|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agbar uzależniony

|
Wysłany: Wto 15 Kwi 2008, 16:27 Temat postu: |
|
|
To dlaczego nie poprosisz któregoś z kolegów? Przecież świadkami może byc dwóch panów. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yvonne gaduła

|
Wysłany: Wto 15 Kwi 2008, 22:36 Temat postu: |
|
|
ja na świadkową proszę przyjaciółkę, a mój narzeczony przyjaciela. Mój brat trochę sie buntował, że jak to on nie będzie świadkiem na moim ślubie..? no ale już się chyba przyzwyczaił, ale powiedział, że bycia chrzestnym pierwszego dziecka to nie odpuści;) _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
justysiaVN kandydat

|
Wysłany: Nie 18 Maj 2008, 14:13 Temat postu: UWAGA!! |
|
|
świadek do ślubu musi być pełnoletni i być po bierzmowaniu    !Rozmawiałam z księdzem |
|
Powrót do góry |
|
 |
becia gaduła

|
Wysłany: Nie 18 Maj 2008, 21:15 Temat postu: |
|
|
Tak, zgadza się. Ale to, że po bierzmowaniu to po prostu taki wymóg większości księży, nie uzasadniony prawem. Ale zgadza się, że w większości kościołów wymagają, żeby świadek był po bierzmowaniu. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Castia maniak

|
Wysłany: Pon 19 Maj 2008, 6:57 Temat postu: |
|
|
no tak ale to chyba logiczne, ze musi byc po bierzmowaniu. Nie wyobrażam sobie inaczej, przecież to to nie jest jakiś wymóg wzięty z kosmosu. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Pon 19 Maj 2008, 7:46 Temat postu: |
|
|
świadek na ślubie to nie chrzestny..... prawda jest taka, że nie musi być ani po bierzmowaniu, ani nawet wierzący. musi być tylko pełnoletni. on jest tam tylko po to, by poświadczyć, że małżeństwo zostało zawarte. jak ksiądz upiera się, że świadek musi spełniać takie a takie kryteria, oprócz pełnoletności, to to jest po prostu kaprys księdza.
moim świadkiem jest mój najlepszy przyjaciel czyli będzie u mnie 2 panów świadkować jednak xD po co mam szukać jakiejś koleżanki skoro najodpowiedniejszą osobę mam pod ręką?  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yvonne gaduła

|
Wysłany: Pon 19 Maj 2008, 8:14 Temat postu: |
|
|
becia napisał: | Ale to, że po bierzmowaniu to po prostu taki wymóg większości księży, nie uzasadniony prawem. |
wydaje mi się, że może być to uzasadnione prawem kanonicznym.. to jednak oprócz aktu prawnego jest także sakrament i jednak świadek musi mieć bierzmowanie. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agbar uzależniony

|
Wysłany: Pon 19 Maj 2008, 14:47 Temat postu: |
|
|
Chyba już o tym pisałam. Ślub wymaga świadków. Według prawa państwowego musi to być osoba pełnoletnia. W Kościele nie ma granicy wieku. Osoba musi być dojrzała, a więc wymogiem jest SAKRAMENT DOJRZAŁOŚCI CHRZEŚCIJAŃSKIEJ, czyli bierzmowanie. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Castia maniak

|
Wysłany: Pon 19 Maj 2008, 15:53 Temat postu: |
|
|
właśnie o to chodzi, że to jest sakrament, dlatego świadek musi byc dojrzałym chrześcjaninem aby zaświadczyc przed Bogiem. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Wto 20 Maj 2008, 8:18 Temat postu: |
|
|
ks.Marian (Dyskusje na Katoliku) napisał: | Od świadka na ślubie wymaga się tylko by był pełnoletni, piśmienny (bo musi podpisać dokumenty) i świadomy w czym uczestniczy, aby jeśli zajdzie potrzeba mógł świadczyć czego był świadkiem, co słyszał i co (kogo) widział. Nie wymaga się aby był wierzący czy przystępował do Komunii (chociaż zaleca się). |
to para młoda przyjmuje ten sakrament, a nie swiadek. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|