|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
oldziiaa guru
|
Wysłany: Pią 15 Lut 2013, 19:07 Temat postu: |
|
|
kamilka napisał: | Wracając do tematu.. Z tego co tutaj zostało napisane wyciągnęłam taki wniosek: Jeśli nie pójdziesz na nauki przedślubne - twój ślub będzie bez sensu, bo go nie przeżyjesz duchowo. po tym co do tej pory nasłuchałam się o naukach trudno mi się z tym zgodzić. Niemniej jednak mam nadzieję, że trafimy z narzeczonym na takie spotkania, które zmienią mój punkt widzenia. A jak będzie to się podzielę jak będę PO |
Jestem dokładnie tego samego zdania. Wypowiadać się nie wypowiem, bo nie byłam- ale to wszystko też loteria, bo możesz trafić na osobę która na prawdę powie coś mądrego, coś się wyniesie, a nie prawienie kazania i nauczanie o czymś w czym nie ma się doświadczenia. Zobaczymy. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
nheledore moderator
|
Wysłany: Pią 15 Lut 2013, 22:11 Temat postu: |
|
|
kamilka napisał: | życzę powodzenia w nawracaniu grzesznych narzeczonych na forum ślubnym |
Tu nie chodzi o żadne nawracanie "grzesznych" narzeczonych. Mnie nic do tego i w życiu nie szperałabym w sumieniu innych ludzi, co zresztą wyraźnie napisałam.
Zwracam uwagę tylko na to, że w protokole przedślubnym jest wyraźne pytanie, czy nikt nie naciskał na ślub, również któryś z narzeczonych. Zaś na samej mszy powtórzone jest pytanie "czy świadomie i dobrowolnie zamierzacie wstąpić w związek małżeński". Jeśli ktoś pisze, że jest zmuszany przez narzeczoną do nauk tudzież ślubu (bo w końcu sam zainteresowany nie odpowiedział) to chyba warto mu zwrócić uwagę na taką kwestię? Czy nie? W imię wolności poglądów mam być cicho, wiedząc, że coś ważnego może mu umknąć? To jest nawracanie?
Nauki to loteria, to fakt, ale można z nich sporo wynieść, jeśli zasięgnie się języka, gdzie są fajnie prowadzone. |
|
Powrót do góry |
|
|
oldziiaa guru
|
Wysłany: Pią 15 Lut 2013, 22:26 Temat postu: |
|
|
nheledore napisał: |
Nauki to loteria, to fakt, ale można z nich sporo wynieść, jeśli zasięgnie się języka, gdzie są fajnie prowadzone. |
w tym jest rzecz i to sprawia, że zdania są podzielone - czy nauki są potrzebne czy bezcelowe _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dzierlatka uzależniony
|
Wysłany: Wto 19 Lut 2013, 22:09 Temat postu: |
|
|
oldziiaa napisał: | zdania są podzielone - czy nauki są potrzebne czy bezcelowe |
Są jak najbardziej potrzebne i celowe. Jeśli ktoś uważa, że nie są, to po co bierze ślub kościelny? Trochę off-top być może i bez konkretnych osób na myśli, ale irytuje mnie okropnie, że najwięcej nt. wiary i działań Kościoła mają do powiedzenia zawsze ci, którzy się chlubią tym, że nie wierzą/nie praktykują. _________________
zapraszam na mojego bloga http://krakowskadzierlatka.blogspot.com/ |
|
Powrót do góry |
|
|
Karolina1984 guru
|
Wysłany: Sro 20 Lut 2013, 3:40 Temat postu: |
|
|
Tu nie chodzi o celowość czy bezcelowość nauka, o to, czy trafi sie na "fajne" nauki, czy na niefajne. Ja tak się starałam, a nasze nauki to g...o po prostu było. 80% czasu tam spędzonego uważam za stracony.
Tu chodzi bardziej o podejście do sakramentu jako takiego- do pierwszej komunii przygotowywaliśmy się przez roczne katechezy, bierzmowanie również łączyło się z jakimś przygotowaniem. Jak sama nazwa mówi- sakrament jest czymś ważnym- jego oterzymanie musi wiązać się z jakimś poświęcenim, również czasu, ze zmianą samego siebie. Ludzie często traktują ślub kościelny - jak ślub cywilny, tylko taki " more fancy " , z fajniejszą suknią i bardizej usprawiedliwionym hucznym przyjęciem.
Nikt nie chce nikogo nawracać- tylko jeśli nie jesteśmy wierzącym katolikiem - to po co pchać się i brać ślub w obrządku rzymskokatolickim Nikt z nas nie pędzi brać ślubu w obrządku prawosławnym czy żydowskim- byłoby nam głupio nawet iść i coś takiego proponować. A czasem się dziwię, że nie jest już głupio iśc i żądać ( oczywiście w przenosni) ślubu kościelnego, jeśli na co dzień praktykuje się raczej postwe życiową - wierzę, ale nie wierzę w kościół, nie chodzę, bo księża mają na boku baby, obchodzą ich tylko pieniądze, a spowiadać się nie będę przed facetem w kiecce. Tylko jakoś przed tym samym facetem w kiecce wzięcie ślubu już nie przeszkadza.
I później taki człowiek się męczy- żeby zaliczyć nudne nauki, potem "głupią babę w poradni " ( co pewnie uprawiała seks 10 razy i ma z tego 5 dzieci ), potem zbędne spowiedzi..... czasem uczciwie jest nawet z szacunku do sakramentu, nie przyjmować go nie rozumiejąc, co się przyjmuje.
Nie piję do nikogo osobiście.
Tak luźno dywaguję _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
nheledore moderator
|
Wysłany: Sro 20 Lut 2013, 11:29 Temat postu: |
|
|
Z drugiej strony nie ma co też się nastawiać nie wiem jak strasznie super, że tam arcyważne rzeczy będą i gotowa recepta na udane życie małżeńskie
Nie ma czegoś takiego, nie ma recepty, każdy musi znaleźć swój złoty środek.
A w obliczu tego, jak wiele dzisiaj rozwodów i rozpadu małżeństw także tych sakramentalnych- trudno, żeby Kościół powiedział: "och, no skoro tak wam to przeszkadza, ślub możecie wziąć bez żadnych formalności".
I zgadzam się z Karoliną. |
|
Powrót do góry |
|
|
Elmuszka moderator
|
Wysłany: Sro 20 Lut 2013, 11:39 Temat postu: |
|
|
Co do luźnych dywagacji Karoliny i niektórych powyższych wypowiedzi, to nasunęła mi się jedna myśl- dlaczego ludzi drażni, że na przykład baba w poradni jest starą panną ("na pewno nie zna się na życiu, seksu nie uprawiała itd."), albo, że co mi ksiądz będzie mówił, jak on nigdy w małżeństwie nie był, więc się nie zna. Czy wszystkiego w życiu trzeba doświadczyć osobiście, by mieć na ten temat wyrobione zdanie? |
|
Powrót do góry |
|
|
karlajn gaduła
|
Wysłany: Sro 20 Lut 2013, 12:33 Temat postu: |
|
|
zeby miec wyrobione zdanie - pewnie nie.
Ale zeby nauczac innych na podstawie tego wyrobionego zdania to juz powinien miec konkretne doswiadczenie...
To tak jakbym np. ja, która nigdy nie miala w rekach skrzypiec, ALE mam wyrobione na ich temat zdanie: brzmia pieknie itp., przygotowywala kogos do wystepów... _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Elmuszka moderator
|
Wysłany: Sro 20 Lut 2013, 12:41 Temat postu: |
|
|
karlajn napisał: | zeby miec wyrobione zdanie - pewnie nie.
Ale zeby nauczac innych na podstawie tego wyrobionego zdania to juz powinien miec konkretne doswiadczenie...
To tak jakbym np. ja, która nigdy nie miala w rekach skrzypiec, ALE mam wyrobione na ich temat zdanie: brzmia pieknie itp., przygotowywala kogos do wystepów... |
Ale dlaczego? Bo ja dalej nie widzę ostatecznego ciągu przyczynowo-skutkowego. Czy psychiatra musi przejść depresję, by ją skutecznie leczyć? A jeśli nawet by ją przeszedł, to może się ona w dziesięciu tysiącach małych objawów różnić od depresji przechodzonej przez leczonego pacjenta, więc nie jest to ciągle argument za osobistym doświadczeniem. |
|
Powrót do góry |
|
|
karlajn gaduła
|
Wysłany: Sro 20 Lut 2013, 12:50 Temat postu: |
|
|
Ale to mówisz o wyrobionym zdaniu czy o medycznym wyszktalceniu?
Ja oczywiscie chetnie poslucham co ksiadz czy ta Pani z poradni, która nie ma rodziny, maja do powiedzenia na tematy, o których maja teoretyczna wiedze, ale prawdopodobnie nie skorzystam z ich porad w takim stopniu jak z porad osób, które maja doswiadczenie w tej sprawie i które znaja praktyke, a nie tylko teorie. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|