Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Jak przygotować rodziców?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nimfa
moderator
moderator

PostWysłany: Pią 7 Paź 2011, 19:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aleszka ale kościelny czy konkordatowy (ze skutkami prawnymi)?

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aleszka
kandydat
kandydat

PostWysłany: Pią 7 Paź 2011, 19:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokładniej mieszany konkordatowy, bo ja jestem katoliczką, a R. nie
nheledore
moderator
moderator

PostWysłany: Sob 8 Paź 2011, 21:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok, wracając do tematu Aleszko to w szoku byłam trochę, jak go przeczytałam i musiałam trochę ochłonąć zanim się wypowiem uśmiech
Nie wiem, mnie się wydaje, że ślub, zwłaszcza gdy rodzice znają chłopaka, wiedzą, że się spotykacie, jesteście razem, a potem, że się zaręczyliście nie powinien być jakimś wielkim szokiem Wink Bo w sumie po to są zaręczyny, prawda? Taki kolejny etap przed małżeństwem.

Ale do rzeczy: myślę, że skoro tyle czasu macie do ślubu, a rodzice- jak to ujęłaś- nie byliby zadowoleni, to powinnaś im powiedzieć już teraz uśmiech Raz, że przez ten czas zdążą przywyknąć do tej myśli, a dwa, że jeżeli potrzebujecie ich wsparcia finansowego to też im wcześniej wiedzą, tym lepiej uśmiech
No przecież nie przychodzisz do nich ze złą nowiną- a bardzo świetną, więc nie ma co przed nimi tajemnicy robić, tylko hop siup- niech się cieszą razem z Wami uśmiech
Powrót do góry
Aleszka
kandydat
kandydat

PostWysłany: Sob 8 Paź 2011, 21:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie chcę ich wsparcia. Życie z nimi nauczyło mnie, żeby o nic ich nie prosić, a zwłaszcza o pieniądze, bo jak będzie awantura, to zaraz będą wypominać:Ty nieudaczniku nic sama nie zrobisz, wszystko nam zawdzięczasz, nasze pieniądze, my decydujemy itp. Oni nie będą się cieszyć z nami. Zacisną zęby i będą udawac. Oni mysleli, że przyprowadze do domu Bóg wie jak bogatego kandydata, z wielkimi perspektywami. Gdyby nie to że rodzina R. by się obraziła, wzielibyśmy cichy ślub: my i świadkowie. Przy takiej rodzinie jak moja odechciewa się obchodzenia jakiejkolwiek uroczystości. Wiem, że będę miała ciągle pod górkę, ale życie nauczyło mnie pokory i radzenia sobiew najgorszej sytuacji.
nheledore
moderator
moderator

PostWysłany: Sob 8 Paź 2011, 22:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Och, w takiej sytuacji wystarczy zwykłe poinformowanie Twoich rodziców o tym, że ślub się odbędzie wtedy a wtedy, bez wciągania się w niepotrzebne dyskusje.
Powrót do góry
Aleszka
kandydat
kandydat

PostWysłany: Sob 8 Paź 2011, 22:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest awykonalne. Moi rodzice MUSZĄ miec ostatnie słowo. I tak i tak będzie awantura
agattt
moderator
moderator

PostWysłany: Sob 8 Paź 2011, 22:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak czy siak musisz rodzicom powiedzieć. Będziesz się bawić z nimi w kotka i myszkę? Zachowaj się jak dorosła, odpowiedzialna osoba i po prostu ich o ślubie poinformuj. I tak Cię to nie ominie...

Powrót do góry
Karolina1984
guru
guru

PostWysłany: Sob 8 Paź 2011, 23:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak niewykonalne- to nie mów. to prawie 3 lata jeszcze...
A może jesteś za bardzo uprzedzona do rodziców?
moderator
moderator

PostWysłany: Nie 9 Paź 2011, 8:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aleszka napisał:
To jest awykonalne. Moi rodzice MUSZĄ miec ostatnie słowo. I tak i tak będzie awantura

No dobrze, ale ani nie będą finansować tego ślubu, ani nie wymagasz od nich pomocy przy przygotowaniach do niego, nie będą musieli z Tobą czegokolwiek załatwiać i to nie oni będą żyli z Twoim mężem po ślubie, tak?
Poza tym, jesteś dorosła (jak mniemam) i nie jesteś ubezwłasnowolniona (co też zakładam).
Więc nie bardzo rozumiem, w czym konkretnie mieliby tu ostatnie słowo... Rolling Eyes
Powrót do góry
Marga
guru
guru

PostWysłany: Nie 9 Paź 2011, 14:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie. Dorosła osoba musi liczyć się z konsekwencjami swojej decyzji. Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko... Skoro decydujesz sie na założenie swojej rodziny, a to bardzo poważny krok w dorosłość, powinnaś stawić czoła tej sytuacji... Udawanie, że nie macie żadnych planów z obawy o zachowanie rodziców byłoby niedojrzałe, moim zdaniem.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

Skocz do: