska napisał: | Yenna czyli nie tylko ja mam w wersji nie odmienioenj. Tylko że ja z pomyłki a ty chciałaś. | ja też nie odmieniałam nazwisk, bo miałam kilka "problemowych" nazwisk a nie chciałam nikogo urazić..  _________________ ślub cywilny - 17.11.2010
ślub kościelny
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
żaba uzależniony

|
Wysłany: Pią 8 Kwi 2011, 14:26 Temat postu: |
|
|
Kasiek86 napisał: | Może to i jest błędem ale mnie szlag trafia(właściwie to trafiał) jak ktoś moje zwierzęce nazwisko odmieniał więc sama tego nie zrobiłam.... |
No ale polskie nazwiska się odmieniają to dlaczego Cię to denerwowało. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasiek86 guru

|
Wysłany: Pią 8 Kwi 2011, 14:48 Temat postu: |
|
|
żaba Nie wiem nie potrafię tego uzasadnić...Nie znoszę swojego panieńskiego nazwiska odmienianego przez przypadki...
Z drugiej strony dla mnie polskie nazwiska to takie z końcówką -ski, -ska, a pozostałe są po prostu spolszczone...(może to i błędne przekonanie).
np. nazwisko mojego męża jest pochodzenia rosyjskiego więc dlaczego miałabym je odmieniać jak polskie?
[/b] _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
penelope uzależniony

|
Wysłany: Czw 14 Kwi 2011, 8:33 Temat postu: |
|
|
Ojj z odmianą to duży problem jest... moje panieńskie nazwisko jest pochodzenia niemieckiego i większość osób go nie odmeinia... a oczywiscie powinno się.
Jako polonistka jestem dość wrażliwa w tej kwestii i zwykle odmieniam... chyba że wiem, ze ktoś sobie nie życzy.
A na razie nadal nie mamy zaproszeń i to wcale nie jest już zabawne :/ _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yenna maniak

|
Wysłany: Czw 14 Kwi 2011, 8:43 Temat postu: |
|
|
Penelope, my swoje odebraliśmy dwa tygodnie temu. Do niedzieli tygodnia skończymy ich rozwożenie (swoisty maraton, spotkanie za spotkaniem, wyjazd za wyjazdem). Więc spokojnie, dacie radę! Najważniejsze, żeby goście byli wcześniej poinformowani. Samo zaproszenie to już formalność. _________________ 04.06.2011
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dama Kier kandydat

|
Wysłany: Pon 30 Maj 2011, 12:05 Temat postu: |
|
|
Yenna napisał: | Ja bym się wciąż upierała przy "Sroki". Bo biernik od sroka w l. mn. to właśnie - kogo?co? sroki. Ale nie dam głowy sobie odciąć Ja tak miałam z Marchewkami
Wydaje mi się, że normalni ludzie z ewentualnych błędów będą się tylko śmiać, więc spokojnie  |
Yenno wydaje mi się, że nazwisk nie odmienia się tak, jak zwyczajnych rzeczowników. Nie jestem pewna jak powinno być poprawnie, ale ja bym napisała "Marię i Jana Sroka / Marchewka". "Marię i Jana Marchewki" brzmi jakoś głupio jak dla mnie. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasiek86 guru

|
Wysłany: Pon 30 Maj 2011, 12:09 Temat postu: |
|
|
Dama Kier napisał: |
Yenno wydaje mi się, że nazwisk nie odmienia się tak, jak zwyczajnych rzeczowników. Nie jestem pewna jak powinno być poprawnie, ale ja bym napisała "Marię i Jana Sroka / Marchewka". "Marię i Jana Marchewki" brzmi jakoś głupio jak dla mnie. |
Tym bardziej, że nazwisk nie imają się żadne zasady ortograficzne (miałam koleżankę Żułcińską i każdemu musiała tłumaczyć, że przez "U").
Ja nazwisk nie odmieniałam (może i zrobiłam błąd) jedynie te "polskie" kończace się -ski, -ska. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
penelope uzależniony

|
Wysłany: Pon 30 Maj 2011, 13:36 Temat postu: |
|
|
Kasiek86 napisał: | Dama Kier napisał: |
Yenno wydaje mi się, że nazwisk nie odmienia się tak, jak zwyczajnych rzeczowników. Nie jestem pewna jak powinno być poprawnie, ale ja bym napisała "Marię i Jana Sroka / Marchewka". "Marię i Jana Marchewki" brzmi jakoś głupio jak dla mnie. |
Tym bardziej, że nazwisk nie imają się żadne zasady ortograficzne (miałam koleżankę Żułcińską i każdemu musiała tłumaczyć, że przez "U").
Ja nazwisk nie odmieniałam (może i zrobiłam błąd) jedynie te "polskie" kończace się -ski, -ska. |
Marię i Jana Sroków/ Marchewków.
Kasiek86 brak odmiany nazwisk - jeśli można znaleźć paradygmat odmiany, a w zdecydowanej większości można - jest błedem, ale niewiele osób o tym wie, więc raczej nikt się czepiać nie będzie. Na mnie dziwnie patrzyli, jak dawałam zaproszenia z uparcie odmienianymi nazwiskami  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasiek86 guru

|
Wysłany: Pon 30 Maj 2011, 13:42 Temat postu: |
|
|
penelope ja po prostu strasznie nie lubiłam jak ktoś odmieniał moje panieńskie nazwisko wręcz nie znosiłam tego, może to i błąd, ale dlatego nie odmieniałam. Również obecnego nazwiska nie odmieniam. Jest ono pochodzenia rosyjskiego więc go nie odmieniam na zasadzie polskich nazwisk. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
E-kwiaty gaduła

|
Wysłany: Pon 27 Cze 2011, 20:31 Temat postu: |
|
|
Najgorzej jest właśnie z tymi nietypowymi nazwiskami,ale przed podaniem ich na zaproszeniu dobrze jest się po prostu upewnić że prawidłowo je odmieniliśmy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|