|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Alicjamedia uzależniony

|
Wysłany: Czw 28 Cze 2012, 13:45 Temat postu: |
|
|
ruda_wiewiórka napisał: | OK, to teraz ja mam problem.
Podobają mi się zdjęcia i pomysły jednego fotografa.
Cena mnie trochę przeraża, pakiet: 3albumy (1duży +2małe) 11 godzin "z nami" (przygotowania, kościół, wesele) zdjęcia na płycie obrobione, plener w inny dzień i jeszcze animacja na płycie. koszt: koło 5 tys.
Teraz moje pytanie: czemu taka rozbieżność cen? Widzę że średnio fotograf 2-2,5 tyś... | Praca twórcza nie jest wymierna. Nie można kalkulować ceny obrazu rozpatrując koszty blejtramu, farb i rozpuszczalnika. Wymienione elementy kosztują 40 zł, a więc po dodaniu 30% handlowej marży obraz powinien kosztować 50 zł. Wiadomo skądinąd, że niektóre takie produkty kosztują miliony, inne nie sprzedadzą się nawet za cenę użytych materiałów.
Podobnie u stomatologa, jeden za włożenie plomby (kosztującej mniej niż złotówkę) inkasuje 100 zł inny 350 ..skąd różnica? ..i dlaczego ci drudzy mają pacjentów _________________ alicjamedia.pl
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Alicjamedia dnia Wto 3 Lip 2012, 7:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nheledore moderator

|
Wysłany: Pon 2 Lip 2012, 23:37 Temat postu: |
|
|
Alicjamedia napisał: | pacjętów? |
Litości! Wideo, tropisz niepokój, tam gdzie go nie ma, jesteś hiperpoprawny do potęgi, a tego nie wyłapałeś od czterech dni?!
Chyba, że niektórzy mają tu prawo do popełniania takich błędów... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Choinka Studio kandydat

|
Wysłany: Wto 3 Lip 2012, 7:18 Temat postu: |
|
|
Może mają pacjentów bogatych snobów, którzy nie liczą się z kasą i uważają, że im droższe tym lepsze.
Trzeba zachować złoty środek - cenić się, nie psuć rynku ale też nie przesadzać ( a słyszałam o takich fotografach) z ceną 20 000 za wieczór. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ariene uzależniony

Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 512 Skąd: Warszawa/ Ruciane-Nida
|
Wysłany: Wto 3 Lip 2012, 7:54 Temat postu: |
|
|
Choinka Studio napisał: | a słyszałam o takich fotografach) z ceną 20 000 za wieczór. |
Podasz konkretne przykłady? Ja słyszałam... oj, wiele rzeczy w życiu słyszałam  _________________ "sztuką nie jest to co widzisz, ale to co zrobisz, żeby inni zobaczyli." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Alicjamedia uzależniony

|
Wysłany: Wto 3 Lip 2012, 8:00 Temat postu: |
|
|
nheledore napisał: |
Litości! Wideo, tropisz niepokój, tam gdzie go nie ma |
Nie tropię tu żadnych niepokoi.. Staram się wyjaśnić, że cena za usługę nie bierze się z sufitu. Nie istnieje też jednoznaczna kalkulacja w wycenie usługi.
Branżą ślubną zajmują się w większości osoby, które na co dzień pracują w zawodach nie związanych z filmem ani fotografią. Dorabiają sobie w soboty wyceniając swoją pracę w kategoriach godzinowych. Jest też grupa firm, która stworzyła przez lata potencjał ludzki, sprzętowy wypracowała swój styl pracy i osiągnęła powtarzalnie wysoki poziom produktu. _________________ alicjamedia.pl
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Alicjamedia dnia Wto 3 Lip 2012, 8:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ariene uzależniony

|
Wysłany: Wto 3 Lip 2012, 8:02 Temat postu: |
|
|
Alicjamedia, z tym tropieniem to zdaje się, że było do Krzysztofa  _________________ "sztuką nie jest to co widzisz, ale to co zrobisz, żeby inni zobaczyli." |
|
Powrót do góry |
|
 |
nheledore moderator

|
Wysłany: Wto 3 Lip 2012, 10:15 Temat postu: |
|
|
Ariene napisał: | Alicjamedia, z tym tropieniem to zdaje się, że było do Krzysztofa  |
Owszem, było do poprawnego moderatora  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Choinka Studio kandydat

|
Wysłany: Wto 3 Lip 2012, 12:13 Temat postu: |
|
|
Ariene napisał: | Choinka Studio napisał: | a słyszałam o takich fotografach) z ceną 20 000 za wieczór. |
Podasz konkretne przykłady? Ja słyszałam... oj, wiele rzeczy w życiu słyszałam  |
Nie wiem czy mogę rzucać nazwiskami bo Panowie podobno już zwalniają tempo pracy;)
Ale było to dość wiarygodne źródło informacji
SCALIŁEM POSTY/MOD/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ariene uzależniony

|
Wysłany: Wto 3 Lip 2012, 13:03 Temat postu: |
|
|
Choinka Studio napisał: | ale było to dośc wiarygodne źródło informacji |
Yhyy, tak jak wszystkie inne, zaczynające się od: "słyszałam że..."  _________________ "sztuką nie jest to co widzisz, ale to co zrobisz, żeby inni zobaczyli." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Choinka Studio kandydat

|
Wysłany: Wto 3 Lip 2012, 13:25 Temat postu: |
|
|
No nieważne, nie ma to znaczenia, nie musisz wierzyć
Jeszcze z ciekawostek o tym samym Panu "słyszałam, że" nie robi on dużą ilość zdjęć, a jedynie max 10-15 perełek  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|