Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Plan Wesela
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limone
guru
guru

PostWysłany: Wto 26 Cze 2012, 5:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

organizatorka napisał:
Z pewnością dobrze jest ustalić godziny podawania posiłków z orkiestrą/DJ, aby nie powstało zamieszanie zarówno wśród kelnerów, orkiestry, DJ, jak i gości.
Pozdrawiam

Organizowałaś wesele, na którym grała orkiestra?
początkujący
początkujący

PostWysłany: Wto 26 Cze 2012, 15:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście, że tak. Dziwnie wychodzi, gdy goście bawią się przy dobrej muzyce, a tu nagle wychodzą kelnerzy i serwują posiłki. Z jednej strony goście chcieliby dokończyć taniec, ale z drugiej strony nie zasiądą już do gorącego posiłku. Po za tym orkiestra ciężko pracuje i pamiętajmy, że również potrzebują przerw, chociażby na zjedzenie. Gdy wiedzą jak dania są rozłożone godzinowo są wydajniejsi i bardziej zorganizowani uśmiech
Kasztanowa
guru
guru

PostWysłany: Wto 26 Cze 2012, 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obstawiam, że karolipio chodziło o różnicę między "orkiestrą" a "zespołem" uśmiech Dobrze myślę uśmiech?
początkujący
początkujący

PostWysłany: Wto 26 Cze 2012, 18:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o różnicę to wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach różnica między zespołem, a orkiestrą została zatarta, szczególnie jeżeli chodzi o tematy ślubne uśmiech W każdym bądź razie faktycznie chodziło mi o zespół.
pozdrawiam
limone
guru
guru

PostWysłany: Sro 27 Cze 2012, 5:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasztanowa napisał:
Obstawiam, że karolipio chodziło o różnicę między "orkiestrą" a "zespołem" uśmiech Dobrze myślę uśmiech?

Zwracam na to uwagę, od czasu któregoś wątku muzycznego i jak chyba... m.in. Karolina powtarzała o tej różnicy język
Raz mi się potem wymsknęła "orkiestra", ale za każdym razem jak sobie przypomnę znaczenie tego słowa to nie mieści mi się w głowie, jak mogą oni grać na weselu język

organizatorka napisał:
Jeśli chodzi o różnicę to wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach różnica między zespołem, a orkiestrą została zatarta, szczególnie jeżeli chodzi o tematy ślubne W każdym bądź razie faktycznie chodziło mi o zespół.

Wydawało mi się, że organizatorzy, czy inne osoby profesjonalne posługują się poprawnymi pojęciami i różnic nie zacierają... Rolling Eyes
guru
guru

PostWysłany: Sro 27 Cze 2012, 7:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też tutaj "nauczyłam się", że to nie są synonimy, choć u nas mówi się "masz już orkiestrę na wesele?" język
A tak w ogóle - ileś osób musi być albo jakiś skład instrumentów, żeby zespół stał się orkiestrą? Smile
guru
guru

PostWysłany: Sro 27 Cze 2012, 9:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No chyba, że na amerykańskim filmie z amerykańskiego wesela Very Happy
W taki najmniejszy skład orkiestry wchodzi tak min. 10 osób, instrumenty dęte drewniane, blaszane, perkusja, instrumenty smyczkowe. Chyba ciężko taką orkiestrę zmieścić w restauracji Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Karolina1984
guru
guru

PostWysłany: Sro 27 Cze 2012, 9:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najmniejsza orkiestra to kwartet smyczkowy i dęty plus instr. akompaniujący (piano/klawesyn) czyli minimum 9 osób, żeby była ork. kameralna.
Chyba że orkiestra rozrywkowa (jazzowa)- czyli popularnie big band- sekcja rytmiczna (piano, kontrabas, perkusja), trąbka, puzon, saksofon, gitara- najbardziej minimalny skład, zwykle poszerzony o flet czy klarnet z grupy drewnianych.
Także wątpię, czy ktokolwiek z nas ma orkiestrę język
maniak
maniak

PostWysłany: Sro 27 Cze 2012, 10:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uwielbiam słuchać jak ktoś gra na saksofonie uśmiech miód na moje serce buja w obłokach

ale z tą orkiestrą to ciekawy temat, chyba że organizatorka zorganizowała jakieś wesele na którym grała "orkiestra" i może zechciałaby o tym opowiedzieć. ja nie uważam że różnica między zespołem a orkiestrą została zatarta. Po prostu ludzie którzy są nie świadomi że orkiestra i zespół to nie to samo używają tych słów zamiennie.
Bo jeżeli były by to synonimy to znaczyło by że śmiało mogłabyś powiedzieć że byłaś w filharmonii i grał tam niezły zespół, a jednak nie można tak tego określic język

Powrót do góry
nheledore
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 27 Cze 2012, 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karolipio napisał:

organizatorka napisał:
Jeśli chodzi o różnicę to wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach różnica między zespołem, a orkiestrą została zatarta, szczególnie jeżeli chodzi o tematy ślubne W każdym bądź razie faktycznie chodziło mi o zespół.

Wydawało mi się, że organizatorzy, czy inne osoby profesjonalne posługują się poprawnymi pojęciami i różnic nie zacierają... Rolling Eyes

Hihi, ot co język Rolling Eyes
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Skocz do: